Kultura i historia krajów anglojęzycznych. Praca zagranicą. Edukacja zagranicą.
Postautor: Magda_27 » 11 lut 2016, 15:55
Czym się różni kuchnia brytyjska od kuchni amerykańskiej?
-
Magda_27
- newbie
-
- Posty: 2
- Rejestracja: 11 lut 2016, 15:40
Postautor: tinja » 19 mar 2016, 0:44
Puddingiem i zamiłowaniem do herbatki
a tak poważnie, to kuchnia amerykańska jest w rzeczywistości mieszanką różnych kuchni, w zależności od rejonu kraju i tego, jacy ludzie tam przybywali (tzn. skąd).
-
tinja
- newbie
-
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 mar 2016, 0:37
Postautor: martysienka555 » 12 kwie 2016, 9:13
W kuchni amerykańskiej liczy się głównie 'rdzenne' pochodzenie jej mieszkańców bo tak naprawdę Ameryka to kraj wielokulturowy który czerpał garściami od innych, gdy powstawał
-
martysienka555
- newbie
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 kwie 2016, 8:57
Postautor: Otus93 » 14 kwie 2016, 13:51
Kaloriami.
tak ogólnie to w Ameryce jest dużo fastfood a w UK jest dużo Polaków i powoli tam wprowadzamy naszą kuchnie.
-
Otus93
- newbie
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 kwie 2016, 13:47
Postautor: Corclem » 15 kwie 2016, 10:09
Właśnie, według mnie nic się nie różnic od polskiej.
jedynie pizza na tych gotowych ciastach... strasznie niedobra.
-
Corclem
- newbie
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 kwie 2016, 10:05
Postautor: iskra5 » 24 kwie 2016, 10:29
to, że w Stanach mówią po angielsku a same Stany powstały z byłej kolonii brytyjskiej to nie znaczy, że kuchnia amerykańska czerpie tylko z nich...
mieszanka kultur wynikła z intensywnej imigracji przez ponad 200 lat stworzyła niezłą mieszankę. Tak na prawdę w kuchni Amerykańskiej można jest wszystko ze wszystkim, tak jak mieszali się mieszkańcy o różnym pochodzeniu
-
iskra5
- newbie
-
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:54
Postautor: Parsi » 26 kwie 2016, 13:02
Kaloryczność jedzenia to standard na ulicy. Znajdziecie też normalne restauracje, gdzie akurat stawiają na jakość.
-
Parsi
- newbie
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 08 paź 2009, 18:14
Postautor: Marika44 » 05 maja 2016, 9:21
W Stanach takich oryginalnie ich to nie wiem co jest. To mieszanka . Hamburgery z Niemiec, pizza z Włoch, dużo zaczepnięte z kuchni angielskiej, meksykańskiej
-
Marika44
- newbie
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 05 kwie 2016, 10:31
Postautor: Apiksee » 17 maja 2016, 11:25
Nie miałem okazji smakować kuchni amerykańskiej prócz fastfoodów, ale przypuszczam, że jest dużo gorsza niż brytyjska, którą bardzo lubię.
-
Apiksee
- newbie
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 maja 2016, 11:14
Postautor: Wolnopiek » 19 maja 2016, 8:43
Ja szczerze mówiąc nie dostrzegam niczego specyficznego w obu kuchniach.
Każdy lubi mięso, robi je na różne sposoby. W Wielkiej Brytanii nie byłem, ale chyba nie mają jakiś swoich potraw których na świecie nikt nie gotuje?
-
Wolnopiek
- newbie
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 maja 2016, 8:38
Postautor: FlatOli » 24 maja 2016, 7:53
How can so many things in British and America culture be so similar, yet the most important meal of the day be so dramatically different? It’s left me puzzled all these years.
The bacon? Completely different. Sausages? Different. Toast? Not similar. Americans call jam, jelly. Brits call jelly, jello. And the list goes on.
-
FlatOli
- newbie
-
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 maja 2016, 7:43
Postautor: bienieko0 » 07 lip 2016, 9:53
bo pizza najlepsza jest z Włoch a nie WB!
-
bienieko0
- newbie
-
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 lip 2016, 9:50
Postautor: Ponglisz85 » 25 gru 2016, 12:21
Raz na którymś z vlogów kulinarnych widziałem przykładowe, typowo angielskie "przysmaki" i robiło to średnie wrażenie. Gotowane marynowane jajka na twardo sprzedawane w słoikach, mrożone puree, jakaś dziwna kiełbasa będąca połączeniem pasztetu i kaszanki, pasta z drożdży piwnych do smarowania pieczywa... Oczywiście jestem pewien, że to nie do końca reprezentatywne, ponieważ z WB wywodzi się chociażby genialny sos worcester i na pewno jest tam wiele smakowitych rzeczy. Jednak ogólnie panuje nieco negatywny stereotyp o brytyjskiej kuchni i chyba z czegoś on wynika.
-
Ponglisz85
- newbie
-
- Posty: 8
- Rejestracja: 08 lis 2016, 22:42
Postautor: Tomeq87z » 01 lut 2017, 11:19
Dwie kuchnie różnią się zasadniczo. Kuchnia brytyjska jest do dziś bardzo tradycyjna i łatwo jest wyróżnić sporo potraw. Amerykańska kuchnia kojarzy mi się przede wszystkim z niezdrowym fast food.
-
Tomeq87z
- newbie
-
- Posty: 5
- Rejestracja: 31 sty 2017, 12:20
Postautor: krystianhapa2 » 02 lut 2017, 14:24
Amerykańska kuchnia to chociażby przepyszne chili con carne, a brytyjska za to kojarzy mi się z miażdżycą na śniadanie - fasola, jajka, bekon i więcej tłuszczu.
-
krystianhapa2
- newbie
-
- Posty: 1
- Rejestracja: 02 lut 2017, 12:08
Postautor: volord2 » 13 gru 2019, 17:50
-
volord2
- The One Whose Name Cannot Be Spoken
-
- Posty: 13564
- Rejestracja: 11 gru 2019, 7:49
Postautor: Dacza21 » 18 sty 2020, 17:44
W moim domu często nas stole goszczą różne potrawy brytyjskie. Przyrządzam je najczęściej na obiad. Do ich przygotowania warto jest wyposażyć się w niezbędne akcesoria do serwowania jedzenia
https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowan ... nia-potraw ponieważ wtedy gotowanie będzie łatwiejsze. Często dania kuchni brytyjskiej są dość skomplikowane i wtedy warto jest mieć pod ręką odpowiedni asortyment kucharski.
-
Dacza21
- greenhorn
-
- Posty: 65
- Rejestracja: 13 lis 2016, 13:46
Postautor: Manosn » 29 sty 2020, 23:47
A mnie zawsze przerażały śniadania w stylu brytyjskim.
-
Manosn
- newbie
-
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 sty 2020, 23:44
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości