jamaican english

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

jamaican english

Postautor: agabos » 31 paź 2008, 1:40

hey
mam pytanko troche z kosmosu, moze xeo sie wypowie albo jakis inny brainiack
czy daloby sie napisac lic z tematu zwiazanego wlasnie z jamajskim, jakos to zawezic, byloby to bardziej analityczne ...czy ktos wogole czyms podobnym sie zajmowal??i pewnie jest kiepsko z lit
bo tak wogole to mam problem
mial byc bilingualizm bo to bedzie dotyczyc moich dzieci ale sa za male zeby je "testowac" a innych nie znam
mialo byc o anxiety ale promotor nie uwaza ze FL anxiety rozni sie czymkolwiek od jakiejkolwiek innej anxiety -wiec odpadlo
mysle jeszcze o false friends ale nie wiem jak to przedstawic , wyjasnic termin , podac przyklady i co dalej........
chyba za duzo pampersow przebieram na dobe bo moj mozg jest po prostu w y m o c z o n y......
dzieki za cokolwiek :prosi:
sorry english windows nie mam : ś ć itp...
agabos

Re: jamaican english

Postautor: xeo » 31 paź 2008, 22:11

Ja bym na Twoim miejscu bez zastanowienia pisał o dwujęzyczności, nie dość, ż…e ciekawy temat to masz jeszcze swoje własne prywatne dwujęzyczne dzieciaczki. Za małe są ? A jaki to problem prowadzić badania na temat początkowej fazy przyswajania języków przez dziecko dwujęzyczne ? Badania mogą też… zostać przeprowadzone na rodzicach dzieci dwujęzycznych np. dylematy rodzica dziecka dwujęzycznego (błędy w wychowaniu i ich konsekwencje, własne metody wychowywania dziecka dwujęzycznego, podział ról rodziców, funkcjonowanie "rodziny dwujęzycznej" - relacje/komunikacja mąż… - ż…ona, matka - dziecko, ojciec - dziecko, oboje rodziców - dziecko). Myślę, ż…e takie case study na przykładzie własnej rodziny to ciekawa sprawa.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: agabos » 31 paź 2008, 23:42

No tak, masz racje to byl moj first choice i tez bylam bardzo zainteresowana tematem tylko jest maly problem raz ze dzieci malutkie , dwa kontakt z drugim jezykiem jak na razie b. ograniczony bo tata na kontraktach za granica i szczerze to tak jak bardzo jestem zainteresowana tematem tak bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac, wiem ze ty sypiesz tematami z rekawa moze bylbys tak dobry i rzucil jakies konkretniejsze hasla dotyczace tematu?potrzebuje jakiegos zapalnika :bezradny:
agabos

Postautor: xeo » 01 lis 2008, 23:42

Ale co konkretniejszego mam podać ? W części teoretycznej wszystko na temat dwujęzyczności (od A do Z), a w badaniach to co wyż…ej skoro dzieci malutkie. Jeśli masz dostęp do innych dwujęzycznych osób to pole manewru się zwiększa.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 10:09

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken