Licencjat z metodyki-o zgrozo! xeo! I need your help!

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Re: Licencjat z metodyki-o zgrozo! xeo! I need your help!

Postautor: AV. » 23 lis 2007, 22:30

Witam serdecznie!

Xeo - chyba desperacko potrzebuję Twojej pomocy! Jestem zmuszona napisać pracę licencjacką z metodyki, która jest

dla mnie mniej więcej czarną magią, jako, ż…e przez większość studiów siedziałam nad literaturą, metodykę traktując

po "macoszemu". Na dodatek jestem obecnie na wymianie w Szwecji i jako, ż…e fizycznie nie uczęszczam na seminaria,

mam dość ograniczony kontakt z moim promotorem, czego skutkiem jest niedoinformowanie całkowite i zupełny brak

pomysłów. Od kilku dni przeglądam róż…ne książ…ki, próbując się na coś zdecydować i nic. Ci꿅ko jest mi wybrać

cokolwiek. I tu ogromna prośba do Ciebie - czy moż…esz mi pomóc w sprecyzowaniu tematu?

Wybrałam kilka zagadnień, które potencjalnie mogłyby mnie zainteresować, ale nie wiem jak to wszystko sformuować, z

czym połączyć, ż…eby wyszedł zgrabny temat.

Myślałam o nauczaniu dorosłych - o słabych i mocnych punktach tej grupy wiekowej, no ale co dalej? Na opisie grupy

wiekowej skończyć nie mogę =)

Albo o gender differences i ich wpływie na language learning.. ale znów - co dalej? zbadać która metoda nauczania

jest lepsza dla chłopców, a która dla dziewcząt? czy połączyć to z czymś innym? np. z konkretnymi skills? chłopcy a

gramatyka np.? czy to w ogóle ma sens?

Myślałam też… o distance education - opisaniu co to w ogóle jest, jakie są typy distance education, zbadaniu jaką

rolę w distance learning odgrywa nauczyciel i jak to się ma do ról nauczyciela w "tradycyjnym" nauczaniu oraz jacy

uczniowie mają największą szansę odniesienia sukcesu w takim trybie uczenia się. no i opisaniu czy w ogóle taka

edukacja ma przyszłość. To zagadnienie wydaje mi się dość ciekawe, chyba najciekawsze z tych wszystkich, tylko czy nie jest to zbyt ambitne jak na pracę licencjacką?

Czy lepiej pójść na "łatwiznę" i wybrać coś w stylu "teaching grammar to different age groups"?

Dodam tylko, ż…e nie chciałabym mieć problemów z tą pracą, bo jest to dziedzina, która zupełnie mnie intelektualnie

nie pociąga i wolałabym się nie pakować w temat, który przyniesie mi więcej kłopotów niż… satysfakcji. Ale

jednocześnie nie chciałabym pisać o motywacji, czy o correcting errors, bo o tym to już… pół grupy pisze i chyba

bardziej oklepanych tematów nie ma.

Wszelkie Twoje uwagi/rady byłyby niezwykle cenne!

Pomoż…esz tonącej?

Pozdrawiam

AV
AV.
newbie

Postautor: AV. » 23 lis 2007, 22:32

Oj, ale paskudnie mi się ten tekst sformatował..

Za trudności w odbiorze przepraszam :)

AV
AV.
newbie

Postautor: xeo » 24 lis 2007, 20:43

Ale w czym ja Ci mam pomóc jak Ty sobie świetnie radzisz, tematy są ciekawe, trzeba wybrać jeden i zacząć pisać. Co do tematu "dorośli" to plusy i minusy będą częścią rozdziału teoretycznego, natomiast moż…na skupić się na strategiach uczenia się osób dorosłych (np. strategie pamięciowe). Róż…nica płci to głównie mózg, typ ucznia itp. - tutaj też… moż…na połączyć to ze strategiami uczenia się. Mówiąc już… o strategiach uczenia się to moż…e warto byłoby wkomponować w to multiple intelligences. Co do distance learning to nie wiem czy same role wystarczą nawet na pracę licencjacką, trzeba by było dodać coś z historii rozwoju, metodach nauczania na odległość, rodzajach distant learning (studia, kursy, prywatnie), sposobach realizacji takiego nauczania (narzędzia, systemy), sposobach testowania i oceniania itp. i wtedy porównać to z tradycyjnym nauczaniem skupiając się na plusach i minusach (np. na podstawie studiów na danym kierunku - filologia angielska tradycyjnie vs. na odległość - WSL w Częstochowie prowadzi studia online)
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 2:57

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken