The role of a teacher...

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

The role of a teacher...

Postautor: ira23 » 16 paź 2008, 7:31

Xeo i dobrzy ludziska ;) ;) ;)
Po dłuuuugich rozmyślaniach, w końcu sformułowałam temat mojej pracy magisterskiej, a brzmi on tak - The role of a teacher. Qualities that make a good teacher as perceived by teachers and students at junior high school.
Do tej pory wymyśliłam następujące rozdziały:
1. Roles of the teacher - a historical overview.
2. Qualities that make a good teacher ( teachers' perspective and students' perspective and students' perspective)
3. Factors affecting beliefs about teaching and attitudes towards teachers

...i na razie tyle, bardzo proszę o sugestie co jeszcze mogę zawrzeć w cz. teoretycznej................... :bezradny:
moż…e znacie jakieś książ…ki powiązane z tym tematem............
pozdrowionka i czekam na sugestie
ira23
newbie

Re: The role of a teacher...

Postautor: xeo » 16 paź 2008, 13:34

Obowiązkowo książ…ka T. Wright'a Roles of Teachers & Learners. Bez niej w ogóle się nie pokazuj na uczelni, jest to jedna z najważ…niejszych (o ile nie najważ…niejsza) pozycja jeśli chodzi o role nauczyciela. Jak ją otworzysz to będziesz wiedziała o czym pisać w pracy. Do tego trzeba dorzucić teaching styles i classroom management, które wpływają na postrzeganie osoby nauczyciela i tworzą to kim nauczyciel jest w oczach innych. Jeśli chodzi o samą osobę nauczyciela to oprócz tych wszystkich ról trzeba będzie dorzucić uwarunkowania kulturowe nauczyciela (status nauczyciela, zawód nauczyciel itp.), definicja nauczyciela, definicja roli, osobowość nauczyciela (wierzenia, przekonania, filozofia nauczania, wartości jakimi się kieruje, charakter itp. itd.) Do tego moż…esz dorzucić coś o mentalności uczniów junior high school, tutaj trzeba grzebać raczej w książ…kach do psychologii i pedagogiki, bo w "standardowych" książ…kach do metodyki jest zawsze tylko parę zdań na temat określonej grupy wiekowej. Jakby Ci brakło materiału (w co wątpię) to zawsze moż…esz dorzucić ten cały development jako nauczyciel (jak pracować nad sobą, nad stylem uczenia, reflective teaching itp.). Jeszcze jedna waż…na rzecz, ale to musisz dopytać promotora czy masz w ogóle o tym pisać, bo to w sumie temat na osobną pracę, ale jest nieodłącznie związany z Twoją pracą, stylem nauczania, rolami i całą osobą nauczyciela - mianowicie dyscyplina na lekcji. Jeśli chodzi o inne książ…ki to znajdziesz mnóstwo odwołań w książ…ce T. Wright'a, którą podałem na samym początku, wystarczy zaglądnąć do jego bibliografii.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: ira23 » 16 paź 2008, 20:06

dzięki wielkie :poklon: :poklon:
tonego wrighta już… mam, bardzo, bardzo, baaaaaaaaaaardzo mi pomogłeś
ira23
newbie

help!!

Postautor: blueeyesss » 08 lis 2008, 19:58

ira23, mam nadzieję, ż…e jeszcze tu zaglądasz... ;)
Ja piszę w tym roku pracę licencjacką o teacher's roles. I miałabym do Ciebie kilka pytanek... ;) A tak w ogóle to kurna nie mogę zdobyć książ…ki Roles of Teachers and Learners by Tony Wright... i jestem załamana... :beksa:
blueeyesss

Postautor: ira23 » 09 lis 2008, 11:24

tak zaglądam - ale ale trochę przekształciłam tytuł mojej pracy, tak ż…e roles of a teacher jest tylko jej częścią składową, poruszam ten temat w części teoretycznej - a jeeśli chodzi o książ…kę wrighta to wybierz się do czytelnii - tam na pewno ją znajdziesz :)
ira23
newbie

Postautor: blueeyesss » 09 lis 2008, 18:38

uff... chyba dostanę tą książ…kę...:D kiedyś wyszukiwarka w mojej bibliotece musiała zaszwankować i jej nie znalazła...:)) dzięki za odpowiedź...;] pozdrawiam
blueeyesss

Postautor: okk » 12 lis 2008, 22:01

hej
ja tez pisze prace lic z role of teacher :)
niestety nie mogę znaleśc tej ks (role of teachers and learners -t.Wright)
znacie moze jakąs stronkę czy księgranie gdzie mogę ją dostać byłabym bardzo wdzieczna
okk

Postautor: blueeyesss » 12 lis 2008, 22:30

okk, a gdzie studiujesz...?? no ja szukałam jej w necie, ale nic nie wyszperałam...;/ podaj jakieś namiary do siebie, to moż…e jakoś będę mogła Ci pomóc...;] poza tym zawsze moż…na sobie jakoś pomóc...:P:P
blueeyesss

Postautor: xeo » 12 lis 2008, 22:32

A w British Council też… nie ma ?
xeo

Postautor: okk » 13 lis 2008, 19:23

studiuje w wawie a w buwie jej nie ma jest na wydziale lingwistycznym a tam nie mam dostepu :( niestety
w british jeszcze nie patrzyłam :P
okk

Postautor: okk » 19 lis 2008, 19:20

znalazłam ta ks jej ale sie jej naszukałam ufff
:)))
okk

Postautor: blueeyesss » 20 lis 2008, 14:52

no to super!! ja też… właśnie już… myślałam, ż…e będę miała z nią problemy...:) a to moje gg: 11463964 okk, moż…esz się odezwać, to moż…e jakoś się powspieramy wzajemnie...;] i wymienimy jakimiś sugestiami co do pracy...;]
pozdrawiam!!
blueeyesss

Postautor: okk » 12 sty 2009, 22:31

blueeyesss jak tam Ci praca idzie bo mi szczerze powiedziawszy ciezko zaczeło sie przyjemnie a teraz promotorka mi prawie 1/3 pracy wywaliła stwierdziła ze jest to nie na temat masakraaaaa :beksa:
okk

Postautor: ewelinag1 » 01 wrz 2009, 2:39

Mam pytanie czy ma ktos moze tę książ…ke Tonego Wright'a do sprzedania,chętnie kupie.Bardzo prosze o kontakt na maila ewelinkag1@wp.pl.Z gory dziekuje.
ewelinag1

Postautor: szczygło » 27 paź 2009, 23:02

hej piszę prace licencjacką na temat : teacher roles in teaching english to dyslexic children. Jednak niestety cierpie na brak ż…ródel pierwszy rozdział ma być na temat dysleksji wiec ok, ale nast. ma byc o wszystkich rolach nauczyciela a 3 jaki powinien być nauczyciel w stosunku do dzieci z dysleksją, ale nisetety brak zródeł. Wszelkie propozycje, sugestie i wskazówki mile widziane. z gory dziękuję
szczygło

Postautor: xeo » 27 paź 2009, 23:10

Dyslexia in the English Classroom. Techniki nauczania języka angielskiego uczniów z dysleksją - Anna Butkiewicz, Katarzyna Bogdanowicz
xeo

Postautor: Thorhall » 15 lut 2011, 17:13

Witam,

Wiem ż…e trochę czasu minęło od założ…enia tego wątku, ale potrzebowałbym Waszej rady. Tak jak w temacie część mojej pracy mgr opiera się o role nauczyciela i dopiero niedawno udało mi się dojść do porozumienia z panią promotor jak to ma wyglądać dokładnie (jest luty!!! ). Potrzebuję do rozdziału teoretycznego róż…nych pozycji traktujących o rolach nauczyciela. Bez problemu dotarłem do English Language Teaching- J. Harmer, szukałem wszędzie Roles of Teachers & Learners - T. Wright, ale nie ma tego nawet w bibliotece śląskiej :( Prosiłbym o kontakt jeż…eli ktoś z Was posiada tą książ…kę w formie elektronicznej GG: 6875986. Dodatkowo prosiłbym o jakiekolwiek informacje na temat innych pozycji, które mogłyby być związane z rolami nauczyciela. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam!
Thorhall

Postautor: aniuszkiewicz » 14 maja 2013, 18:38

Witam, moja praca magisterska takż…e bedzie poruszała temat roli nauczyciela, stąd moja prośba o pomoc w znalezieniu książ…ki Wright'a Roles of Teachers and Learners. jesli ktos ma jej wersje elektroniczną albo papierowa i chce sprzedac to ja chetnie !
aniuszkiewicz

Postautor: aniuszkiewicz » 14 maja 2013, 18:41

mój adres mailowy: aniuszkiewicz@wp.pl
aniuszkiewicz

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 9:31

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken