Witam, Jakiś czas temu pełnomocnik reprezentował mnie w sądzie.Był powołany równiez pełnomocnik substytucyjny. Jednak pełnomocnik zmarł.Czy w takim przypadku wygasa również to drugie pełnomocnictwo? Liczę na konkretne odpowiedzi
Powinieneś w tej sprawie skonsultować się z adwokatem, ale z tego co mi wiadomo, to to drugie pełnomocnictwo nie wygasa. Po to ono jest udzielane, aby jeżeli pierwszy pełnomocnik był niedysponowany, mógł daną czynność prawną wykonać drugi pełnomocnik.
Wiem,że powinienem ale jestem umówiony dopiero pod koniec przyszłego tygodnia a cała sprawa jest dla mnie dość skomplikowana oraz nieco mnie denerwuje tak więc wolałbym wiedzieć przynajmniej na czym obecnie stoję.
No i ciekawe do jakiej czynności prawnej pełnomocnictwo zostało udzielone. Zasada jest taka, że wygasa. Ale musisz napisać więcej szczegółów jeśli chcesz konkretniejszą odpowiedź.
Starałem się wczytać w papiery i poszukać informacji na ten temat ale nic tam konkretnego nie znalazłem. Dlatego pytam się tutaj. Również wydaje mi sie,że powinno to wygasnąć ale ten cały gąszcz prawny jest bardzo skomplikowany tak wiec nie wiem co robić....
Zerknij sobie na ten artykuł - jest tam sporo informacji w temacie: http://www.comperia.pl/artykuly/o_konta ... olega.html - masz tutaj dokładnie opisane na czym polega pełnomocnictwo konstytucyjne tak więc sobie poczytaj. Również nie polegaj głównie na poradach z forum bo o takich rzeczach trzeba rozmawiać po prostu z prawnikiem.
Ze swojego doświadczenia mogę polecić ci specjalistów, którzy zajmują się taką dziedziną jak tłumaczenia prawne Pracują tam ludzie z wykształceniem prawniczym, mają dużą wiedzę w tej dziedzinie. Powinieneś się od nich wszystkiego dowiedzieć.