Na jakie studia iść, jak się zna dobrze angielski?

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Re: Na jakie studia iść, jak się zna dobrze angielski?

Postautor: pundit » 08 cze 2003, 15:21

Do redakcji napływają wciąż… pytania o kierunek studiów. Gdzie studiować anglistykę, gdzie lingwistykę, czy rzeczywiście warto, czy nie, no i jakie są alternatywy. Ponieważ… taka dyskusja moż…e być ciekawa dla wszystkich, pomyślalem o założ…eniu osobnego wątku - macie jakieś rady? Moż…e ktoś studiuje jakiś kierunek i chce go polecić?
Awatar użytkownika
pundit
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: Daveknot » 08 cze 2003, 19:41

jezeli jestes maniakiem anglika i uwielbiasz uczyc sie 2000 slowek na semestr, czytac o lingwistyce i kuc na pamiec gramatyke opisowa to filologia angielska bedzie w sam raz dla ciebie :) sam ja studiuje i sam jestem maniakiem, pewnie dlatego z takim entuzjazmem sie wypowiadam. studia jezyowe to w duzej mierze studia hobbystyczne - jezeli nie kochasz jezyka to go nie studiuj bo nic z tego nie bedzie...takie jest moje zdanie :D
Daveknot
newbie

Postautor: Grzegorz_21 » 14 cze 2003, 3:09

A ja proponuje po prostu studia w jezyku Angielskim :) Wiem ze krakowska AGH posiada wyklady w jezyku Angielskim, a moze teraz nawet inne uczelnie. Jest tez mozliwosc na studia za granica, mozna wybrac business czy studia inzynieryjne, wyklady sa oczywiscie po angielsku jezeli sa to studia w Angli czy USA, ale wtedy to trzeba znac jezyk dosc dobrze ale mysle ze poziom high-intermediate w zupelnosci wystarczy, a jezeli ktos jest w nauce bardzo dobry to moze dostac znizki w szkole albo stypendium i nie bedzie to taki drogi interes.
Grzegorz_21
junior fellow

Postautor: pundit » 14 cze 2003, 13:57

Hm, jak po angielsku, to całkiem sensowną opcją, jak się nie ma zbędnych 20 tys. dolarów na rok, jest pójście na studia po angielsku w Polsce. O ile wiem reklamująca się na stronie WSPiZ ma najlepszy w kraju program z zarządzania po angielsku, oczywiście trochę droż…szy niż… normalne studia po polsku, ale za to naprawdę na najwyż…szym poziomie (plus dyplom uznawany przez uczelnie europejskie). Robią to głównie dla prestiż…u, bo ściąganie tych wszystkich profesorów na zajęcia duż…o kosztuje (a mieli już… ze 2 noblistów z ekonomii)... Moż…e ktoś wie coś więcej?
Awatar użytkownika
pundit

Postautor: Grzegorz_21 » 16 cze 2003, 4:44

A to ciekawe studia w polsce po angielsku sa drozsze niz kraju rodzimym :) W USA studia w college'u kosztuja ok $6-7 tysiecy rocznie, to mysle ze lepiej za granica. I sa to ceny dla International student (I-20, F-1) a ostatnio slyszalem ze ma sie zmienic prawo i wszyscy beda tyle samo placic tzn international i Amerykanie. A oni placa $1-2 tysiace na rok. Hmm Oczywiscie nie jest to najdrozsza szkola hihi.
Grzegorz_21
junior fellow

Postautor: pundit » 16 cze 2003, 8:05

Nieprawda - w Polsce to koszt rzędu 2-3 tys. dolarów rocznie na uczelni o bardzo wysokim poziomie potwierdzonym akredytacja międzynarodową EQUIS. Amerykańskim odpowiednikiem takiej akredytacji jest akredytacja AACSB (trochę więcej szkół ją ma niż… w Europie EQUIS, ale standard jest z grubsza porównywalny i wszystkie dobre szkoły tę akredytację mają - dla porównania z kolei EQUISa mają m.in. London School of Economics, ISEAD, Stockholm School of Economics, Sorbona). Studia na takiej uczelni w Stanach to juz koło 10 tys USD. Natomiast 20 tys. to poziom top, czyli Harvard, Columbia, Northwestern. Oczywiście, ż…e na uniwersytecie stanowym w pipidówie znajdziesz pewnie i studia za 5 tys. USD, ale będą warte tyle, co licencjat z Pcimia... A i tak będą droż…sze niż… b. dobre studia w Polsce.
Awatar użytkownika
pundit

Postautor: bejotka » 16 cze 2003, 23:02

Ubawiło mnie to pytanie. Wybierając kierunek studiów należ…y brać pod uwagę przed wszystkim swoje zainteresowania, tradycje rodzinne, przewidywaną moż…liwość znalezienia pracy po skończeniu. Znajomość angielskiego powinna być na duż…o dalszym miejscu.

Z bardzo dobrą znajomoscią języka angielskiego i niemieckiego moż…na skutecznie studiować również… filozofię.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: pundit » 17 cze 2003, 8:02

Fakt. Mi chodziło raczej o to, co moż…na studiować, jak się chce jednak zawodowo pozostać przy angielskim, ale niekoniecznie chce się być nauczycielem/tłumaczem. Sam wybierając studia miałem taki dylemat - iść na anglistykę, czy robić dyplom z jakiejś konkretnej dziedziny. Nie chciałem przy tym tracić kontaktu z angielskim. W tym sensie filozofia po angielsku dla kogoś, kogo interesuje właśnie filozofia, a chce rozwijać swój angielski, to byłby strzał w dziesiątkę... Ale nie wiem, czy coś takiego moż…na w Polsce znaleźć? Chyba najbliż…ej za darmo to moż…na w Budapeszcie na CEU.
Awatar użytkownika
pundit

Postautor: bejotka » 17 cze 2003, 12:17

Mnie nie chodziło o studia filozoficzne po angielsku, tylko o studiowanie filozofii przy bardzo dobrej znajomości angielskiego. "Niech sobie wykładowcy wykładają po polski, czy nawet radziecku, a ja i tak będę czytał prace filozofów angielskich w oryginale".

Czytałem kiedyś, ż…e twórca metody SuperMemo, który studiował biologię, na każ…dym egzaminie proponował egzaminatorowi przeprowadzenie go po angielsku. Wynik egzaminu był w ten sposób przesądzony.

Dr Woźniak twierdził, ze to był z jego strony tylko ż…art w tym wywiadzie, ale coś w tym tkwi.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: pundit » 17 cze 2003, 17:10

Bejotka, no ja właśnie coś takiego mówię - studiować po angielsku jakąś dziedzinę wiedzy! To jset świetne rozwiązanie, ż…eby meić kontakt z językiem i go doskonalić, a jednocześnie mieć jakiś zawód. W Polsce z tego co wiem, to takie studia są tylko z zarządzania, ale rzeczywiście warto.
Awatar użytkownika
pundit

Postautor: savant » 17 cze 2003, 21:45

Ja gdybym znal dobrze angielski to poszedlbym na italianistyke i na psychologie.
[url:30n18x2b]http://www.lsc.edu.pl[/url:30n18x2b]
Szkoła językowa - Warszawa Centrum
[img:30n18x2b]http://www.businessrepublic.pl/images/avatar1.gif[/img:30n18x2b]
savant
junior fellow

Postautor: bejotka » 18 cze 2003, 4:00

I o to mi właśnie chodziło. Biegła znajomość angielskiego moż…e bardzo sie przydać na studiach, nawet gdy zajęcia nie są prowadzone po angielsku. Nie wiem na ile moż…e się przydać na Italianistyce, ale na psychologii bardzo. Przecież… studia, to nie tylko wykłady i ćwiczenia, to też… seminaria i samodzielna ci꿅ka praca w bibliotece.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: savant » 18 cze 2003, 20:52

To proste na UW na italianistyke zdawac mozna jeden z kilku jezykow, a wsrod nich jest angielski i to wlasnie jego dobra znajomosc zapewni ci miejsce na studiach dziennych na italianistyce.

A teraz a propos studiow:hmmm ciezka praca ? biblioteka? i fear both of these :)
[url:30n18x2b]http://www.lsc.edu.pl[/url:30n18x2b]
Szkoła językowa - Warszawa Centrum
[img:30n18x2b]http://www.businessrepublic.pl/images/avatar1.gif[/img:30n18x2b]
savant
junior fellow

Postautor: bejotka » 19 cze 2003, 7:28

Niektórzy młodzi ludzie wyobraż…ają sobie studia, jako kontynuację nauki w szkole średniej. 80% zajęc w salach audytoryjnych i 20% zadań domowych. Z jedną róż…nicą. Na wykładach nie ma odpytywania, to odbywa się tylko na sesjach egzaminacyjnych. A do egzaminu mozna przeciez przygotować się przez trzy noce, nieprawdaż….

Tymczasem wcale tak nie jest. Studia, to oprócz wykładów i ćwiczeń, to przede wszystkim samodzielna praca, głównie w bibliotekach.

Język angielski, jako element egzaminu moż…e przynieść punkty na każ…dym kierunku studiów, ale czy jego znajomość pomoż…e w samych studiach na Italianistyce nie byłbym już… tego tak pewien.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: pundit » 21 cze 2003, 15:54

No, z tym to bym nie przesadzał - na wszystkich nielingwistycznych kierunkach cała obowiązkowa literatura jest po polsku. Co więcej, trzeba znać naprawdę BARDZO dobrze angielski, ż…eby uczyć się specjalistycznych przedmiotów w tym języku (ekonomii, finansów, gramatyki generatywnej, fizyki jądrowej itd.). Co innego, kiedy się wszystkie terminy od początku poznaje po angielsku i wykładowca wszystko prowadzi w tym języku. Dlatego moim zdaniem mimo wszystko studia po angielsku to jedno, a czytanie sobie czasem lektur uzupełniających w tym języku to drugie, i moim zdaniem nie moż…e zastąpić tego pierwszego.
Awatar użytkownika
pundit

Postautor: myszka94 » 04 paź 2010, 20:48

To nie prawda ze w Americe studia kosztuja $6,000-10,000. Mieszkam tutaj i zeby isc na studia minimum jest $35,000 na rok, a na takie szkoly jak Harvard to ponad 60,000 rocznie I to jescze bez liczonsc jedzenie i koszt domu. Oplaca sie bardziej isc na studia w Polsce nawet w Warszawie, pojdziesz na studia i masz studia, jedzenie, i pokoj do mieszkanie, i to wyjdzie taniej nisz tylko same roczne studia w Americe.
myszka94

Postautor: xeo » 21 paź 2010, 0:32

myszka94, ten wątek ma 7 lat... wszystko się dawno zmieniło...
xeo

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 6:17

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
инфоjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken