Praca licenjacka - metodyka! Help!

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Re: Praca licenjacka - metodyka! Help!

Postautor: lady_ada » 11 lis 2006, 16:15

Witam!
W tym roku pisze prace licencjacka z metodyki na temat "The influence of auditory aids on memorization of vocabulary (lub) lexical items". Niestety nie wiem, jak mam sie do tego tematu zabrac, jakie aspekty w niej uwzglednic, co opisac, jakie 'areas' sa w tym temacie najwazniejsze. Dodam, ze kolezanka pisze na niemal identyczny temat (pisze o visual aids) i w swojej pracy musze rowniez uwzglednic wyniki jej badan (tzn. ktore aids maja wieksza skutecznosc itp.). Czy ktos moglby mi pomoc odnosnie organizacji mojej pracy (co zawrzec, co sie moze przydac,co jest nieodzowne przy tym temacie itp..)? Bede rowniez niezmiernie wdzieczna za odsylacze do wszelkich zrodel, w ktorych moge znalezc cos na ten temat. Z gory dziekuje!
lady_ada
newbie

Postautor: xeo » 11 lis 2006, 16:36

W teorii bedzie trzeba zawrzec informacje na temat pamieci i procesu zapamietywania. Nastepnie opisac proces zapamietywania slowek, ich przechowywania w pamieci, przywolywania ich itd. Potem moż…na np. opisać zastosowanie auditory aids, ich zróż…nicowanie i wpływ na proces zapamietywania (plusy, minusy). Jeśli masz wykazac ktore są z aids skuteczniejsze to bedziesz potrzebowała eksperymentu jako narzedzia badawczego czyli krotko mowiac dwoch grup: kontrolnej i eksperymentalnej. Jedna zapamietuje słówka z pomocą auditory aids a druga z pomoca visual aids. Oczywiscie promotor powinien pomoc i omowic wszystkie elementy experymentu takie jak np. pre-test, post-test itd. Moż…na by też… rozwiązać czesc badawcza w inny sposób - kwestionariuszami, ktore mialy by pokazac w jaki sposob popdmioty badawcze ucza sie slownictwa i jak je wspomagaja. Mozna takze te dwie rzeczy polaczyc. Wszystko zależ…y co chcesz zbadac/udowodnic/obalić. Z książ…ek, które w tej chwili z głowy mogę polecić to "Przyswajanie języka obcego i pamięć werbalna" Janusza Arabskiego, w której są rozdziały dotyczące pamięci językowej i przyswajaniu słownictwa. Artykuły znajdziesz na www.findarticles.com (wpisujac interesujace Cię zagadnienie do wyszukiwarki)

Pozdrawiam
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: vlord » 12 cze 2022, 23:32

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken