Chciałam nauczyc sie języka obcego - prosze o radę

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Chciałam nauczyc sie języka obcego - prosze o radę

Postautor: Blondi17 » 23 kwie 2009, 5:09

Hej

Chciałabym nauczyć się nowego języka obcego. Jednak mam dylemat. W grę wchodzą angielski lub swahili. Swoją przyszłość wiąż…ę z Unią Europejską - chciałabym pracować w przyszłości w Brukseli i nie wiem, który język bardziej mi się przyda. Co radzicie?

Pozdrawiam
Blondi17

Re: Chciałam nauczyc sie języka obcego - prosze o radę

Postautor: xeo » 23 kwie 2009, 5:34

Jeśli Unia Europejska to angielski.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

re

Postautor: hikl » 24 kwie 2009, 17:09

jak unia go suahili....tym sie wszyscy w uni porozumiewaja a nie po ang
hikl

Postautor: nodame » 26 kwie 2009, 3:11

Wiesz, ja też… mam dylemat, bo chcę wyjechać do Japoni, ale nie wiem czy rosyjski bardziej mi się tam nie przyda...
nodame

Postautor: Razor22 » 26 kwie 2009, 4:07

W Japonii tylko rosyjski ;)

Co do ang vs suahili to... hmmm.... wbrew pozorom moż…e suahili byłby lepszy - tzn. bardziej opłacalny. Ilu jest tłumaczy tlumaczących na ang, a ilu tlumaczących na suahili na przykład? Byłabyś rozchwytywana.

No ale kto chciałby tłumaczyć na ten język...? Moż…e lepiej rozważ…yć norweski albo fiński?

Pzdr
Razor22

Postautor: Gość » 28 kwie 2009, 16:40

Polecam angielski.
Gość

Postautor: ArkadiuszPOLAKO » 04 maja 2009, 0:13

Angielski to najczesciej uzywany jezyk swiata.
ArkadiuszPOLAKO
junior fellow

Postautor: bejotka » 04 maja 2009, 11:44

Jeśli wiąż…esz swoję przyszłość z Unią Europejską i chcesz pracować w Brukseli, to powinnaś się uczyć przede wszystkim języków kongresowych (angielski, rosyjski, niemiecki, francuski i hiszpański). Dopiero później, gdy będziesz miała opanowane przynajmniej dwa z nich, moż…esz zacząć uczyć się innych, np. swahili.
Z samym swahili do Brukseli raczej się nie dostaniesz.
bejotka
fellow

Postautor: Gość » 13 mar 2010, 15:02

Raczej angielski - chyba najbardziej uniwersalny język obecnie, a w przyszłości pewnie jeszcze bardziej. Bardzo efektywnie moż…na się go uczyć z audiobooków; zgranych na komputer albo Mp3 moż…na słuchać wszędzie i kiedy się chce. W internecie już… ich trochę jest, chociaż…by: http://open.nextaudio.pl/audiobooki/jez ... _c1050.xml
Gość

Postautor: Gość » 13 mar 2010, 16:33

Blondi, bardzo ładny dowcip:)
I udał się, jak widać powyż…ej.
btw, swahili jest bardzo łatwym językiem. a dla kogoś, kto zna angielski - banalnym, więc naucz się szybko obydwu!
Gość

Postautor: zazivko » 09 maja 2010, 3:42

angielski, angielski, ale idz do dobrej szkoly. jak wawa - to tfls
zazivko

Postautor: margaret qwerty » 28 sty 2011, 18:59

ja również…, zdecydowanie doradzam angielski. Spotkałam się nawet z takim twierdzeniem, ż…e czas poświęcony na naukę innych języków obcych jest straconym - z tymi, którymi rozmawiam po niemiecku, francusku i hiszpańsku spokojnie mógłbym porozumieć się po angielsku.
Dla fanów takiego podejścia podrzucam: http://www.english-by-phone.pl/ jak dla mnie totalne objawienie, które zresztą zobaczyłam tutaj i się zajawiłam. Konwersacje z native'ami :) A teraz moż…na sobie przetestować za friko.
margaret qwerty

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 11:35

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
инфоjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken