praca licencjacka and project proposal form

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Postautor: RaasM » 28 lut 2008, 16:32

witam,
ja rowniez mialam i mam problemy z wyborem tematu mojej pracy.
Studiuje w Londynie, jestem na drugim roku i za tydzien musze oddac project proporsal form, (zeby mogli przydzielic mnie do odpowiedniego 'promotora'),
PP musi zawierac title of proposed dissertation and aim and objectives. hmmm..
pomyslu na temat szukam juz od jakiegos czasu, (..)bylo wiele opcji, ktore wykluczylam..poniewaz chce skoncentrowac sie na pracy, ktorej pisanie bedzie mi sprawialo przyjemnosc...
language and gender to temat ktory zawsze mnie interesowal ale nie jestem pewna czy ide w dobrym kierunku...

moj temat pracy to Factors Influencing the Educational Performance of Males and Famales in School ...moge to tez polaczyc z... and their Initial Destinations after Leaving School

chce skoncentrowac sie na Key Stage 2 & 3, czyli dzieciaczkach w wieku od 7 do 14.

to co szalenie mnie interesuje to boys' and girls' participation and achivement in school, a to dlatego iz coraz czesciej chlopcy osiagaja slabe wyniki on basic literacy tests i maja problemy zeby ukonczy high school

moje pytania to: czy to wszystko ma sens???
czy jest ktos kto moglby lub chcialby pomoc mi polaczyc to wszystko?
plan mojej pracy......please.... potrzebuje jakies bazy i wiem ze rozjasni mi sie w glowce ;)
co moge tu jeszcze zbadac..wynalezc...zalozyc??

czy moze to wszystko to totalan klapa i mam pojsc w innym kierunku???
nie ma nikogo kto moglby mi pomoc:-(

przemocno przepraszam za ten haos...ale wlasnie to dzieje sie teraz w mojej glowie!!!

PRZEMOCNO WDZIECZNA
M.
RaasM
newbie

Re: praca licencjacka and project proposal form

Postautor: xeo » 28 lut 2008, 19:07

Temat o róż…nicy płci i jej wpływie na uczenie się jest na pewno ciekawy. Wiąż…e się to głównie z mózgiem, charakterem, osobowością itp., a co za tym idzie stylem uczenia się. Proponuję dodać do tego multiple intelligencies theory + podział na płeć. Zbadać moż…na style uczenia chłopców i dziewczyn i ich wpływ na osiągane wyniki, a z kolei wpływ wyników na dalsze moż…liwości rozwoju/dalszą edukację. Do wykazania byłoby czy style chłopców i dziewczyn się róż…nią, czy predyspozycje chłopców i dziewczyn się róż…nią, czy któraś z grup ma się lepiej już… na starcie, która z tych grup ma lepsze osiągnięcia i czy styl/płeć na to wpływa i czy dobre wyniki są gwarancją lepszego wykształcenia (moż…na zbadać podejmowane wybory co do dalszej edukacji itp.)
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: RaasM » 05 mar 2008, 18:21

witaj xeo,
przedzieki za odp.
twoje sugestie i wskazowki okazaly sie bardzo przydatne

ostatni tydzien; maksymalnie skoncentrowana; skupilam sie nad moim Proposal Form

decyzja zapadla, moj temat to Factors Influencing the Educational Performance of Males and Females in Essex (xxxx) School
and Their Initial Destination After Leaving School
(xxxx) oznacza ze nie wybralam jeszcze zadnej konkretnej szkoly...co jednak uczynie wkrotce

The Broad area of my research is Language and Gender;
Boys' and Girls' participation and achievement in school

My aims and objectives are:
1. What are the roots of different performance between boys and girls at school?

2.Do the inadequate learning style affect adversely achievement in school

3. Gender and the Curriculum

4.Gender differences in post - school outcomes

Oczywiscie to jest tylko pomysl nad ktorym nieustannie pracuje,..
zrobilam juz literature review w kilku swietnych bibliotekach i jak na razie stwiedzam, ze jest niezle, ostatnie badania przeprowadzono pare dobrych lat temu; ale dam rade; wciaz poszukuje

Przewielce zaintrygowal mnie twoj pomysl z dodaniem multiple intelligencies theory, o czym swiadczy pytanie 3 w moim PF

zauwazylam, ze ostatnio doradzales komus jak wykorzystac te metode czyli najpierw znajduje konkretne przyklady ok.20 cwiczen do czytania i pisania dla roznych inteligencji, a potem robie badanie (KTORE W MOIM RESEARCH MUSI BYC PODSTAWA I JEST PRZEWAZNE), pisales zeby wdrozyc te 20 cwiczen na lekcjach, pytam kwest., ktore podobalo sie najbardziej a potem badam inteligencje klasy testem na MI i sprawdzam czy wyniki sie pokrywaja...(a swoja droga xeo pieknie to wymysliles!!!)

moje pytanka to:
1.czy ja w moim przypadku tez moge zrobic cos podobnego, czy lepszym sposobem byloby porownanie wynikow uczniow danej szkoly???
2. czy moj temat pracy jest odpowiedni tzn. czy moge w nim zalaczyc te wszystkie aims and objectives...bo przeciez nr.1 to PRACA NA TEMAT
3. moze masz jakies pomysly na wiecej aims and objectives??
4.pewnie zabrzmi dziwnie ale.... czy jesli chcialabym przeprowdzic to badanie na Polskich dzieciaczkach, a raczej mlodziezy w poskim liceum w Londynie musialabym skupic sie rowniez na czynnikach ktore wplywaja na to np. ze poza granicami kraju osiagaja oni gorsze badz lepsze wyniki??? i jak wtedy sformulowac temat??????
mysle ze to mogloby byc ciekawe hmmmmmmmmmm???
jak uwazasz???czy lepiej zostac przy angielskiej szkole i dzieciaczkach w wieku 7 - 11???

przedziekuje,

pozdrawiam
Raas M
RaasM
newbie

Postautor: xeo » 13 mar 2008, 0:05

1.musisz wiedzieć dokładnie co chcesz zbadać tzn. na jakie pytanie chcesz uzyskać odpowiedź i dobrać do tego odpowiednią metodę, przy takiej ilości aims and objectives jedno badanie raczej nie wystarczy, bo nie da Ci odpowiedzi na wszystkie postawione pytania

2. nie wiem jakie tam macie wymagania, dlatego nie wiem czy taka ilość aims and objectives to dobrze czy źle, trochę duż…o jak na licencjata

3. więcej ? ja bym to wszystko zebrał w jeden main objective + ewentualnie szczegółowa rozpiska co się na ten main objective będzie składało, co do pomysłów to wypisałem je wcześniej

4. jeśli chodzi o wybór natives lub Poles to decyzja należ…y do Ciebie, w temacie wystarczy zmienić wtedy np. na [...] male and female foreigners [...], przy wyborze Polaków będzie trzeba wykazać czy bycie obcokrajowcem ma wpływ na wyniki/na styl uczenia się/itp.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 4:53

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricatorjuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken