Jakie książ…ki do nauki od podstaw?

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Jakie książ…ki do nauki od podstaw?

Postautor: fenix_91 » 17 lut 2012, 21:16

Witam. Poszukuję książ…ek do nauki języka angielskiego. Chodzi mi o taki zestaw, dzięki któremu bardzo dobrze nauczę się podstaw (alfabet, podstawowe słownictwo), swobodnej komunikacji oraz języka technicznego. Jeż…eli znacie takowe to proszę o tytuły.
fenix_91
newbie

Re: Jakie książ…ki do nauki od podstaw?

Postautor: KamilKuczynski » 18 lut 2012, 8:47

fenix_91 pisze:Witam. Poszukuję książ…ek do nauki języka angielskiego. Chodzi mi o taki zestaw, dzięki któremu bardzo dobrze nauczę się podstaw (alfabet, podstawowe słownictwo),

Tutaj wystarczy Ci spokojnie internet

swobodnej komunikacji

Oglądaj łatwe bajki, które rozumiesz. + polecam kurs pod spodem, który promuję.

oraz języka technicznego.

A tutaj to Ci nie pomogę bo nie znam.

Jeż…eli znacie takowe to proszę o tytuły.

Ogólnie to moim zdaniem nie warto się uczyć z podręczników. Jest to nudne, nie uczysz się realnego języka(zobacz podręcznik na poziomie B2 do polskiego- zobaczysz, ż…e nikt tak nie mówi). Po za tym będziesz tracił zapał i motywację, a języka trzeba uczyć się codziennie.
"7 zasad szybkiej nauki angielskiej wymowy"-Dowiedz się jak swobodnie komunikować się po angielsku.
Kurs angielskiego na mp3"
KamilKuczynski
junior fellow

Postautor: english... » 20 lut 2012, 2:02

Kamil ma rację, nauka z książ…ek moż…e być monotonna a w dzisiejszych czasach jest wiele innych skuteczniejszych metod nauki.
Np. w Internecie znajdziesz kilka ciekawych portali, które uczą w skuteczny i nowoczesny sposób i co najważ…niejsze są tak skonstruowane aby motywować do nauki.

Na początek polecam Ci zdecydowanie portal eTutor.
Wejdź i zarejestruj sobie konto i zobacz sam jak pot꿅ne moż…liwości daje ten serwis.

Otrzymasz statystyki swojej nauki, które to działają motywująco. Uczysz się przy pomocy video lekcji, obrazków itd. Każ…de słówko moż…esz odsłuchać, a do tego masz wbudowany rewelacyjny słownik diki (wystarczy kliknąć dwa razy na jakimkolwiek słówku angielskim aby otrzymać jego tłumaczenie wraz z przykładowym uż…yciem w zdaniu)

Do tego indywidualnie dopasujesz sobie cykl powtórek (ucząc się nowych słówek)...

Sprawdź sam i napisz czy taka forma nauki (zamiast książ…ek) Ci odpowiada...
Awatar użytkownika
english...
junior fellow

Postautor: Poncyliusz » 16 cze 2012, 6:31

Żeby się połapać w idiomach nie ma lepszej książ…ki niż… First Idioms First! (Octotext Books)
Poncyliusz

Postautor: mysiaaa » 20 sie 2012, 12:41

Jest to zestaw w którym naprawdę wszystko jest od poczatku... http://www.nokaut.pl/ksiazki/wspolczesn ... 60923.html
mysiaaa

Postautor: Aneciak900 » 27 sie 2012, 23:36

Ta książ…ka jest świetna: http://www.nokaut.pl/szukaj/first-steps-in-english.html - wcześniej poleciła mi ją koleż…anka i potem byłam jej naprawdę wdzięczna :)
Aneciak900
newbie

Postautor: Gość » 02 wrz 2012, 10:06

Skoro chcesz się nauczyc podstaw języka to bym Ci proponował taki kurs z płytą CD dla początkjących bo jest stosunkowo tani i porządny.
Gość

Postautor: Gość » 16 wrz 2012, 3:58

Na początku zacznijcie od nauczenia się 1000 najczęściej stosowanych angielskich słów.
Gość

Postautor: Gość » 05 lis 2012, 18:17

Ja polecam audio Kurs Angielski dla Początkujących od wydawnictwa Edgard.
Fajnie się słucha, są tam dialogi, nauka słówek i rozmowy. Dla początkujących w sam raz.
Gość

Postautor: lament » 13 lis 2012, 17:37

Anonymous pisze:Na początku zacznijcie od nauczenia się 1000 najczęściej stosowanych angielskich słów.

Ja tak właśnie się uczyłem. Dobra opcja.
lament
newbie

Postautor: Beecia » 22 gru 2012, 17:54

A co potem jeśli już… nauczymy się tych 1000 najczęściej stosowanych angielskich słów?
Jakie materiały lub kursy polecacie?
Beecia

Postautor: dawidgaru » 22 gru 2012, 20:48

1000 slow to podstawa:)
Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 18:36 przez dawidgaru, łącznie zmieniany 1 raz.
dawidgaru
newbie

:)

Postautor: Gość » 25 gru 2012, 14:28

Tak naprawdę ci꿅ko polecić konkretny kurs angielskiego ponieważ… każ…dy preferuje inną metodę nauki. Jeśli uczysz się samodzielnie, to nie wystarczą tylko książ…ki. Musisz się również… osłuchać z językiem. Jest to bardzo waż…ne do prawidłowej wymowy słówek i akcentowania. Z tego też… względu, warto wspomagać naukę z podręczników nagraniami audio.
Gość

do dawidgaru

Postautor: Gość » 03 sty 2013, 17:06

Dawid, dlaczego piszesz?? cytuję:
dawidgaru pisze:... sam się z niego nauczyłem jak szybko się uczyć języków obcych(duż…o fajnych porad i wogóle) wystarczy zostawić im tylko swojego maila i oni wyślą kurs

skoro gołym okiem widać, ż…e to Twoja strona przechwytująca i pewnie jakiś Twój kurs??
Gość

Postautor: Gość » 04 sty 2013, 5:12

[quote="KamilKuczynski"
oraz języka technicznego.

A tutaj to Ci nie pomogę bo nie znam.

Jeż…eli znacie takowe to proszę o tytuły.

Leon Leszek Szkutnik
"An Introductory Course in Scientific English"

Bardzo ciekawy, choć bardzo stary podręcznik. Zawiera 40 lekcji General English i 100 Scientific English.

Autor, ż…eby napisać część Scientific chodził na wykłady analizy funkcjonalnej prof. Maurina.

Szkoda, ż…e nie moż…na go już… dostać w księgarniach.
Gość

Postautor: bejotka » 04 sty 2013, 5:19

KamilKuczynski pisze:Ogólnie to moim zdaniem nie warto się uczyć z podręczników. Jest to nudne, nie uczysz się realnego języka...

Nie zgadzam się, podstawą nauki języka powinien być podręcznik. Wszystko inne to tylko uzupełnienie.

To prawda, ż…e nauka z podręcznika moż…e wydawać się początkowo nudna. Ale nauka języka sama w sobie będzie nudna jak flaki z olejem dopóki nie znajdziesz w niej bakcyla.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: bejotka » 04 sty 2013, 13:07

Beecia pisze:A co potem jeśli już… nauczymy się tych 1000 najczęściej stosowanych angielskich słów?
Jakie materiały lub kursy polecacie?

Potem moż…esz wybrać wiele kursów i podręczników np.:

Educentrum - "Słówka i rozmówki angielskie";
SuperMemo World - "Extreme Dictionary";
Wydawnictwo Edgard Multipakiet lub Superpakiet
i wiele, wiele innych.
Moż…esz też… zacząć uczyć się przez czytanie korzystając z podręczników znajdujących się na stronie www.telbit.pl.

Powodzenia!
BJK
bejotka
fellow

Postautor: english... » 09 lip 2013, 22:14

Anonymous pisze:Na początku zacznijcie od nauczenia się 1000 najczęściej stosowanych angielskich słów.

A potem jeż…eli zależ…y nam na swobodnym komunikowaniu się w języku angielskim to warto pójść krok dalej i nauczyć się najczęściej stosowanych angielskich zwrotów. Dzięki znajomości 1000 najczęściej uż…ywanych słów oraz tych zwrotów moż…emy w ten sposób tworzyć duż…o więcej poprawnie gramatycznych zdań w sposób wręcz automatyczny, bez skupiania się nad czystą gramatyką.
junior fellow

Postautor: anli » 29 lip 2013, 13:13

Moim zdaniem dobre są chociaż…by książ…ki do nauki do FCE czy innych egzaminów Cambridge.
anli
junior fellow

Postautor: Heldzia » 30 lip 2013, 12:14

Chyba najlepszą książ…ką, która wpadła mi w ręce jest English Grammar in Use Murphiego. Ja korzystałam z poziomu Intermediate, ale wiem, ż…e są róż…ne poziomy i na pewno podstawowy też… moż…na znaleźć. Bardzo mi się podoba forma prezentowanych ćwiczeń - faktycznie moż…na sporo zapamiętać. Z jednej strony oparta jest na powtarzaniu ćwiczeń, ale zastosowany jest wzrost trudności zadań co urozmaica naukę.
Heldzia
newbie

Postautor: elka oż…óg » 04 wrz 2013, 10:32

Ja polecam fiszki w formie audio, w księgarni http://nexto.pro mają spory wybór. W ten sposób najszybciej nauczysz się słownictwa i poprawnej wymowy.
elka oż…óg

Postautor: KamJareck » 09 wrz 2013, 14:08

A ja polecam najprostsze kwestie gramatyczne i już… próbować rozmowy z kimś. Do tego nauka słówek, muzyka relaksacyjna (np. GErelaxis), a do tego jakieś fiszki.
KamJareck
newbie

Postautor: Endeq » 17 wrz 2013, 8:44

Nie zapomnij o idiomach:

http://octotext.com/index022.html

według mnie jedną z najlepszych pomocy dla początkujących jest First Idioms First.
Endeq

Postautor: edc11 » 06 paź 2013, 21:14

A ja właśnie uczę się słówek z fiszek nagranych w plikach mp3. Super wchodzą.
edc11

Postautor: Szerszen » 07 paź 2013, 4:58

Z technicznym na poziomie podstawowym to moż…e być ci꿅ko, ale jeśli interesuje cię język informatyki to moż…esz spróbować tego kursu angielskiego dla programistów: http://e-zeszyt.pl/kursy/angielski-prog/
Szerszen
newbie

Postautor: malapieknosc » 07 paź 2013, 7:34

Dziękuję za pomoc również… skorzystam z niej gdyż… zaczynam naukę Angielskiego.

Salon kosmetyczny kraków
malapieknosc
newbie

Postautor: Sylwia777 » 07 paź 2013, 19:46

Endeq pisze:Nie zapomnij o idiomach:

http://octotext.com/index022.html

według mnie jedną z najlepszych pomocy dla początkujących jest First Idioms First.

Dzięki za informację o tej książ…ce. Na stronach Octotext znalazłam też… ciekawe ujęcie conditionals (uwaga: nie jest tak łatwo znaleźć tę stronę):

http://octotext.com/index015.html
Sylwia777

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 20:51

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
инфоjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken