praca mag. dot. authentic materials

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

praca mag. dot. authentic materials

Postautor: akuku21 » 01 maja 2008, 13:33

Witam, moje zapytanie dotyczy badań jakie mam przeprowadzić do pracy mag., którj temat brzmi (mniej wiecej): materiały autentyczne jako nośniki kultury w nauczaniu jezyka obcego (ang.). W mojej poprzedniej pracy (której temat brzmial ciut podobnie, bo też… zawierał elementy kult) badania przeprowadziłam na dwóch grupach uczniów szkoły podstawowej. Lekcje w pierwszej grupie realizowane były wyłącznie na podstawie podręcznika, natomiast w drugiej, uczniowie mieli kontakt z target culture. Nie chciałabym tego powielac, ale nie mam innego pomysłu, i dlatego zwracam sie o pomoc. Mam jeszcze ankietę (dla nauczycieli), która juz sobie wcześniej przygotowałam, ale wypadałoby mieć cos jeszcze oprócz niej... Jeśli komus nasunie się jakis pomysł, to bardzo będę wdzięczna. Pozdrawiam
akuku21
newbie

Re: praca mag. dot. authentic materials

Postautor: xeo » 02 maja 2008, 23:20

Tutaj raczej nic mądrego nie wymyślisz, bo wszystko się opiera na doświadczeniach uczniów i nauczycieli, a to moż…na wyciągnąć tylko za pomocą ankiety lub wywiadów, ewentualnie eksperymentu na dłuż…szą metę tak jak to było w przypadku pracy licencjackiej. W sumie duż…o też… zależ…y od tego co dokładnie chcesz zbadać, ale nic o tym nie wspominasz w swoim poście.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: akuku21 » 03 maja 2008, 11:05

W swojej pracy chcialabym zbadać efektywność authentic materials w uswiadamianiu uczniów o target culture podczas akwizycji języka obcego, i dlatego myslałam o zbadaniu dwóch grup uczniów, tak jak z reszta przy licencjacie. I tak jak mówisz,chyba nic innego nie wymyslę. W kazdym bądź razie, dziękuję za odpowiedz.
akuku21
newbie

Postautor: xeo » 03 maja 2008, 15:39

Tutaj przy ankiecie czy wywiadach moż…e być jeden problem, mianowicie nauczyciel czy uczeń niekoniecznie musiał pracować w swoim ż…yciu z authentic materials, mógł pracować wyłącznie z podręcznika i zawartych w nim informacji o kulturze. Moż…e warto jednak zrobić np. lekcje oparte na podręczniku (dotyczące jakiegoś konkretnego zagadnienia), a potem zrobić drugą lekcję z authentic materials na ten sam temat i sprawdzić jakie efekty przynoszą obydwa źródła pod względem wiedzy uczniów, atrakcyjności lekcji, przejrzystości informacji itp. itd.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: akuku21 » 04 maja 2008, 17:44

Dokładnie tak wyglądały moje badania w pracy licencjackiej:) Opracowałam sobie jeden dział z podręcznika i w jednej grupie prowadziłam lekcję tylko na bazie materiału z tegoż… podręcznika, a w drugiej dzieci miały znacznie więcej innych wiadomości, które miały im przyblizyc target culture. No i teraz chyba też… tak zrobię. Myslałam, ż…eby moze coś innego, ale przecież… to dobry sposób no i przede wszystkim sprawdzony:) Dzieki:)
akuku21
newbie

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 6:25

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricatorjuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken