ŁATWE PYTANIE DLA TYCH CO WIEDZĄ

Pytania i wątpliwości dotyczące gramatyki angielskiej

ŁATWE PYTANIE DLA TYCH CO WIEDZĄ

Postautor: mr bruttus » 02 lis 2008, 22:04

1 Czy jest to poprawnie? ( chodzi mi o ,, may'')
-May you are right. - moż…e masz rację.

2
Chodzi mi o uż…ycie zwrotu ,, couldn't '' i ,,couldn't have'' i ,, could''
Jeż…eli bowiem po angielsku powiem ,, He could have done it'' to to znaczy ż…e ..On mógł zrobić to''
Jak jest wiec po angielsku ,, On nie mógł zrobić tego?''
Pytam się bo przeczytałem ż…e ,,couldn't have'' jest formą uż…ywaną w przypuszczenich w czasie przeszłym. Gdybym napisał ,, He couldn't have done it'' to by to znaczyło ,, To niemoż…liwe ż…eby on to zrobił'' (sens taki, ż…e ja nie wierzę w to, ż…e on to zrobił- jest to moje przypuszczenie ).

A jak powiedzieć po angielsku ,, On nie mógł tego zrobić'' ( bo np. nie chciało mu się lub nie miał czasu). He coudn't do it ?
mr bruttus

Re: ŁATWE PYTANIE DLA TYCH CO WIEDZĄ

Postautor: Gość » 03 lis 2008, 21:06

mr bruttus pisze:1 Czy jest to poprawnie? ( chodzi mi o ,, may'')
-May you are right. - moż…e masz rację.

a czemu nie powiesz po prostu "you may be right"?

mr bruttus pisze:A jak powiedzieć po angielsku ,, On nie mógł tego zrobić'' ( bo np. nie chciało mu się lub nie miał czasu). He coudn't do it ?

Ja bym tak właśnie powiedziała (w sensie "nie był w stanie/nie umiał/nie udało mu się tego zrobić"). "He couldn't have done it" ma sens taki, imho, jak napisałeś lub ż…e nie mógł był tego zrobić, bo np. był w tym czasie gdzie indziej, lub znamy jakiś inny obiektywny powód jego niemoż…liwości (nie tkwiący w nim samym).
Gość

Postautor: Gość » 03 lis 2008, 21:12

aha, dodam jeszcze, ż…e z tego co mi wiadomo, "may you..." oznacza tyle co "Obyś" lub "bądź" np. May you rest in peace. (spoczywaj w spokoju)
albo May you live in interesting times (znane chińskie przekleństwo)
Gość

odpowiedz

Postautor: toxic999 » 05 lis 2008, 20:49

1.Maybe you are right. a nie may.

2.On nie mógł tego zrobić: He couldn't do it.

:spoko:
toxic999

Postautor: arturolczykowski » 06 lis 2008, 11:37

Pytam się bo przeczytałem ż…e ,,couldn't have'' jest formą uż…ywaną w przypuszczenich w czasie przeszłym. Gdybym napisał ,, He couldn't have done it'' to by to znaczyło ,, To niemoż…liwe ż…eby on to zrobił'' (sens taki, ż…e ja nie wierzę w to, ż…e on to zrobił- jest to moje przypuszczenie ).

A jak powiedzieć po angielsku ,, On nie mógł tego zrobić'' ( bo np. nie chciało mu się lub nie miał czasu). He coudn't do it ?

Masz tutaj kilka roznych pytan. Po pierwsze masz racje z "He couldn't/can't have done it" - oznacza to, ze jestes pewien, ze ktos czegos nie zrobil w przeszlosci, bo np byl w innym miejscu itp. Jesli nie mial czasu jak dajesz przyklad to mozesz powiedziec: "He didn't manage to do it because..." albo "He wasn't able to do it because..."lub jak wspomnial moj poprzednik "He couldn't do it because..." Jesli zas mu sie nie chcialo to raczej nie mozesz powiedziec, ze nie mogl, napisz po prostu, ze nie zrobil, bo sie mu nie chcialo" He didn't do it because..."
arturolczykowski
junior fellow

Postautor: vlord » 30 maja 2022, 10:53

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken