Angielski dla dzieci

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Angielski dla dzieci

Postautor: mac_bak » 21 sie 2013, 6:57

Witam! Moja córeczka idzie teraz do pierwszej klasy szkoły podstawowej. Myślicie, ż…e warto już… ją zapisywać na dodatkowe lekcje języka angielskiego?
Jeśli tak to lepiej zajęcia w grupie czy indywidualne?
mac_bak
newbie

Re: Angielski dla dzieci

Postautor: bejotka » 22 sie 2013, 5:45

Sądzę, ż…e warto, ale odradzam indywidualnego korepetytora.
W tym wieku dzieci powinny uczyć się języków w niewielkich grupach rówieśniczych. A na lekcjach powinny przeważ…ać zabawy, piosenki i tańce.

Czytałem kiedyś post jakiejś "nauczycielki" na konkurencyjnym forum. Dziewczyna narzekała na tępego 8-letniego ucznia, który nie potrafił napisać słowa FISH, wciąż… pisał FISZ.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: mac_bak » 22 sie 2013, 11:39

nauczyciel, który prowadzi lekcji z tak małymi dziećmi musi mieć odpowiednie podejście do nich i właśnie się obawiam,ż…e nie znajdę takiego...
mac_bak
newbie

Postautor: english... » 23 sie 2013, 18:57

bejotka pisze:W tym wieku dzieci powinny uczyć się języków w niewielkich grupach rówieśniczych. A na lekcjach powinny przeważ…ać zabawy, piosenki i tańce.

Zgadzam się, ż…e tak małe dzieci powinny uczyć się języka dobrze się przy tym bawiąc. Takie dziecko nie powinno mieć świadomości tego, ż…e się uczy, musi mieć z tego przyjemność i robić to chętnie oraz z pasją.

Ponieważ… dzieci uwielbiają oglądać bajki oraz grać w multimedialne gry, to myślę, ż…e dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z internetowego serwisu do nauki w domu. Pisałem o takiej stronie w artykule: Angielski dla dzieci - FunEnglish
Dlatego według mnie zamiast puszczać dziecku kreskówki na TV cyfrowej lub uruchamiać pierwsze z brzegu gry online zdecydowanie lepiej założ…yć konto na FunEnglish. Tam przy okazji dobrej zabawy dziecko będzie dodatkowo uczyć się języka angielskiego.
junior fellow

:)

Postautor: dalmacja » 24 sie 2013, 11:57

Moim skromnym zdaniem, dzieci powinny uczyć się w małych grupach.
Dlaczego? Bowiem, po pierwsze: automatycznie włącza się u nich syndrom "kto lepiej potrafi", "kto lepiej odrobił lekcje",
a po drugie nauka angielskiego przez zabawę
w grupie, przynosi większe efekty oraz radość dzieciom.
dalmacja
newbie

Postautor: mac_bak » 26 sie 2013, 11:23

Mam wraż…enie, ż…e takie indywidualne zajęcia są lepsze ze względu na to, ż…e nauczycie ma tylko jedno dziecko do ogarnięcia a nie całą grupkę. Jak wiadomo dzieci w tym wieku są bardzo ruchliwe i energiczne.
mac_bak
newbie

Postautor: Gość » 26 sie 2013, 11:34

najlepiej dzieci zachecac nauki jezykow juz w przedszolu, poprzez zabawe :)

Postautor: bejotka » 26 sie 2013, 11:47

Anonymous pisze:najlepiej dzieci zachecac nauki jezykow juz w przedszolu, poprzez zabawe :)...

Znam przedszkolaka (od września) szkolniaka, który czasami w zabawie popisywał się znajomością angielskich słówek, ale z rodzicami nie chciał się uczyć. Moż…e dlatego, ż…e nie znali odpowiednich zabaw.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2013, 6:31 przez bejotka, łącznie zmieniany 1 raz.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: mac_bak » 29 sie 2013, 15:16

od dziś zabieram się do szukania szkoły językowej dla mojego dziecka:)
mac_bak
newbie

Postautor: Gość » 04 wrz 2013, 8:27

moż…ecie powiedzieć jaka jest ciekawa książ…ka dla dzieci do nauki języka?
Gość

Postautor: KamJareck » 09 wrz 2013, 13:49

Ja bym też… samemu bawił się z dzieckiem na zasadzie zgadywania róż…nych przedmiotów domowych. Moż…na też… próbować metod niekonwencjonalnych, np. muzyka relaksacyjna GErelaxis (ale to już… dla starszych dzieci), ż…eby rozluźnić ich przed nauką.
KamJareck
newbie

Postautor: mac_bak » 12 wrz 2013, 13:10

Staram się z dzieckiem uczyć słówek poprzez zabawę, ale jednak potrzebuję profesjonalnej pomocy dla mojej córki. Znalazłem już… odpowiednią szkołę i zajęcia zaczyna od przyszłego tygodnia:)
mac_bak
newbie

Postautor: mac_bak » 19 wrz 2013, 12:37

Anonymous pisze:moż…ecie powiedzieć jaka jest ciekawa książ…ka dla dzieci do nauki języka?

odnośnie książ…ki moje dziecko uczy się z "Incredible English" wydawnictwo Oxford
mac_bak
newbie

Postautor: gość1234 » 21 wrz 2013, 12:23

Jak już… ktoś wcześniej wspomniał - w nauce małych dzieci najważ…niejsza jest dobra zabawa. Dziecko przymuszane do czegoś błyskawicznie się zniechęca, dlatego bardzo waż…ne jest wybranie odpowiedniego nauczyciela, który będzie miał właściwe podejście:) I chyba rzeczywiście lepszym rozwiązaniem jest nauka angielskiego w niewielkiej grupie osób, bo po pierwsze dziecko chętniej bierze udział w zajęciach, po drugie ma okazję przebywać z rówieśnikami, a po trzecie dochodzi element mobilizacji:)
gość1234

Postautor: bejotka » 22 wrz 2013, 5:35

Wydawnictwo DeAgostini ma w swojej ofercie na stronie
http://www.klubmyszkimiki.pl/glowna.php serię filmów dla dzieci

p.t. "Klub Przyjaciół Myszki Miki"

Są to krótkie obrazkowe filmy, które moż…na oglądać w wersji polsko-języcznej lub angielsko - i kilku innych wersjach językowych.
W wersji polskiej filmy chętnie oglądają dzieci dzieci w wieku od 2 do 100 lat, wersję angielską należ…y wybierać dla dzieci, które już… uczą się języka, najlepiej dla uczniów szkoły podstawowej.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: nikita43 » 12 paź 2013, 10:52

Poszukaj na portalach typu Gumtree, moze jakas studentka/absolwentka poszukuje pracy? Moglaby dojezdzac do was do domu i prowadzic takie lekcje poprzez zabawe w domu. Przy zalozeniu, ze wolisz indywidualne podejscie, mysle, ze ten sposob moglby sie sprawdzic:)
nikita43
newbie

Postautor: mac_bak » 14 paź 2013, 9:00

nikita43 pisze:Poszukaj na portalach typu Gumtree, moze jakas studentka/absolwentka poszukuje pracy? Moglaby dojezdzac do was do domu i prowadzic takie lekcje poprzez zabawe w domu. Przy zalozeniu, ze wolisz indywidualne podejscie, mysle, ze ten sposob moglby sie sprawdzic:)

Już… znalazłem fajną szkołę i właśnie z dojazdem do domu:)
mac_bak
newbie

Postautor: Gość » 14 paź 2013, 18:01

Jak córeczka idzie do pierwszej klasy to już… najwyż…sza pora :) Uważ…am, ż…e wiek przedszkolny już… jest ok na naukę angielskiego... a takie pytanko jeszcze - w szkole nie ma angielskiego dla dzieci?
Gość

Postautor: mac_bak » 18 paź 2013, 6:28

Anonymous pisze:Jak córeczka idzie do pierwszej klasy to już… najwyż…sza pora :) Uważ…am, ż…e wiek przedszkolny już… jest ok na naukę angielskiego... a takie pytanko jeszcze - w szkole nie ma angielskiego dla dzieci?

tak, ma lekcje języka angielskiego w szkole.
mac_bak
newbie

Postautor: Kawka » 05 lis 2013, 12:17

Jeż…eli Twoje dziecko chce się uczyć to warto poszukać dodatkowych zajęć. Wydaje mi się, ż…e dla tek małego dziecka lepsze będą zajęcia w grupie, bo tam poprzez zabawę poznaje się nowe słówka i zdania. a w grupie zawsze raźniej :)
Kawka
newbie

Postautor: ekokirstie1362 » 06 lut 2014, 18:22

Hmmm.. jeśli dziecko chce się nauczyć języka, oczywiście nic na siłę to warto zapisać je na jakieś dodatkowe lekcje.

Postautor: vlord » 04 cze 2022, 0:17

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken