Praca mgr pronunciation+action research - any ideas?

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Praca mgr pronunciation+action research - any ideas?

Postautor: Gość » 26 kwie 2011, 9:02

Witam!

Sprawa wygląda następująco: Napisałam już… trzy rozdziały teoretyczne. Temat nie jest jeszcze do końca sprecyzowany - poczekam co mi wyjdzie na końcu.
Oto o czym już… napisałam (mój plan oczywiście jest bardziej rozbudwany, tutaj tylko piszę nazwy rozdziałów)
1. The components of pronunciation
2. Second language pronunciation teaching
3. Teaching teenagers (+ do tego motywację podciągnełam)

Mam jednak problem z częścią badawczą; moja promotorka zasugerowała tzw action research. Nie do końca jednak jestem zaznajomiona z tym badaniem + nie mam trochę pomysłu co zbadać i jak to potem przedstawić w formie wykresów (bo tak pewnie trzeba :(); moż…e pomoż…ecie mi coś ustalić (chcę ż…eby to miało sens).

Chciałabym na pewno udowodnić, ż…e nauka wymowy jest waż…na, ż…e nie powinno się tego absolutnie zaniedbywać. Moimi królikami będzie grupka która uczy się już… 5-6 lat angielskiego w szkole prywatnej (tam też… uczę). Moż…e warto zadać pytanie - czemu wielu moich uczniów źle wymawia, akcentuje słowa po tylu latach nauki? Czy jest to kwestia zaniedbania nauki wymowy - a moż…e jak się ich przyuczy to będą w stanie jednak coś jeszcze przyswoić? (martwię się tylko czy będę w stanie coś z tego wykazać :()

Albo moż…e coś w stylu: jakie techniki są skuteczne przy nauczaniu wymowy? A moż…e wybrać jedną technikę - np. Internet. I wtedy też… popatrzeć pod kątem motywacji i efektów i np. ich learning styles (zrobić wcześniej jakiś test jakim typem są)

Myślałam takż…e, ż…eby moż…e zrobić ankietę do tego wśród nauczycieli + ich podejście do nauczania wymowy (jednak nie wiem czy moż…na tak 2 róż…ne typy badań mieszać)

Kurczę to taki trochę stream of consciousness wyszedł ale proszę napiszcie co o tym sądzicie + jak mogę ewentualnie przeprowadzić badanie. Moja promotorka mi nic nie pomaga :( Liczę na was!! Dziękuję za każ…dą odpowiedź!
Gość

Re: Praca mgr pronunciation+action research - any ideas?

Postautor: vlord » 14 cze 2022, 9:33

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
инфоjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken