Na swoim blogu opisałem jak uczyć się gramatyki? Ja opanowałem kiedyś dzięki tej metodzie podstawowe czasy.
Angielska Gramatyka- Jak Się Jej Uczyć?
Drugi artykuł również dotyczy gramatyki, ale już w mniejszym stopniu:
Jak efektywnie się uczyć j. agieslkiego unikając 5 najczęstszych błędów?
Oto fragment:
"1 Nauka Gramatyki Języka Obcego
Jest to najczęstszy, najbardziej powszechny i najgorszy błąd popełniany przez uczących się. Dodatkowo zabija on zdolność płynnego, automatycznego mówienia, co pokazują badania. Dlaczego zabija? Ponieważ gramatyka każ dego języka, nawet tak prostego jak angielski, jest zbyt trudna i rozległa, aby ją zastosować logicznie podczas rozmowy.
Wyobraź sobie, ż e przy każ dym rzeczowniku musisz zastanowić się czy dodać „the” czy „a/an” czy bez. Czy na końcu dodać literkę „s”. Następnie musisz pamiętać o odpowiednim czasie i uż ytym czasowniku. Ponadto nie moż esz zapomnieć o szyku zdania. I tak najpierw stawiasz podmiot potem rzeczownik potem kolejne części. I ta kolejność jest inna niż w polskim zdaniu. Musisz pamiętać jak uż yć inne części zdania. W jednym prostym zdaniu, musisz pamiętać o 7 rzeczach, które wymieniłem powyż ej, a to i tak nie wszystko. Nie chciało mi się wszystkiego wyliczać.
W takim razie jak nauczyć się angielskiego lub innego języka, aby uż ywać go automatycznie, takż e podczas rozmowy, która odbywa się bardzo szybko. Gdzie nie masz czasu, aby myśleć logicznie. Nie masz moż liwości zastanawiać się kilka minut nad gramatyką. Dlatego twoja umiejętność rozmowy i zastosowania gramatyki musi wynikać z intuicji i podświadomości. Nie ma innego wyjścia. Musisz uż ywać języka obcego jak dziecko.
Jeż eli chcesz nauczyć się angielskiego lub innego języka moż esz zrobić to głównie przez słuchanie filmów i róż nych historyjek. Dzięki temu twój mózg podświadomie i stopniowo nauczy się uż ywać poprawnie języka obcego. Obecnie jest to moja ulubiona forma nauka gramatyki, po 6 latach bez efektownego siedzenia w podręcznikach."
Co sądzicie o tym fragmencie?