proszę o pomoc

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

proszę o pomoc

Postautor: mariusz86 » 20 kwie 2010, 20:14

Witam, piszę pracę o słownictwie i moja promotorka kazała mi uzupełnić ją o taki aspekt jak 'use of vocabulary'. Problem polega na tym, ż…e nie mogę nic sensownego znaleźć na ten temat. Wogóle wydaje mi się, ze to jest dosyć szeroko pojęte zagadnienie ale mniejsza z tym. Jeśli ktoś z Was się orientuje co mogę napisać to proszę o wszelkie podpowiedzi, bo czasu mało a bez tego chyba się nie obejdzie :bezradny: z góry wielkie dzięki ;)
mariusz86
newbie

Re: proszę o pomoc

Postautor: xeo » 02 maja 2010, 3:10

Prawdopodobnie chodzi jej o rozdział poświęcony takim aspektom słownictwa jak kontekst, znaczenie, dwuznaczność/wieloznaczność, ładunek emocjonalny, język formalny i nieformalny, róż…nice między AmE i BrE itp. itd.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: mariusz86 » 02 maja 2010, 15:22

hmm no właśnie nie jestem pewien o co jej chodziło. Kazała mi to dodać do podrozdziału, w którym pisałem o znaczeniu, wymowie, pisowni, gramatyce (formy nieregularne, liczba mnoga i i przyimki), i kolokacjach. Powiedziała, ż…e do tych elementów trzeba dodać jeszcze uż…ycie, ale nie mam pojęcia jak moż…na opisać uż…ycie słownictwa. Dzięki za wskazówki Xeo, ale czy mógłbyś mi jeszcze z tym pomóc?:prosi: 10 maja muszę oddać gotowa pracę i brakuje mi tylko tego. Z góry dzięki za wszelką pomoc
mariusz86
newbie

Postautor: vlord » 14 cze 2022, 2:59

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
инфоjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken