celta, delta, studia podyplomowe... potrzebuję rady

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

celta, delta, studia podyplomowe... potrzebuję rady

Postautor: cacharelka » 11 mar 2009, 15:14

Witam serdecznie :)

Kończę właśnie studia, obrona najprawdopodobniej we wrześniu. Uczę obecnie prywatnie i zastanawiam się czy właśnie z nauczaniem nie związać swojego ż…ycia zawodowego.
W szkole? Jeśli tak, to w renomowanym liceum. Myślałam o wyż…szej uczelni - chciałabym pracować ze studentami. Szkoła językowa - oczywiście, ale w perspektywie swoja własna, na którą mam całe mnóstwo pomysłów.

Kończąc moje studia nie będę mieć uprawnień pedagogicznych, które pozwalają uczyć w szkołach państwowych w PL.

Nie wiem jak sprawa się ma ze szkołami wyż…szymi (najlepiej prywatnymi) - jakie kwalifikacje należ…y spełniać... aż…eby pracować jako lektor w takiej szkole.

Czy mogę iść na zwykły kurs pedagogiczny, czy moż…e studia podyplomowe w zakresie nauczania j. angielskiego (często trwają one 3 semestry... co jest dość długo - pytanie - czy warto??).

A moż…e warto zrobić certyfikaty, na początku CELTĘ , a potem DELTĘ ?
Czy takie certyfikaty w ogóle są uznawane u nas, czy są dobrze widziane przez pracodawców, a co najważ…niejsze - uczniów??

Czy moż…e jednak warto samemu się rozwijać, doszkalać. Na rynku jest mnóstwo dostępnych materiałów, z których moż…na czerpać informacje... i uczyć się uczyć samemu, na ż…ywo...
Czy warto wywalać kasę na CELTĘ ? Na studia?

Biję się z myślami i zastanawiam, co zrobić, zeby było dobrze.

Jeśli mam iść na studia kolejne czy kurs, chcę, ż…eby był naprawdę wart tego.

Będę wdzięczna za wszelkie myśli i sugestie.

Pozdrawiam :)
cacharelka

Re: celta, delta, studia podyplomowe... potrzebuję rady

Postautor: beagot » 26 sie 2009, 23:53

po pierwsze kończysz studia licencjackie czy magisterskie ?
nie każ…dy nauczyciel wykładający na studiach ma zdaną CELTĘ  czy DELTĘ  te certyfikaty dają uprawnienia do nauczania poza granicami kraju np. gdybyś chciała uczyć w Chinach (tak na marginesie bardzo łatwo tam o prace i ciekawe zarobki są oferowane). Celta i delta są raczej dla ludzi którzy nie będą uczyć w polskich szkołch (raczej firmy prywatne , szkoły językowe), do tego wymagane są studia kierunkowe. jeśli koczysz anglistyke bez specjalizacji mogłabyś zrobić sobie podyplomówkę z dydaktyki nauczania ale nie jestem pewna czy wtedy jeszcze moż…esz uczyć w szkole. Nalepiej gdybys zrobiła sobie coś związane z pedagogika. Masz aspirację na uczenie na studiach wyzszych - musisz się wykazac nie lada wiedzą! najlepiej jeśli masz już… tytuł doktora. Ale z mgr też… uczą więc nie za bardzo wiem o co z tym chodzi. kurs pedagoiczny zawsze warto zrobic, z pewnościa nie są to pieniadze wyrzucone w błoto jesli chcesz się dalej kształcić. celta kosztuje ok 4000 tys jest to certyfikat natomiast delta to dyplom (aby się na niego dostac musisz miec za sobą 2 lata praktyki w nauczaniu)
beagot
newbie

Re: celta, delta, studia podyplomowe... potrzebuję rady

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 14:15

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken