2 pytanka dotyczące past continuous.

Pytania i wątpliwości dotyczące gramatyki angielskiej

2 pytanka dotyczące past continuous.

Postautor: freak85 » 24 sty 2009, 3:28

Pytanie 1.

Mam pewien problem z określeniem pewnego zdania pod względem gramatycznym. Otóż… jaka róż…nica jest pomiędzy tymi dwoma zdaniami "I was wondering" oraz "I wondered".

Pytanie 2.

Czy dzięki czasowi past continuous mogę określić czynności które odbywały się przez jakiś czas ale bez mówienia o której godzinie czynność ta była wykonywana? Np. mamy pytanie wyraż…one w past continuous: What were you doing? You are so dirty! I can't even see your face. I odpowiedź: I was playing football, i wyraż…one w past simple: Q: What did you do? You are so dirty!
I can't even see your face. A: I played football. Który sposób jest prawidłowy? Oczywiście chodzi mi o to, ż…e czynność była wykonywana jakiś czas w przeszłości.
Mam nadzieję, ż…e wyraziłem się wystarczająco jasno. Czekam na odpowiedzi! Z góry dziękuję.
freak85
newbie

Re: 2 pytanka dotyczące past continuous.

Postautor: xeo » 24 sty 2009, 13:58

I was wondering jest bardziej uprzejmą formą przy pytaniach o przysługę.

I was wondering if you could do it for me.

Tak, moż…esz uż…yć Past Continuous bez podawania godziny.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Re: 2 pytanka dotyczące past continuous.

Postautor: vlord » 30 maja 2022, 11:15

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken