Witam
Chodzę do technikum i mam bardzo wielką prośbę o przetłumaczenie tekstu na język angielski ponieważ
nie idzie mi za dobrze z tego przedmiotu oto tekst :
" KUCHNIA- to jedno z podstawowych pomieszczeń w domu. W nim domownicy spędzają większość swojego czasu, odgrywa ono również
waż
ną rolę w ż
yciu każ
dej rodziny ponieważ
są w nim poszerzane więzi rodzinne. To pomieszczenie służ
y również
do przyrządzania posiłków i aby temu służ
yć powinno być wyposaż
one w takie urządzenia które moż
na podzielić na podstawowe i dodatkowe.
PODSTAWOWE URZĄDZENIA :
Kuchenka - służ
y ona do gotowania lub pieczenia. Moze być ona elektryczna lub gazowa.
Lodówka - w niej przechowywać moż
na ż
ywność chroniąc ją przed zepsuciem
Zamraż
arka - tu poż
ywienie jest zamroż
one i dzięki temu przedłuż
amy jego przydatność do spoż
ycia
Zlewozmywak - służ
y do mycia naczyń
Szafka - w niej są przechowywane garnki, patelnie i inne przedmioty służ
ące do gotowania
Segment - tu jest przechowywana ż
ywność "sucha" , która nie wymaga trzymania w niskiej temperaturze
Czajnik - urządzenie pozwalające zagotować wodę, dzięki czemu otrzymujemy wrzątek
Garnek - naczynie służ
ące do gotowania np zup ziemniaków itp
Patelnia - służ
y ona do smaż
enia
Sztućce przyż
ady, którymi jemy są to nóż
widelec łyż
ka
Talerze - naczynia ceramiczne z których spoż
ywamy dany posiłek
Szklanki - naczynia szklane z których pijemy napoje
DODATKOWE URZĄDZENIA
Mikrofalówka - zastępuje ona w pewnej części kuchenkę ale tylko w kwestii podgrzewania ułatwia nam to ona ponieważ
wykonuje to w mniejszym czasie
Zmywarka - urządzenie elektryczne które wyręcza człowieka on zmywania naczyń
Robot kuchenny- urządzenie które za nas mieszka kroi sieka itp
Czajnik elektryczny - wygoda w domu nie trzeba ściągać go kiedy woda wrze, ale również
duż
o szybciej otrzymujemy wrzątek
Okap - urządzenia umieszczane nad kuchenką aby wszystkie zapachy czy opary nie osadzały się w kuchni ale przez wentylacje do komina zostawały usuwane z pomieszczenia
W kuchni najważ
niejszą osoba jest kucharz - to on zna się na gotowaniu. Wie doskonale jak doprawić czy przyrządzić danie. Moż
na powiedzieć ż
e zawód kucharza jest smaczny
Do gotowania nie tylko mogą nam służ
yć naczynia ale również
książ
ki kucharskie w której zawarte są przepisy jak przyrządzić dane danie.
Mogą być książ
ki z przepisami danego rodzaju kuchni np kuchnia litewska
Mogą być książ
ki z przepisami róż
nymi dotyczących np zup czy dań mięsnych"
Z góry dziękuje