księgarnia internetowa - handbook.pl

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Re: księgarnia internetowa - handbook.pl

Postautor: smartie » 12 lis 2007, 14:36

Cześć,

Jakie macie doświadczenia z księgarnią internetową www.handbook.pl? Dwa razy zamawiałam stamtąd książ…ki i dwa razy były kwasy. Facet przetrzymuje kasę po 2-3 tygodnie i nie kontaktuje się z klientem, co jest niezgodne z regulaminem. Oczywiście na wszelki wypadek nie odbiera telefonów i nigdy nie ma go na GG [choć GG ma włączony]. Tak nieprofesjonalnej obsługi jeszcze nie widziałam. Ktoś ma podobne doświadczenia?
pozdrawiam, s.
smartie
junior fellow

Postautor: Gość » 21 lip 2008, 15:25

Ja straciłam przez nich 260 zł. NIE KONTAKTUJĄ SIĘ , NIE ODPISUJĄ NA MAILA ANI GG, KSIĄŻKI 3 MIESIĄC NIE PRZYCHODZĄ. KSIĘ GARNIA HANBOOK.PL TO OSZUST I NACIĄGACZ, NIE RYZYKUJCIE KORZYSTANIA Z NIEJ! OSTRZEGAM!
P.S. CZY TOBIE W KO—CU PRZYSŁALI TE KSIĄŻKI, ALBO ZWRÓCILI PIENIĄDZE?
Gość

handbook

Postautor: msia » 06 wrz 2008, 9:31

zamowilam ponad dwa tygodnie temu u nich ksiązki, stan zamowienia do tej pory się nie zmienił a moje 3 wiadomosci zostały bez odpowiedzi. NIe spotkalam się jeszcze z czyms takim, okropność. Wysle jeszcze tylko jedna wiadomość, zawiadamiającą ze rezygnuję z ich usług z powodu nie wywiązania się z umowy. Dobrze ze nie zaplaciłam z góry bo miałabym co sobie wyrzucać. ODRADZAM KSIĘ GARNIE HANDBOOK powini umieścic dopisek "books that will never be delivered"
msia

Postautor: olaaaa » 17 wrz 2008, 14:09

hej..
ja tez stanowczo odradzam..
szkoda, ze wczesniej nie natrafilam na ta strone, bo nie zaplacilabym z gory za ksiazke...:/ wiec chyba te 70 zł jestem w plecy... jeszcze nigdy nie mialam negatywnych doswiadczen przy zakupach przez internet... ale coz.. zawsze musi byc ten 1 raz... obsluga tragedia...

ODRADZAM!!
pozdrawiam !
olaaaa

Postautor: Gość » 20 wrz 2008, 5:31

Utopiłem 55 zł. Kiedyś musiał być ten pierwszy raz. Nauczka na przyszłość - nie płacić z góry za towar zamawiany przez internet.
Gość

Postautor: Gość-nowy » 02 paź 2008, 11:06

Nie zapłaciłam wcześniej, bo jakoś nie ufam tej formie, więc nic nie straciłam oprócz czasu. Nie potwierdził gość zamówienia-cwaniak-szuka naiwnych. Kontakt z nim nierealny.
Trzeba to jednak gdzieś zgłosić. Odradzam handbook!
Gość-nowy

Postautor: W%u0142a%u015Bciciel Hand » 30 paź 2008, 20:04

Witam
Jestem właścicielem księgarni internetowej handbook.pl. Bardzo proszę osoby które miały problemy z działaniem naszej księgarni o kontakt telefoniczny pod nr tel 691945362
W%u0142a%u015Bciciel Hand

Postautor: Gość » 01 lis 2008, 22:47

Ja również… czakałam i czekałam. Na maile i gg zero odpowiedzi i oczywiście na stroniw ż…adnego nr telefonu. Nie polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gość

Postautor: Gość » 28 kwie 2009, 20:52

Masakra :/ mam to samo :/ 45 zł poszło na konto jakiegos złodzieja, a ja nie mam książ…ki, której potrzebuję 'na wczoraj'

teraz usiłuję wykminić czy rzecznik praw konsumenta mógłby tu pomóc. Niby nie jest to jakaś kosmiczna kwota, ale złodzieja karmić nie będę.
Gość

kontatk

Postautor: Go%u015B%u0107 » 15 maja 2009, 23:15

Proponuje jednak skontaktować się z ksiegarnią. Potrzebne info znajdziesz na http://www.handbook.pl/index.php?d=kontakt#odb
Miałam z nimi trochę inny problem bo zamówiłam zle ksiązki i wszystko dało się załatwić nawet bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
pozdr
Go%u015B%u0107

Postautor: ebrio.pl » 01 cze 2009, 15:44

Witam,

Osobiście nie miałem do czynienia z księgarnią o której mowa, ale zdarzyło mi się mieć problemy z nie wywiązywaniem się z umowy przez 2 lub 3 firmy internetowe.

Za każ…dym razem udało mi się odzyskać pieniądze.

Mój sposób składa się z kilku kroków (moż…na zacząć od dowolnego, ale proponuje nie zaczynać od razu "z grubej rury"):

1) Kontakt telefoniczny/skype/gg i prośba o zwrot pieniędzy (oczywiście kontakt taki nie zawsze jest moż…liwy).
koszt: 0zł

2) Wysłanie maila z prośbą.

Te dwa kroki są oczywiste i z tego co rozumiem już… tego próbowaliście. Czas przejść do konkretów:

3) Wysłanie maila o treści: "Dzien dobry, w związku z nie wywiązaniem się z umowy (tu numer lub data zamówienia) z waszej strony ż…ądam zwrotu wszystkich poniesionych kosztów. Jesli nie odzyskam wpłaconych pięniędzy złoż…ę doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa a swoich praw dochodził będę w sądzie. Pozdrawiam."

Na tym etapie większość sprzedawców zwraca koszty bez dalszych problemów. Jeśli to nie pomoż…e:

4) Wysyłamy listem poleconym (moż…e być za potwierdzeniem odbioru) list o podobnej treści jak w pkt 3. Dodajemy, ż…e zwrot ma nastąpić w jakimś konkretnym terminie (np. 14 dni).
koszt: około 3-5 zł

W tej sytuacji 95% sprzedawców zwróci nam pieniądze. Jeśli tego nie zrobi pozostaje nam droga oficjalna:

5) Składamy w prokuraturze doniesienie o popełnieniu przestępstwa przez sprzedawcę (oszustwo - jest to przestępstwo ścigane z urzędu)

Pamiętajcie, ż…e to Wy zostaliście oszukani i prawo jest po Waszej stronie - macie pełne prawo do waszych pieniędzy.

Wbrew temu co się czasem słyszy Polska jest państwem prawa. Policja i prokuratura ci꿅ko pracują ż…eby tak było. I mają obowiązek nam pomóc JEŚLI ZŁOŻYMY OFICJALNE ZGŁOSZENIE.

A jeśli komuś się nie chce ruszyć tyłka i wysłać listu za 5zł (albo przejść się na policję) ż…eby odzyskać 200zł to już… jego problem i głupota.

Oszuści liczą na Waszą bierność i wzruszanie ramionami (ż…eby Was strzyc jak owieczki).

NIE DAJCIE SIĘ  OSZUKIWAĆ!

Pozdrawiam,
ebrio.pl
ebrio.pl

...

Postautor: Dominikaxxxxx » 22 sie 2009, 7:27

Absolutnie odradzam.
Ponad miesiac temu zamówiłam tam książ…kę, pieniadze bardzo szybko wpłaciłam. Minęły dwa tygodnie, trzy... I nic. Piszę e-maile, dzwonię po kilka razy - nic. Zero, brak odzewu, głuchy telefon.
Zgodnie z radą uż…ytkownika powyż…ej (dziękuję za nie) wysłałam ostatniego e-maila, w którym kategorycznie domagam się zwrotu pieniędzy. Jeż…eli i to nie poskutkuje (a ż…adnej odpowiedzi nie dostałam nadal...) i do 26 sierpnia pieniądze do mnie nie trafią, kieruję się prosto na policję.
Zapłaciłam tylko (a moż…e i aż…) ok. 55 złotych. Nie jest to kwota, od której zbiedniałam, i której stratę mogłabym przełknąć bez większego bólu - ale na pewno nie oddam ich ZŁODZIEJOM. Bo tak będę nazywała właścicieli tej 'księgarni' dopóki nie odzyskam pieniędzy.
Dominikaxxxxx

nie kupujcie na handbook.pl!!!!

Postautor: Ewa_101 » 13 cze 2010, 4:17

Również… zostałam najprawdobodobniej oszukana przez Firmę Pana Mariusza Sot Tosmar, która prowadzi księgarnię handbook.pl: ponad 3 tyg. temu kupiłam 1 ksiązkę na próbę ( na szczęście) i wpłąciam pieniadze przedpłatą. Oecnie po barku odp. na moich kilka maili czekam 2 dni a później skladam doniesienie o popełnienieu przestępstwa.

Stanowczo odradzam wszystkim zakupy na www. handbook.pl!!!

Pozdrawiam Ewa
Ewa_101

Postautor: babalu » 08 lip 2010, 4:35

Witam, co do księgarni Handbook to nie zgodzę się, ż…e nie zostają oddane pieniądze, mi po 7 dniach od złoż…enia zamówienia zostały zwrócone, faktem jednak jest, ż…e jeśli pisze się maile to nie ma odpowiedzi.
babalu

Postautor: Gość » 07 sie 2010, 0:33

To jak w takim razie skontaktować się z tym miłym panem w sprawie zwrotu pieniedzy skoro nie odpisuje na maile?
Gość

Sprawę na policję do prokuratury i po ptakach!

Postautor: Rozczaowana » 10 lut 2011, 2:34

Anonymous pisze:To jak w takim razie skontaktować się z tym miłym panem w sprawie zwrotu pieniedzy skoro nie odpisuje na maile?
Rozczaowana

Następna naiwna

Postautor: rsa » 14 wrz 2011, 1:36

Tak to jest skorzystać z firmy krzak.
19 sierpnia złoż…yłam zamówienie.
20 sierpnia dokonałam przelewu na kwotę 7,54 zł plus 10 zł za przekaz.
Dla samej zasady będę tropić drania.
rsa
newbie

dementi

Postautor: rsa » 20 paź 2011, 15:12

Witam wygląda na to, ż…e muszę skorygować historię.
Po prawie dwóch miesiącach książ…ka do mnie dotarła. Podtrzymuję jednak zdanie, ż…e jest to firma niesolidna i należ…y się dobrze zastanowić zanim się z niej skorzysta.
Dziękuję za radę, ż…e należ…y powiadomić „oszusta” o zgłoszeniu sprawy do prokuratury. Rzeczywiście chyba poskutkowało.
rsa
newbie

Postautor: NatiSan » 01 sie 2015, 13:35

To ja raz jakby był kwas bym dał sobie z drugim razem spokój. Co prawda nie jestem w Polsce, ale w UK macie księgarnie z polskimi książkami przykład rewolucja - http://www.rewolucja.co.uk/ zamawiałam kilka razy zawsze paczka w terminie zgodna z opisem i bez problemów.
NatiSan
newbie

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 5:21

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken