Trochę zdań z polskiego na angielski

Krótkie teksty bądź pojedyncze zdania, które nie są zadaniem domowym.

Trochę zdań z polskiego na angielski

Postautor: exercreo » 03 lis 2009, 1:36

Cześć, czy ktoś pomógłby mi przetłumaczyć te poniż…sze zdania na język angieslki ?
Mam z nimi kłopot, bo chyba trzeba uż…yć okresów warunkowych.

Byłbym bardzo wdzięczny.

Oto one:

. ,,Nawet jeśli wypoż…yczył bym tą książ…kę, to i tak jestem pewny ż…e bym jej nie przeczytał"

2. ,,Gdybym wtedy postąpił inaczej, to moje ż…ycie prawdopodobobnie lepiej by się potoczyło"

3. ,,Przypuśćmy ż…e kiedy dochodzi do takiej sytacji, to ludzie zachowują się w taki sposób ż…e...."

4 ,,Jestem pewien ż…e gdyby jutro padał śnieg i byłoby bardzo zimno, a chodniki i ulice byłyby bardzo śliskie, to on i tak gdyby zamierzał jechać do szkoły, jechałby rowerem"

5. ,,Gdyby mój samochód miał lepsze przyśpieszenie, wyprzedziłbym wtedy tą ci꿅arówkę w bezpieczny sposób"

6. ,,Jadąc takim autem byłbym najszybszy"

7. ,,Jeśli wtedy kiedy byłem kurierem, miałbym lepsze auto, to szybciej dowoziłbym wszystkie przesyłki"

8. ,,Gdy jutro będzie ciepło, to i tak założ…ę kurtkę"

9. ,, Jeż…eli nawet uczyłby się od samego mistrza, i tak by niczego się nie nauczył"

10. ,,Maluję ten pokój już… od 4 godzin i pomalowałem dopiero pół pokoju, ale pamiętam ż…e miesiąc temu ojciec mówił mi ż…e on też… kiedyś malował to pomieszczenie, i nie udało mu się skończyć w ciągu jednego dnia"

11. ,,W takiej sytacji moż…na by było zwolnić redukując biegi" (nie my moglibysmy, tylko moż…na by było)

12. ,,Jeż…eli wszystko potoczy się po dobrej myśli, będzie moż…na kupić tanio ten samochód"

13. ,,Byłbym bardzo szczęśliwy, gdyby poprzedni sprawdzian był łatwiejszy"

14. ,, Sprawdzian z fizyki byłby łatwiejszy, gdyby nauczyciel był w lepszym humorze"

15 ,,Jeśli bym dostał piątkę, moja mama byłaby bardzo szczęśliwa"

16. ,,Gdy zdam mature, prawodopodobnie i tak nie pójdę na studia"

Będe naprawdę bardzo, bardzo wdzięczny.
Nie mam najmneijszego pojęcia jak je przetłumaczyć.
exercreo
newbie

Re: Trochę zdań z polskiego na angielski

Postautor: eveline01 » 03 lis 2009, 18:36

exercreo pisze:Cześć, czy ktoś pomógłby mi przetłumaczyć te poniż…sze zdania na język angieslki ?
Mam z nimi kłopot, bo chyba trzeba uż…yć okresów warunkowych.

Byłbym bardzo wdzięczny.

Oto one:

. ,,Nawet jeśli wypoż…yczył bym tą książ…kę, to i tak jestem pewny ż…e bym jej nie przeczytał"

2. ,,Gdybym wtedy postąpił inaczej, to moje ż…ycie prawdopodobobnie lepiej by się potoczyło"

3. ,,Przypuśćmy ż…e kiedy dochodzi do takiej sytacji, to ludzie zachowują się w taki sposób ż…e...."

4 ,,Jestem pewien ż…e gdyby jutro padał śnieg i byłoby bardzo zimno, a chodniki i ulice byłyby bardzo śliskie, to on i tak gdyby zamierzał jechać do szkoły, jechałby rowerem"

5. ,,Gdyby mój samochód miał lepsze przyśpieszenie, wyprzedziłbym wtedy tą ci꿅arówkę w bezpieczny sposób"

7. ,,Jeśli wtedy kiedy byłem kurierem, miałbym lepsze auto, to szybciej dowoziłbym wszystkie przesyłki"

9. ,, Jeż…eli nawet uczyłby się od samego mistrza, i tak by niczego się nie nauczył"

10. ,,Maluję ten pokój już… od 4 godzin i pomalowałem dopiero pół pokoju, ale pamiętam ż…e miesiąc temu ojciec mówił mi ż…e on też… kiedyś malował to pomieszczenie, i nie udało mu się skończyć w ciągu jednego dnia"

11. ,,W takiej sytacji moż…na by było zwolnić redukując biegi" (nie my moglibysmy, tylko moż…na by było)

12. ,,Jeż…eli wszystko potoczy się po dobrej myśli, będzie moż…na kupić tanio ten samochód"

14. ,, Sprawdzian z fizyki byłby łatwiejszy, gdyby nauczyciel był w lepszym humorze"

Będe naprawdę bardzo, bardzo wdzięczny.
Nie mam najmneijszego pojęcia jak je przetłumaczyć.

,,Nawet jeśli wypoż…yczył bym tą książ…kę, to i tak jestem pewny ż…e bym jej nie przeczytał"

Even If I had borrowed the book, I wouldn't have read it, for sure.

If I had acted differently then, my life would have been much better.

Supposing this situation happens, people will behave in such a way that...

If tomorrow snowed and was very cold and the streets / roads were slippery, he would go by bike to school if he eventually decided to go there.

If my car had better pickup, I'd have overtaken that track in a safe way.

Driving such a car, I'd be the fastest.

If I had had a better car when I was a courier, the parcels would have been delivered much faster.

If tomorrow is warmer, I'll put on a jacket anyway.

Even if he had learnt from the master himself, he wouldn't have learnt anything.

I've been painting the room for 4 hours now and I've managed to paint a half of it so far; I remember, however, that my dad told me a month ago that he painted the room and managed to do the whole task in one day.

In such a situation one could slow down by reducing the gears.

If everything goes well, one would be able to buy the car cheaply.

I would be happier if the previous test was easier.

An exam with physics would have been easier if the teacher had been in a better mood.

If I got an A, my mom would be very glad.

Even if I pass Matura exam, I will not go to University anyway.

Mam nadzieję, ż…e OK. Moż…e ktoś inny będzie miał jakieś propozycje.

:)
eveline01
newbie

Re: Trochę zdań z polskiego na angielski

Postautor: exercreo » 03 lis 2009, 20:07

Dzięki ogromne :)

A moż…na jeszcze te poniż…sze kilka zdań? :prosi:

1. ,,Aby to zrobić trzeba..."

2. ,,Na ogół nie należ…y okłamywać innych ludzi"

3. ,,W razie wypadku podczas takiej prędkości, szanse na przeż…ycie równe są zeru"

4 ,,To zostanie zrobione jutro"

5 ,, Kiedy chodziłem do podstawówki zawsze jeździłem autobusem"

6 ,,Czekam tu od godziny, ale w tym czasie pomyślałem ż…e pójdę kupić sobie kawę, dlatego przyszedłem dopiero teraz"

7 ,, Mój naucziel powiedział kiedyś ż…e będzie wędkarzem"

8 ,, Tydzień temu robillismy to przez 2 godziny" (nie ze zrobilismy w ciągu 2 godzin, tylko ze robilismy- nie skonczylismy)
exercreo
newbie