pytanie o zwroty

Ty odrabiasz, my sprawdzamy.

pytanie o zwroty

Postautor: mnoip » 03 cze 2011, 13:39

Mam pytanie który zwrot jest poprawny:
- i would like to buy
--i wont to buy

i czy przy proszeniu np kelnera w restauracji powinno się uż…yć:
- I take ( ja wezmę np. i take a hamburger)
- can i have( czy mogę poprosić o...)
mnoip

Re: pytanie o zwroty

Postautor: monimmi » 03 cze 2011, 20:52

mnoip pisze:Mam pytanie który zwrot jest poprawny:
- i would like to buy
--i wont to buy

i czy przy proszeniu np kelnera w restauracji powinno się uż…yć:
- I take ( ja wezmę np. i take a hamburger)
- can i have( czy mogę poprosić o...)

Zalezy troszke od kontekstu i sytuacji. "I would like to buy" jest grzeczniej, np kiedy mowisz komus co bys chaiala kupic. Ale jak chcesz w sklepie powiedziec, po co przyszlas, to tez mozesz uzyc "get" - "I'd like to get a new pair of shorts for my husband", albo jak prosisz na przyklad w sklepie o cos to "I'd like a pound of ham".

"Want", nie "wont". :)

"I'll take" lub "I'll have" mozna uzyc zamawiajac jedzenie u kelnera, kiedy cos wybierasz z menu:
I'll take a hamburger (od I will take, skoro mowisz o czasie przyszlym)
lub
I"ll have a salad

Can/may I have some water - do kelnera zeby przyniesli ci wode na przyklad
monimmi
junior fellow

Re: pytanie o zwroty

Postautor: vlord » 10 cze 2022, 11:50

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken