list

Ty odrabiasz, my sprawdzamy.

Re: list

Postautor: mrówcia » 07 kwie 2006, 22:37

Zad. Jesteś studentem 3 roku i starasz się o stypendium w USA.Napisz list do dziekana w którym napiszesz:
* kto polecił ci tą uczelnie i dlaczego chcesz na niej studiować.
* przedstaw siebie i swoje osiągnięcia
* zapytaj o koszty
*podziękuj za rozpatrzenie swojej kandydatury i wyraź nadzieje, ż…e będziesz studiować

Dla mnie po polsku jest trudno to napisać a co dopiero po angielsku. Pomóż…cie mi troszkę, proszę.Narazie mam tyle, ale zawsze to coś:)

Dear Sir or Madam,
I am writing with regard to study in your university (na wydziale np. biotechnologii)Your school recomend me my sister who study at university for 3 years and she ( zadowolona z dokonanego wyboru).

I am an 21-years-old student. ( a teraz to nie wiem co....jakieś kursy czy cuś? olimpiady) I'm interesting modern technology of genetic, biology and ( ochroną środowiska ) i utknełam:(:(:( help....
mrówcia
newbie

Postautor: mrówcia » 09 kwie 2006, 18:03

proszę pomóż…cie coś:(
mrówcia
newbie

Postautor: mrówcia » 11 kwie 2006, 12:54

jest tu ktoś?:(
mrówcia
newbie

Postautor: xeo » 11 kwie 2006, 17:23

dzień dobry, tu mrówkojad >:]

rzucając okiem w biegu:

at your university
recoMMend
who has been studying
A 21-YEAR-old student
interested IN genetic technology
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: morganx » 11 kwie 2006, 21:31

raczej recommendED :)
morganx
junior fellow

Postautor: mrówcia » 11 kwie 2006, 21:34

a jak npisać ż…e brałam udział w wielu kursach dotyczących ochrony środowiska

In addiction,I took part in many courses connected with .... ?
mrówcia
newbie

Postautor: xeo » 11 kwie 2006, 21:56

to zdanie z recommend jest całe źle, mówimy np. recommend to sb

wiec tam moze być my school recommends(recommended) me to my sister
zalezy kto co i komu rekomendował (niestety nie mam tamtego posta przed oczami - piszę z pamięci)
xeo

Postautor: xeo » 11 kwie 2006, 22:00

ok zerknąłem sobie na tamtego posta, juz wiem co gdzie jak i kiedy

czyli your school was recommended to me....
xeo

Postautor: xeo » 11 kwie 2006, 22:06

in ADDITION

tak moż…esz takie zdanie napisać (moż…esz np. zastąpić connected przez concerning)
xeo

Postautor: mrówcia » 11 kwie 2006, 22:30

xeo jesteś nieoceniony:) addition na kartce dobrze napisałam :) związane z ochroną środowiska oraz ekologią ? to concering with environment protection and ...co jeszcze moż…na?
mrówcia
newbie

Postautor: xeo » 11 kwie 2006, 22:45

bez tego with
xeo

Postautor: mrówcia » 12 kwie 2006, 12:52

Dear Sir or Madam,
Iam writing to ask about your school, I saw the web of your university in internet and I think that it might be excelent continuation of my scientific career.
My name is Ann and i am 21 years old now I am interested genetic technology and environment protection. I study for 6 months medicine but i want to change it on this kind of science becouse it is my passion. I won 1 st step of a genetic tournament and i am really enjoyed in your school. I am ambitious and hard-working person but sometimes very impulsive. Could you tell me how much will be coast one term in your university?I hope my application will be taken into consideration and I believe I will be the student of your school.I look forward to your at reply at your earliest convenience.

your faithfully XYZ

Ps. napisałam, sprawdzcie czy moż…e tak być?
mrówcia
newbie

Postautor: xeo » 12 kwie 2006, 13:22

duż…o błędziochów mrówcia :/ do napisania od nowa, zły dobór słów (np. web--> website, coast -> cost), przyimków i przedimków, (np. AN ambitious person, AT school)), gramatyka kuleje (dosłowne tłumaczenie), ton koncówki jest zły, styl zbyt mało formalny, chaotycznie, nie wzielas pod uwge moich wczesniejszych poprawek (interested IN, I have been studying itp.)

napisz do mnie maila to Ci wyślę bardzo dobrze napisany list motywacyjny przez ucznia.
xeo

Postautor: vlord » 05 cze 2022, 15:16

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken