Angielski dla bobasa

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Angielski dla bobasa

Postautor: nikita43 » 12 paź 2013, 10:55

Witam! Co myslicie o tym, zeby uczyc dzieciaki angielskiego przed wiekiem przedszkolnym? Czy to ma sens? Myslicie, ze rzeczywiscie takiemu 2-3 latkowi cos zostaje z takiej "nauki"?
nikita43
newbie

Re: Angielski dla bobasa

Postautor: Szerszen » 12 paź 2013, 12:11

Pewnie są jakieś opracowania na ten temat, ale tak intuicyjnie myślę ż…e to moż…e dawać jakieś pozytywne efekty.
Szerszen
newbie

...

Postautor: renpac » 14 paź 2013, 12:49

moim zdaniem to już… lekka przesada, na naukę przecież… przyjdzie jeszcze dla dziecka czas
renpac
greenhorn

Postautor: Gość » 14 paź 2013, 17:50

Z jednej strony naukowcy mówią, ż…e im wcześniej dziecko zacznie się uczyć tym łatwiej załapać... z drugiej strony hmm ci꿅ko mi jest wyobrazić sobie dziecko uczące się polskich słów dopiero i od razu dostaje dwie wersje?! Jak wytłumaczyć 2 latkowi, dlaczego rzecz ma dwie nazwy?
Gość

Postautor: viola22 » 14 paź 2013, 18:10

Też… sobie nie wyobraż…am jakoś mojego synka, który poznaje właśnie słowa, ż…eby uczył się angielskiego... moim zdaniem dziecko już… powinno dobrze mówić po polsku i ewentualnie wtedy się uczyć - tak ok. 4 lata
viola22
newbie

Postautor: Kawka » 05 lis 2013, 12:23

A co myślicie o tym, ż…eby uczyć takie małe dzieci ale samemu w domu. W formie, ż…e mówimy jakies słówko po polsku a później po angielsku. Ostatnio widziałem ojca z mniej wiecej 4 letnim synem w sklepie i on raz zadawał mu pytanie po polsku a za chwilę po angielsku. Dziecko to nie miało najmniejszego problemu z odpowiadaniem. Byłem pod wraż…eniem
Kawka
newbie

Postautor: bejotka » 08 lis 2013, 18:15

Kawka pisze:... Ostatnio widziałem ojca z mniej wiecej 4 letnim synem w sklepie i on raz zadawał mu pytanie po polsku a za chwilę po angielsku. Dziecko to nie miało najmniejszego problemu z odpowiadaniem. Byłem pod wraż…eniem

To mógł być przypadek rodziny polsko-angielskiej. Słyszałem kiedyś o takim przypadku. W innej sytuacji nie polecam uczenia malucha angielskiego przez polską mamę lub tatę.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: dorotka087 » 14 lis 2013, 16:31

Ja uważ…am, ż…e w tym wieku jest jeszcze za wcześniej na naukę. Innym przypadkiem jest to, ż…e dziecko wychowuje się w rodzinie dwujęzycznej, bo naturalnie przyswaja sobie 2 języki obce.
dorotka087
newbie

Postautor: gringokac » 20 lis 2013, 16:35

moim zdaniem nie powinno się uczyć dzieci w okresie przedszkolnym dziecko musi dopracować język polski do poziomu komunikatywnego a tu już… by go ktoś dręczył angielskim to troszkę nie fajnie po za tym lepiej jak już… coś włączać dla takiego dziecka muzykę angielską albo bajki po angielsku nie będzie rozumieć ale będzie łapało wymowę i tonację znam takie przypadki osobiście i to w takim wypadku ma sens
odż…ywki dla biegaczy serdecznie polecam odż…yweczki.
gringokac
newbie

Postautor: vlord » 04 cze 2022, 0:30

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken