Czy na anglistyce jest rzeczywiście tak trudno?

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Czy na anglistyce jest rzeczywiście tak trudno?

Postautor: JJJJJJJJJJAAAAAAACCEK » 31 sty 2009, 14:47

Jestem w 2 klasie liceum i mam problem: zastanawiam się jaki kierunek studiów wybrać. Bardzo lubię angielski, chciałbym zostać nauczycielem, ale jak tylko zaczynam przeglądać informator na studia, to czasami aż… mi się niedobrze robi... Boję się tej matury. Proszę o pomoc.
PS Uczę się dobrze.
JJJJJJJJJJAAAAAAACCEK

Re: Czy na anglistyce jest rzeczywiście tak trudno?

Postautor: greenpoint » 04 lut 2009, 12:18

Słuchaj, nie ma się co oszukiwać-jest ci꿅ko. Najpierw musisz się przyzwyczaić, ż…e większość zajęć jest po angielsku, co wymaga maksimum skupienia, bo jak sie wyłączysz to ci꿅ko wrócić do wątku. Potem notatki. Nie tylko musisz słuchać, ale też… pisać, co jest dość kłopotliwe, bo wtedy musisz się skupić na dwóch rzeczach jednocześnie i to w obcym języku. Moż…esz mieć parę chwil zwątpienia, kiedy będziesz się musiał uczyć przedmiotów i rzeczy, które mogą Ci się wydawac nieprzydatne, ale jeśli kochasz angielski-nie powinno Cię to zniechęcać. Nauki jest duż…o. Ale ja jestem bardzo zadowolna i nie zamieniałbym moich studiów na ż…adne inne, choć czasami po prostu opadam z sił.
Powodzenia i ż…yczę podjęcia dobrej decyzji.
(A matura nie jest taka straszna, jak się wydaje :) )
greenpoint

Postautor: Gość » 16 mar 2009, 4:42

Dzięki, a mam jeszcze kilka pytań: czy jak wybierałaś się na anglistykę to miałaś już… perfekcyjnie opanowany język angielski? ja niestety jeszcze nie mam. Na którym jesteś roku? I gdzie w ogóle studiujesz?
Proszę odpisz jak byś mogła.
:kiss:
Gość

Postautor: greenpoint » 21 kwie 2009, 23:21

Nie, nie umiałam dobrze języka, ale wybrałam NKJO i tam się podszkoliłam. Studiuję w Tychach. Jestem na IIroku.
greenpoint

Postautor: darkness » 22 kwie 2009, 0:58

hehehe, generalnie nie jest zle, wykladowcy maja swoje jazdy ale to raczej da sie przetrwac:) zalezy kto jak do tego podchodzi, znam ludzi co na kazdy egzamin z placzem przychodza (nerwy) ale sa tez tacy co przychodza szczesliwi jakby conajmniej nobla mieli odbierac:D a poziom? szczerze mowiac chyba wolalabym zaczac studia z niskim poziomem i nadganiac. bo inaczej osiada sie na laurach,... a na trzecim roku ciezko wstac i liczy sie na szczescie, a przynajmniej niektorzy, hehehe:))
darkness
junior fellow

Postautor: Abnaxus » 25 maja 2009, 3:59

Hej, mam jedno pytanie. Ktoś się orientuje jaki jest wykaz lektur z literatury angielskiej na II rok studiów? Chyba nie powinien się zbytnio róż…nić na róż…nych uczelniach...?

A jeśli chodzi o anglistykę, to bardzo przyjemne studia, przynajmniej jak dla mnie. Fakt, ż…e jest sporo nauki (teraz akurat szykuje się sesja :/), profesorowie potrafią dać w kość i głowa pęka od nadmiaru obcego języka, ale warto było :).
Abnaxus

Postautor: SARAH2 » 26 maja 2009, 1:11

na dziennych studiach uniwersyteckich jest bardzo ci꿅ko- musz naprawdę byc EXCELENT ż…eby dać radę -co najmniej 2 lata korków u kogoś kto skończył takie studia DZIENNE!!!
Bardzo dobre są NKJO , ale te z prawdziwego zdarzenia-PA—STWOWE to na nich jest wycisk!!! po tym poradzisz sobie wszędzie na uzupełniających studiach-wybór należ…y do Ciebie

praktycznie na NKJO- jesteś dobra metodycznie
na Uniwerku to już… zależ…y czy trafi ci się dobry metodyk, od tego zależ…y sukces w twojej pracy- miałam to szczęście w NKJO
SARAH2
newbie

Postautor: Abnaxus » 26 maja 2009, 3:24

Szczerze? Nie zgadzam się. Owszem, jest zawaliście duż…o roboty, czasami aż… ręce opadają, a czasami fizycznie niemoż…liwe jest się ze wszystkim wyrobić, ale ze mną studiują na dziennych ludzie, którzy wcale nie są jacyś super wybitni językowo i zdają. Wcale nie musisz mieć najwyż…szych wyników. Zależ…y oczywiście jeszcze na jakiej uczelni :). Polecam Poznań (mnóstwo znanych osobistości :D) lub Lublin :).
Abnaxus

Postautor: Nettka » 27 maja 2009, 2:54

Anglistyka jest ci꿅ka, nie da się ukryć. Tym ci꿅sza, im lepszym anglistą chcesz być w przyszłości oraz im lepsza uczelnia. Owszem, jest sporo ludzi, szczególnie w obecnych czasach , którzy nie nadają się na ten kierunek, a jakoś przechodzą z roku na rok. Jest wiele kolegiów o wątpliwej jakości. Ja mam taką cichą nadzieję, ż…e ż…ycie zweryfikuje profesjonalizm u tych ludzi, a raczej jego brak. Zresztą konkurencja na rynku już… jest dosyć silna :)
Nettka
newbie

Postautor: JJJJJJJJJJAAAAAAACCEK » 13 cze 2009, 4:32

A jak myślicie??
Mam zamiar zdawać maturę z angielskiego na poziomie podstawowym, nie na rozszerzonym, gdyż… Uczelnia, na jaką się wybieram daję taką moż…liwość.
Gdzieś ostatnio czytałem, ż…e osoby zdające rozszerzenie mają większe szanse na dostanie się na ów kierunek. Jak myślicie? Czy to rzeczywiście prawda? Czy moż…e po prostu zdawanie podstawy nie jest jednoznaczne z niedostaniem się na studia?
PS, chcę zdawać na UB
Proszę, piszcie :prosi: :prosi: :prosi:
JJJJJJJJJJAAAAAAACCEK

Postautor: nika-nh » 07 lip 2009, 16:50

moż…na zawsze próbować na uczelniach prywatnych...
WSEH oferuje nawet system 4-letni [po nim też… tytuł licencjata] dla ludzi z troszkę słabszą znajomością języka chcących skończy filologię angielską - wejdź na wseh.pl lub college.pl bo te szkoły ze sobą współpracują - moż…e akurat trafi to w twoje gusta bo dla nich się liczy tylko to , ż…eby matura była zdana [nie istotne czy podstawowa czy rozszerzona] a potem piszesz u nich test który cię kwalifikuje na system 3 letni lub 4 letni.. i studiujesz :)

moż…na u nich też… uzyskać dyplom europejski FEDE [taki nasz licencjat ale uznawany w europie] ale o tym nie wiem za duż…o... jakaś stronka na ten temat na pewno gdzieś w sieci jest :P
nika-nh

Postautor: jaceeeeek » 11 lip 2009, 4:08

W zasadzie to masz rację ale sama wiesz jak to jest na prywatnych uczelniach. MI już… czasem łeb pęka, chyba od myślenia, ale coż…... Spróbuję, tylko zastanawiam się czy w ciągu 1 roku uda mi się przygotować do rozszerzenia :). choć wątpię{{Przeglądałem arkusze}}. Ale oki. dzięki za pomoc. Podstawę to spokojnie zdam na 80 % moż…e nawe więcej. Problem w ty, ż…ż…e poszedłem do słabszego liceum, a mogłem wyż…ej, gdzie lepiej by mnie przygotowali do maturki. No nicc..
A tak poza tym, to zdecyduję się w tym roku na korki z angola:)), KOCHAM TEN JĘ ZYK:))
Dzięki wszystkim za pomoc i rady :)))
jaceeeeek

Postautor: Gość » 15 sie 2009, 21:28

wszystko zależ…y też… opd tego, gdzie studiujesz, no jak wybierzesz najlepszą anglistykę -uam, no to będzie masakrycznie ci꿅ko, mało kto tam wytrzymuje, taka prawda
Gość

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 12:52

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricatorjuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken