praca licencjacka metodyka multiple intelligence

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

praca licencjacka metodyka multiple intelligence

Postautor: wiewiórkamala » 14 paź 2008, 19:31

W tym roku mam pisac prace licencjacka z metodyki i spodobal mi sie temat znaleziony na forum czyli: Type of intelligence and its significance in the foreign language learning. Mam jednak problem z rozpoczęciem. Jak moglaby tu wygladac czesc teoretyczna? Potrzebuje jakiegoś impulsu, bo jak wiadaomo poczatki sa najtrudniejsze:D Dlatego bardzo proszę o pomoc:)
wiewiórkamala

Re: praca licencjacka metodyka multiple intelligence

Postautor: xeo » 14 paź 2008, 19:53

Wszystko na temat MI, stylów uczenia itp. Zacznij np. od zdefiniowania MI, skąd to się wzięło, kto to wymyślił, co to jest inteligencja, potem opisz rodzaje MI, style uczenia i jak to się w ogóle wszystko ma do języka obcego itp. itd. Najprościej otworzyć jakąkolwiek książ…kę, stronę czy artykuł i zobaczyć od czego ludzie zaczynają na ten temat pisać, co tam jest waż…nego, jak mają to poukładane itp.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: wiewiórkamala » 14 paź 2008, 21:01

bardzo dziekuje na pewno skorzystam ze wskazowek;)
wiewiórkamala

Postautor: wiewiórkamala » 15 paź 2008, 19:11

Przeglądałam strony internetowe i jest tego naprawde sporo jednak z ksiazkami zaczynaja sie problemy. Duzo tytulów jest wypisanych wlasnie na stronach internetowych jednak w bibliotece mojego uniwersytetu oraz w bibliotece slaskiej znalazlam jedynie 2 ksiazki napisane w jezyku polskim o multiple intelligences. Bede sie musiala pomeczyc z dostaniem czegos po angielsku;) Chcialabym sie jeszcze poradzic w sprawie ankiet. Jak moglyby one wygladac przy tym temacie? Na pewno przydadza sie pytania badz nawet cwiczenia sprawdzajace jaki typ inteligencji dominuje wsrod uczniow. Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly?
wiewiórkamala

Postautor: xeo » 15 paź 2008, 20:30

Test na typ inteligencji moż…e się przydać, a pytania w ankiecie oprócz tych ogólnych powinny być dostosowane do tego jaką informację zwrotną chcemy uzyskać. Najpierw sobie wymyśl co chcesz zbadać jeśli chodzi o MI, postaw sobie jakieś pytanie, które będzie myślą przewodnią, pod którą będą podporządkowane ankiety i wszystko inne. Ankiety zawsze wyglądają tak samo, pytania ogólne, otwarte i zamknięte.
xeo

hej

Postautor: aniu » 19 paź 2008, 11:12

ja tez pisze o multiple intelligence, zaczynam wlasnie. Jesli juz bede cos mial apodrzuce pomysly !!!
aniu

Postautor: wiewiórkamala » 19 paź 2008, 21:50

nio to mozemy sobie pomagac;) narazie udalo mi sie wypozyczyc 3 ksiazki ale niestety tylko w j.polskim. ciezko znalezc cos po ang:/
wiewiórkamala

Postautor: aniu » 20 paź 2008, 16:00

sluchaj mam kilka stronek z ksiazki po ang / cos tam techniques & principles in teaching Eng/ jak chcesz zrobie im fotke i poesle Ci heh... Jakie masz tytuly tych polskich ksiazek!?
aniu

Postautor: wiewiórkamala » 20 paź 2008, 18:41

najlepiej odezwij sie na gg moj nr to 3481372 :)
wiewiórkamala

Postautor: multiple » 30 paź 2008, 19:38

Hej, ja tez chcialabym napisac prace na temat MI, tylko ze o ile czesc teoretyczna wydaje się byc wykonalna to czesc praktyczna mnie przeraza. nie bardzo wiem jakie badania powinnam zawrzec przede wsyztskim dlatego ze nie wiem co chce zbadac (oczywiscie po za testem na rodzaj inteligencji)... ma ktos jakis pomysl? bo wydaje mi sie ze sprawdzenie np. jaki rodzaj inteligencji przedstawia wiekszosc klasy i dopasowanie zadan pod ten wlasnie rodzaj to chyba za malo jak na prace licencjacka...
multiple

Postautor: multiple » 30 paź 2008, 20:17

a mozew badaniach uwzglednic lekcje ktora wplywalaby na wszytskie typy inteligencji? przedstawic konspekt takiej lekcji...
multiple

Postautor: ewkabca21 » 31 paź 2008, 14:28

moja promotorka powiedziala zebym przeprowadzila eksperyment: jedna lekcje poprowadzic tak zeby "zadowolic" wszystkie typy inteligencji, zas na druga lekcje przygotowac zadania, cwiczenia tylko dla jednego, wybranego typu inteligencji i wyciagnac wnioski czy rzeczywiscie typ inteligencji ma wplyw na to jak sie uczymy. ja rowniez pisze o typach inteligencji w nauczaniu slownictwa i mam caly czas prblem z drugim rozdzialem....
ewkabca21

Postautor: xeo » 02 lis 2008, 0:28

Moż…esz zbadać za pomocą ankiet jakie strategie wykorzystują poszczególne osoby (jak się uczą i jak chcieliby być uczeni) i czy ma to związek z ich typem inteligencji (test).
xeo

też… pisze o MI...

Postautor: Bartek_MI » 02 lis 2008, 11:21

Witam!
Jak w temacie też… wybrałem temat o MI a dokładniej wykorzystanie MI w teaching strategies in upper sec. school, o ile część praktyczna wydaje się być prosta( lesson plan z wykorzystaniem wsz. intelligencji) + bank of exercises(10) to mam problem z theoretical background, nie wiem kompletnie co mam napisać, musi to być przynajmniej 10 str. wiadomo ,ż…e intelligence, teoria wielorakich intelligencji i jak to jest połączone z EFL, ale co dalej nie mam pomysłu na głowny paragraf który stanowił by cały trzon części teoretycznej... myślałem o wybraniu poszczególnych skillów np. vocab, grammar, speaking i opisaniu jak wygląda nauczanie ich przez teorię MI ale nie mam materiałów jeśli one wogóle istnieją na ten temat, gdyby ktoś miał jakiś pomysł i chciał porzucić jakieś ideas byłbym bardzo wdzięczny bo myślę o tym już… 4 dzień i nic mi nie przychodzi do głowy :/ a moja promotorka jest I raz promotorem i ma takie pojęcie o tym jak ja o pisaniu pracy lic. :-) jeśli ktoś chciałby nawiązać jakiś kontakt, little cooperation w tym temacie to zapraszam na mój gg: 8415673 Pozdrawiam innych multi-intelligentów ;-)
Bartek_MI
newbie

materiały

Postautor: Bartek_MI » 02 lis 2008, 11:35

jeśli chodzi o materiały to zaj.. ci꿅ko coś znaleźć, mam książ…kę z ćwiczeniami, duż…o stronek jest w necie, trzeba się bardziej skupić na learning styles, indyvidualised teaching, i korzystać z innych metodycznych książ…ek, mam zapisane w zakładkach jakieś stron www o tym i róż…ne bibliografie, istnieje 5-6 książ…ek idealnie pasujących do tematu MI i EFL/ESL teaching/learning ale w PL praktycznie nie do zdobycia ,wiadomo ,ż…e gardner to pozycja obowiązkowa, w niektórych ogólno-metodycznych książ…kach są paragrafy poświęcone MI/learner's styles ale bardzo mało info o tym...będę próbować w bibliotece UW i bilbiotece NKJA w UW... jeśli ktoś ma jakieś książ…ki w .pdf chociaz ci꿅ko coś zdobyć bo sam szukałem kilka godzin, to proszę o jakiś link. Pzdr.
Bartek_MI
newbie

Postautor: xeo » 02 lis 2008, 13:20

Jak zdobędziesz konkretne książ…ki to będziesz wiedział co napisać jak tylko do nich zajrzysz, moż…esz np. wykorzystać spis treści stąd: http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_ ... elligences
Hasło kluczowe przy MI to takż…e learning styles i takich książ…ek też… należ…ałoby szukać.

Bibliografia:

Armstrong, T. (1994). Multiple intelligences in the classroom. Alexandria, VA: ASCD.

Armstrong, Thomas. 7 Kinds of Smart: Identifying and Developing Your Many Intelligences, New York: Plume, 1993.

Armstrong, Thomas. In Their Own Way: Discovering and Encouraging Your Child's Personal Learning Style, New York: Tarcher/Putnam, 1987.

Armstrong, Thomas, "Utopian Schools," Mothering, Winter, 1996.

Armstrong, Thomas. "Multiple Intelligences: Seven Ways to Approach Curriculum," Educational Leadership, November, 1994.

Balanos, P. (1994). Prior to assessment: A curriculum for the total learning community. unpublished paper.

Binet, A. & Simon, T. (1916) The development of intelligence in children. Baltimore:Williams & Wilkens.

Bruetsch, A. (1995). Multiple intelligences lesson plan book. Tucson, Arizona. Zephy Press.

Campbell, B. (1994). The multiple intelligences handbook: lesson plans and more. Seattle, WA: New Horizons for Learning.

Campbell, L. & Campbell, B. (1999). Multiple intelligences and student achievement: success stories from six schools. Alexandria, VA: ASCD.

Campbell, L., B. Campbell, and D. Dickinson. (1993). Teaching and learning through multiple intelligences. Seattle, WA: New Horizons for Learning.

Chapman, C. (1993). If the shoe fits... how to develop multiple intelligences in the classroom. Palatine, Ill., Skylight Press.

Csikszentmihalyi, M. (1991). Flow: the psychology of optimal experience. New York: Harper and Row.

Dunn, R. and Dunn, K. (1978). Teaching students through their individual learning styles. Reston, VA.: Reston Publishing Co.

Feldman, D. (1980). Beyond universals in cognitive development. Norwood, NJ.: Ablex Publishers.

Feldman, D. (1998). How spectrum began. In Chen, J., Krecheshy, M., & Viens, J.(Ed.), Building on children's strengths: The experience of project spectrum (1‑17). New York: Teachers College Press.

Fogerty, R. (1990). How to teach for metacogntive reflection. Palatine, Ill., Skylight Press.

Gardner, Howard. Multiple Intelligences: The Theory in Practice. New York: Basic, 1993.

Gardner, H. "Reflections on Multiple Intelligences: Myths and Messages". Phi Delta Kappan, Nov., 1995.

Gardner, H. (1999). Intelligence reframed: multiple intelligences for the 21st century. Basic Books: NY.

Gardner, H., (1983, 1993) Frames of mind: a theory of multiple intelligences. New York: Basic Books.

Gardner, H., (1990) To open minds. New York: Basic Books.

Gardner, H., (1993) The unschooled mind. New York: Basic Books.

Kagan & Kagan. Multiple Intelligences: The Complete MI Book. San Clemente, CA: Kagan Cooperative Learning, 1998.

Kornhaber, Mindy. Project SUMIT (Schools Using Multiple Intelligences)

Kilgore, B. (1993). Portfolios. DesMoines, IA: Leadership Publishers.

Kohn, A. (1992) Punished by rewards: the trouble with gold stars, incentive plans, A's, praise and other bribes.

Kovalik, S. (1993) ITT: The model-- integrated thematic instruction. Kent, WA: Books for Educators.

Lazear, D. (1991) Seven ways of teaching: the artistry of teaching with multiple intelligences. Palatine, Ill.: Skylight Press.

Lazear, D. (1991) Seven ways of knowing: teaching for multiple intelligences. Palatine, Ill.: Skylight Press.

Perkins, D. (1991) "Educating for Insight." Educational Leadership. Vol. 49, No.2, Oct., 1991.

Shearer, B. (1996) The MIDAS: A Professional Manual. Multiple Intelligences Research and Consulting, Inc.: Kent, Ohio

Shearer, B. (1994) Stepping Stone: MIDAS Student Workbook. Multiple Intelligences Research and Consulting, Inc.: Kent, Ohio.

Shearer, B. (1995). The Challenge!: Guide to Career Success. Multiple Intelligences Research and Consulting, Inc.: Kent, Ohio.

Shearer, B. (2001). The Student MI Workshop: A Short-Term, High Impact Program.

Shearer, B. unpublished paper. The contributions of a multiple intelligence assessment to college students in a career exploration class.

Tishman, S., Perkins, D. "Critical thinking and physical education". Journal of Physical Education, Recreation and Dance. August, 1995, Vol. 66, 6.

wskocz jeszcze tutaj:
http://books.google.com/books?q=multipl ... 1&oi=spell
http://scholar.google.pl/scholar?q=mult ... tnG=Szukaj
http://findarticles.com/p/search?qt=mul ... rt&x=0&y=0
http://www.acaje.org/assets/pdf/educati ... ces/MI.pdf
http://www.uwsp.edu/education/lwilson/l ... /mibib.htm

Learning styles:
http://www.elsinnet.org.uk/bibliography/
http://www.capt.org/research/learning-style-mbti.htm
http://apps.emoe.gov.my/ipba/rdipba/cd1/article103.pdf
http://books.google.com/books?q=learnin ... BCki&hl=pl
http://scholar.google.pl/scholar?q=lear ... tnG=Szukaj
http://findarticles.com/p/search?qt=lea ... rt&x=0&y=0

powinno wystarczyć
xeo

dzięki

Postautor: Bartek_MI » 02 lis 2008, 13:56

Chciałbym podziękować, oczywiście orientowałem się trochę po internecie i mam pozapisywane te bibliografie, problem będę mieć ze zdobyciem tych książ…ek ale myślę ,ż…e sobie poradzę, widzę tu również… interesujące linki, niektórych nie widziałem jeszcze, w każ…dym razie dzięki za to mam nadzieję ,ż…e tak będzie i mnie "olśni" jak poczytam trochę te książ…ki :-) pozdrawiam,
Bartek_MI
newbie

Postautor: multiple » 10 lis 2008, 11:01

no wlasnie.... ja tez mam kolo 60 pozycji w bibliografii z tym ze znalazlam do tej pory 2 i to po polsku. Mnostwo artykulow jest na Questii ale trzeba zaplacic karta niestety nie mozna uzyc PayPala :(

Mam jeszcze ksiazke Golemana o inteligencji emocjonalnej ale nie bardzo wiem czy moge meiszac w pracy ten podzial... tzn Gardnera z Golemanem.
Bo wg. Golemana inteligencja emocjonalna to Gardnerowska inteligencja inter i intra pesonalna
multiple

Postautor: multiple » 10 lis 2008, 11:10

włąsnie przegladam te stronki... ksiakzi w PDFach...
jestem Ci niesamowicie wdzieczna !!!
multiple

Postautor: multiple » 13 lis 2008, 11:22

ewkabca21 -> a jak sprawdzisz czy wiecej wyciagaja z tej lekcji na rozne typy?
multiple

Postautor: xeo » 13 lis 2008, 12:07

No pomyśl logicznie, ż…eby sprawdzić czyjąś wiedzę to co należ…y zrobić ?
xeo

Postautor: multiple » 14 lis 2008, 21:12

no ok ale chodzi mi o to czy ten test ma byc przeprowadzony do razu po tej lekcji? np. 5 min przed koncem lekcji - skoro przeprowadzone beda 2 - jedna tak druga inaczej- to 5 min przed koncem kadej z nich za pomoca jakiegos testu sprawdzamy wyniki nauczonych/zapamietanych rzeczy ? wydaje mi sie ze nalezaloby wtedy przeprowadzic przynajmniej 5 lekcji takich i takich bo jedna nie da adekwatnych wynikow.
multiple

Postautor: xeo » 14 lis 2008, 21:57

Jak Ty to zrobisz to już… zależ…y od Ciebie, moż…esz przecież… ocenić takż…e ćwiczenia, pracę na lekcji i wiele innych dodatkowych elementów, które pokazują skuteczność danej "techniki". Zapoznaj się z tym jak się przeprowadza eksperyment na dwóch grupach (grupa eksperymentalna i kontrolna, pre-test itp.).
xeo

Postautor: multiple » 15 lis 2008, 10:40

nigdy nie bylam nauczycielka dlatego temat nie jest mi tak dobrze znany ale dzieki za podpowiedz , zapoznam sie
multiple

Postautor: xeo » 15 lis 2008, 12:43

Research Methods In Language Learning - David Nunan
xeo

Postautor: multiple » 24 lis 2008, 20:33

no i zostalam zmuszona do zmiany tematy z braku literatury;/
multiple

MI część praktyczna :( help

Postautor: yoostka » 03 gru 2008, 17:32

Hej. ja też… chce pisac o MI ale moja pani promotor powiedziała ze dopiero jak przedstawię jej ciekawa czesc praktyczną i nie moż…e to byc zbadanie typów inteligencji :( nie wiem co mam zrobić....
Awatar użytkownika
yoostka
newbie

Postautor: yoostka » 03 gru 2008, 17:33

mam armstronga "Multiple intelligences in the classroom snd edition"w pdf. jakby ktos chcial
Awatar użytkownika
yoostka
newbie

Postautor: yoostka » 03 gru 2008, 18:24

xeo help :(
Awatar użytkownika
yoostka
newbie

Postautor: multiple » 05 gru 2008, 14:15

ja poproszeo armstronga (mada4cita@yahoo.com)

a co do badan... przedstawilam promotorce pomysl tych roznych lekji ( jedna na wszystkie inteligencje i ejdnana jedną) i zostal kategorycznie odrzucony jako ze nie moge na poziomie pracylicencjackiej zakladac ze jesli zadania zahaczaja o wsyztskie typy inteligencji to sa lepsze niz te ktore zahaczaja o jeden gdyz to zrewolucjonizowaloby cala prace nauczycielska do tej pory....
dostalam rowniez propozycje napisania o ejdnej inteligencji tyle ze tez nie mam poejcia jak sie do tego odniesc... jakie przeprowadzic badania...
praktyki mam w liceum
myslslam tez np. o polaczeniu inteligencji kinestetycznej z TPR ale znow staje w punkcie gdzie nie wiem co dalej... co zbadac... co osiagnac
multiple

Multiple intelligence and discipline

Postautor: aMoniaC » 18 gru 2008, 22:43

Mój temat : The role of kinesthetic, visual and interpersonal intelligence in reducing discipline problems - age groups : pre-school children and primary school children. Czy ktoś ma jakieś książ…ki w pdfie na temat multiple intelligence, discipline? Czy moglibyście doradzić, jak połączyć inteligencję z dyscypliną? Bo nie za bardzo wiem jak to ugryźć... (chodzi mi dokładniej o część badawczą). Mój mail : niewidzialna04@o2.pl
aMoniaC

Multiple intelligence & discipline

Postautor: aMoniaC » 20 gru 2008, 17:48

Kuczę czy naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc z tym tematem? ("The role of multiple intelligence in reducing discipline problems : pre school and primary school")
aMoniaC

Postautor: multiple » 09 sty 2009, 19:07

w koncu zaczelam pisac prace :)
brak weny ale jakos brne powoli do przodu... przynajmniej temat zaakceptowany
multiple

multiple intelligences

Postautor: ola40001 » 17 sty 2009, 17:05

hej ja również… piszę pracę na temat MI i jestem nieco załamana badaniem, bo co tu badać i jak? moja promotorka zaproponowała ż…eby zbadać podręcznik i sprawdzić jakie inteligencje są 'zaniedbane' w nim i potem poprowadzić zajęcia 'apelując' do tej inteligencji. czy to ma sens?
ola40001

Postautor: xeo » 18 sty 2009, 15:40

Ma sens, bo moż…esz wykazać komu się będzie lepiej uczyło z danego podręcznika.
xeo

Postautor: mroweczki » 20 sty 2009, 19:28

Hej, ja tez pisze prace na temat MI.. tyle ze magisterska.. ksiazek faktycznie niewiele dostepnych chyba bede zmuszona zakupic jakies.. Mam problem ze sformuowaniem ostatecznej wersjii tematu pracy.. Czy wy macie ogolenie MI theory.. czy ze ta teoria w konkretnych skillach??
Poprosze o ta ksiazke Armsronga : mroweczki3@gmail.com
mroweczki

Postautor: xeo » 20 sty 2009, 19:59

Konkretny temat poruszający konkretny problem.
xeo

Postautor: mroweczki » 22 sty 2009, 17:19

Mam juz konkretny temat :) Nastepny krok: bibliografia i plan pracy :)
mroweczki

Postautor: patitka88 » 08 lut 2009, 18:15

Hej, moj temat to : " The role of multiple intelligences in teaching English in the language classroom.". Mam pomysł na prace i troche "namiarów" na ż…ródła dotyczace MI, jesli ktos potrzebuje to sluze pomoca:-) Chcialabym sie tez skonsultowac z kims kto juz zaczal pisac prace w sprawie czesci teoretycznej, materiały jakieś tam mam, pomysł niby tez jest ale nie wiem jak sie za to zabrac:/ a musze oddac jeden chapter w przeciagu 7 dni wiec troche sie mi sie grunt pod nogami zaczyna palic.
Prosilabym tez bardzo o tą ksiaż…ke Armstronga jesli jeszcze mozna patitka88@tlen.pl.
patitka88

Postautor: moccachio » 25 lut 2009, 11:00

hej:) ja wlasnie tez mam juz swoj temat pracy - i trzeba zaczac szukac bibliografii - moj temta brzmi 'Multiple inteligences and their importance in language teaching and learning' tyle ż…e to jest moja praca dyplomowa na koniec NKJo a nie licencjacka, Pozdrawiam!
moccachio

Postautor: Gość » 02 mar 2009, 16:40

Hej:) przeglądałam wszystkie strony w poszukiwaniu tematu dla siebie i wpadł mi w oko właśnie multiple inteligence. Problem jest jednak w tym ż…e na moim wydziale nie ma ż…adnej pozycji z wyż…ej wymienionych... Dlatego bardzo bym prosiła o te książ…ke Armstronga i jakieś inne jeśli ktoś ma:) j.mikolas@interia.pl. gg 261528
Gość

multiple intelligences

Postautor: kaira » 17 mar 2009, 2:36

Również… bardzo bym prosiła o te książ…ke Amstronga, mój temat to "teaching vocabulary using different types of intelligences" teraz musze oddać rozdział praktyczny i mam problem z 3 rozdziałem bo promotorka powiedziała ż…ebym połączyła rozdział pierwszy z drugim (pierwszy o MI drugi o types of words) ale jak?eh....
kaira

multiple intelligences

Postautor: kaira » 17 mar 2009, 2:38

aha mój mail;)
karolina_pwsz@o2.pl
kaira

MULTIPLE INTELLIGENCE

Postautor: margolcia_1 » 16 kwie 2009, 0:58

Mogę prosić o przesłanie tej książ…ki Armstronga w pdfie? Z góry dzięki! e-mail: margolcia6@hotmail.com
margolcia_1
newbie

Postautor: Gość » 23 kwie 2009, 3:59

ja też… poproszę o tego amstronga joa.mi@wp.pl.
Gość

Postautor: Gość » 02 maja 2009, 4:57

wlasnie sie emcze z ostatnim ( praktycznym rozdzialem)....

pierwszy mialam teoretyczny o MI poszedl szybko i bezbolesnie...

2 rozdzial o listeningu bo musialam MI do jakiegos skilla podpiac to juz powoli stwal sie koszmar...

a teraz praktyczny... to dopiero horror !

ale jeszcze tydzien i powinnam miec wszytsko z glowy....

a co do materialow...jak sie dobrze poszuka to cos sie wygrzebie.. ja nie dostaalm tych ksiazek ktore najbardziej chcialam ale i tak moje list of regerencess wyszlo tak dlugie ze..... :))

dacie rade, pozdrawiam
Gość

Postautor: multiple » 20 maja 2009, 0:47

czy moglby mi ktos pokazac swoje aims of research ? bo moje wrocily cale pokreslone... i wlasciwie kazde jedno zdanie musze usunac :/
multiple

Postautor: MI theory » 23 cze 2009, 1:40

Hej, czy mogłabym prosić o przesłanie tej książ…ki Armstronga na mojego maila: olesia17@o2.pl Z góry baaaardzo dziękuję!!!! :)
MI theory

teoria mnoż…enia inteligencji

Postautor: MTJ » 23 cze 2009, 3:02

W czasopiśmie "Języki Obce w Szkole" ze strony internetowej moż…na sciągnąć z numery archiwalne. Tam w numerze 3/2005 jest mój artykuł "o teorii i praktyce mnoż…enia inteligencji". Niestety po polsku....

A pisałam go bazując na książ…ce Glenna Domana "How to multiply your baby's intelligence" przywiezioną z USA. Niestety ma 400 stron i nie wyobraż…am sobie skanowania tego, więc nie bardzo mam pomysł.

W Akademii Polonijnej w Częstochowie powinna być (tylko na jakich zasadach oni to udostępniają??) moja praca licencjacka "The use of Glenn Doman's method's elements in teaching foreign languages".

Pozdrawiam i ż…yczę powodzenia.
MTJ

i jeszcze...

Postautor: MTJ » 23 cze 2009, 3:10

... zapomniałam. Jest jeszcze mój artykuł "Wykorzystanie elementów metody Glenna Domana w nauczaniu języków obcych" - Języki Obce w Szkole 7/2001. jest to numer specjalny, w sieci nie ma go, ale powinien być w bibliotekach pedagogicznych i uczelnianych.

A z tego co pamiętam, parę artykułów Gardnera moż…na znaleźć w internecie.
MTJ