praca licencjacka z translatoryki

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

praca licencjacka z translatoryki

Postautor: dagomir » 03 lis 2008, 19:07

Help! Bo już… zdurniałam do reszty.

Praca licencjacka kroi mi się na pracę b.samodzielną, bo choć promotorka przyklepała temat roboczy, to tłumaczenia nie są jej ulubioną dziedziną, więc stwierdziła, ż…e raczej nie będzie w stanie pomóc.

Chciałam pisać o "charakterystyce polskiego fansubbera anime" - jako takiego specyficznego "gatunku" tłumacza. I zbadać powiedzmy, ile taki subber ma lat, czy ma jakieś przygotowanie teoretyczne i jaką ma motywację do robienia tych non-profit tłumaczeń.

Ale tu pojawia się problem. Bo podobno praca licencjacka nie powinna odpowiadać na pytanie "Jak", ale "czy" (wg kobiety od writingu). I teraz sama nie wiem: moż…e być to "jak" czy nie moż…e? A jak nie moż…e, to jak przerobić temat, ż…eby nie musieć się odwoływać do przykładowych subów? Bo przy pytaniu "czy", ktoś zaproponował (podczas takiego ogólno-grupowego dyskutowania tematów) "czy przygotowanie teoretyczne jest potrzebne" - ale w takim wypadku chyba musiałabym się odwołać do konretnego tytułu, ż…eby pokazać, ż…e faktycznie nieprofesjonaliści też… potrafią dobrze.. :/
dagomir

Re: praca licencjacka z translatoryki

Postautor: xeo » 04 lis 2008, 21:53

No to spróbuj odpowiedzieć w pracy na pytanie czy moż…na być dobrym tłumaczem bez formalnego przygotowania (czyt. papierków) na podstawie tłumaczy anime. Zbadasz sobie jak są przygotowani teoretycznie i praktycznie, skąd czerpią wiedzę, jaki mieli warsztat, jak go szlifują, jakimi technikami się posługują itp.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Re: praca licencjacka z translatoryki

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 10:16

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken