Witam serdecznie!
Xeo - chyba desperacko potrzebuję Twojej pomocy! Jestem zmuszona napisać pracę licencjacką z metodyki, która jest
dla mnie mniej więcej czarną magią, jako, ż
e przez większość studiów siedziałam nad literaturą, metodykę traktując
po "macoszemu". Na dodatek jestem obecnie na wymianie w Szwecji i jako, ż
e fizycznie nie uczęszczam na seminaria,
mam dość ograniczony kontakt z moim promotorem, czego skutkiem jest niedoinformowanie całkowite i zupełny brak
pomysłów. Od kilku dni przeglądam róż
ne książ
ki, próbując się na coś zdecydować i nic. Cięż
ko jest mi wybrać
cokolwiek. I tu ogromna prośba do Ciebie - czy moż
esz mi pomóc w sprecyzowaniu tematu?
Wybrałam kilka zagadnień, które potencjalnie mogłyby mnie zainteresować, ale nie wiem jak to wszystko sformuować, z
czym połączyć, ż
eby wyszedł zgrabny temat.
Myślałam o nauczaniu dorosłych - o słabych i mocnych punktach tej grupy wiekowej, no ale co dalej? Na opisie grupy
wiekowej skończyć nie mogę =)
Albo o gender differences i ich wpływie na language learning.. ale znów - co dalej? zbadać która metoda nauczania
jest lepsza dla chłopców, a która dla dziewcząt? czy połączyć to z czymś innym? np. z konkretnymi skills? chłopcy a
gramatyka np.? czy to w ogóle ma sens?
Myślałam też
o distance education - opisaniu co to w ogóle jest, jakie są typy distance education, zbadaniu jaką
rolę w distance learning odgrywa nauczyciel i jak to się ma do ról nauczyciela w "tradycyjnym" nauczaniu oraz jacy
uczniowie mają największą szansę odniesienia sukcesu w takim trybie uczenia się. no i opisaniu czy w ogóle taka
edukacja ma przyszłość. To zagadnienie wydaje mi się dość ciekawe, chyba najciekawsze z tych wszystkich, tylko czy nie jest to zbyt ambitne jak na pracę licencjacką?
Czy lepiej pójść na "łatwiznę" i wybrać coś w stylu "teaching grammar to different age groups"?
Dodam tylko, ż
e nie chciałabym mieć problemów z tą pracą, bo jest to dziedzina, która zupełnie mnie intelektualnie
nie pociąga i wolałabym się nie pakować w temat, który przyniesie mi więcej kłopotów niż
satysfakcji. Ale
jednocześnie nie chciałabym pisać o motywacji, czy o correcting errors, bo o tym to już
pół grupy pisze i chyba
bardziej oklepanych tematów nie ma.
Wszelkie Twoje uwagi/rady byłyby niezwykle cenne!
Pomoż
esz tonącej?
Pozdrawiam
AV