xeo będę wdzięczna za pomoc:)

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

xeo będę wdzięczna za pomoc:)

Postautor: renia87 » 28 lut 2009, 0:09

Witam. Mój pierwotny temat (o motywacji ogólnie) został zaw꿅ony do "Motivating EFL learners to read by using jigsaw stories".
Myślę nad tym,aby dać na początek(w cz.teoretycznej) cos o motywacji ogolnie,pozniej o motywowaniu do czytania(w jaki sposob,po co,itp.), pozniej ogolne pojecie czytania+ dodatek o jigsaw reading...Moż…e być w ten sposób xeo,jak uważ…asz? Czy cos moze trzeba dodać lub zmienic???
Zastanawiam sie tez na ile wgłebic sie w sama motywacje...czy napisac tylko co to jest czy jakis podział najwazniejszy tez? No i mam problem ze znalezieniem ksiazek i innych zródeł o jigsaw reading-zwłąszcza takich w ktorych jest teoria o tym,bo z przeprowadzeniem lekcji jakos powinno pojsc...Znasz moze jakies ksiazki o jigsaw reading,ktore mogłabym uzyc do czesci teoretycznej zwłąszcza??? Z góry dziekuje i czekam na Twoja opinie:)
Pozdrawiam:P
renia87
newbie

Re: xeo będę wdzięczna za pomoc:)

Postautor: xeo » 28 lut 2009, 14:33

Brzmi sensownie. Motywację na pewno trzeba opisać, bo stanowi ona podstawę całej pracy. Warto by było każ…dy z punktów motywacji skoncentrować na czytaniu (oczywiście tam gdzie jest to moż…liwe) np. techniki motywowania i demotywowania ucznia do czytania albo źródła motywacji do czytania itd. Moż…na by było to też… zrobić w ten sposób, ż…e najpierw ogólnie, a potem jak to się ma do czytania. Większość tego wszystkiego i tak się pokryje w każ…dej dziedzinie gdzie trzeba motywować więc nie powinno być problemu. Dodać moż…na charakterystykę EFL learner nawet pod kątem motywacji np. co skłania ludzi do nauki języka obcego. Co do książ…ek to najprościej sprawdzić sobie za pomocą books.google.com i scholar.google.com gdzie pojawia się hasło jigsaw reading:

http://books.google.com/books?q=jigsaw+ ... BCki&hl=pl

http://scholar.google.pl/scholar?q=jigs ... tnG=Szukaj

I jeszcze jakaś praca czy referat z bibliografią na końcu:
http://www.holycross.edu/departments/ec ... jigsaw.pdf

Pomysły na lekcje znajdziesz np. w takiej książ…ce:
Jigsaw Reading & Writing Activities - John Sivell & Lily Yang
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: renia87 » 02 mar 2009, 19:20

Po kolejnych konsultacjach temat ten został ponownie zaw꿅ony... i zaproponowano" Jigsaw reading as technique activating reading comprehension skills at primary level"....juz teraz nie wiem zbytnio jak ruszyć się z ta praca gdyż… temat jest stale modyfikowany...wychodzi na to ze z motywacji do czytania trzeba zrezygnowac teraz tylko skoncentrowac sie na comprehension skills. Tylko nie wiem jak zaplanować tą część teoretyczną w takim wypadku...czy zacząć teraz od reading ogólnie,pozniej reading comprehension i jigsaw?...czy jeszcze inaczej...
Xeo please wypowiedz sie co o tym myślisz,bo ja już… zamotana zostałam...:)mam tylko nadzieję, ż…e już… bardziej temat mój zmieniony nie zostanie gdyż… jest mało czasu bardzo na napisanie pracy,a te zmiany sprawiaja ze poprzednie poszukiwania i koncepcje moje poszły na marne..:(
renia87
newbie

Postautor: xeo » 05 mar 2009, 19:58

To jest to samo co Teaching reading comprehension through jigsaw reading at primary level czyli wszystko na temat nauczania rozumienia tekstu i jigsaw reading.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: renia87 » 08 mar 2009, 15:04

Tak,tylko teraz nie wiem za bardzo co umieścić w czesci teoretycznej o reading comprehension..myśle o importance of reading comprehension,co to jest ogólnie, i co jeszcze mogę tu zawrzec???
Druga czesc bedzie o jigsaw reading(co to jest,na czym polega,steps,tips for using ,benefits). Masz moż…e jeszcze jakies sugestie? pozdrawiam
renia87
newbie

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 13:41

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken