„Wpływ turystyki na działalność gastronomiczną w gminie xXx”
Celem pracy było przedstawienie stanu oddziaływania turystyki na rozwój działalności gastronomicznej w gminie xXx oraz określenie zaleceń prowadzenia działalności tego typu na jej terenie z uwzględnieniem efektywnego wykorzystania potencjału turystyki.
Zastosowano następujące metody: analizę dokumentów istniejących, obserwację uczestniczącą, badania ankietowe.
Efekt pracy: Uzyskano odpowiedz na pytanie „czy turystyka ma znaczący wpływ na działalność gastronomiczną w gminie xXx” oraz nakreślono dalsze kierunki jej rozwoju.
Wnioski: Bagatelizowanie wpływu turystyki na działalność gastronomiczną w gminie xXx nie jest właściwym podejściem. Dochody z turystyki mogą być podstawowym źródłem dochodów restauracji. Odpowiednie przygotowanie lokalu jest podstawowym warunkiem czerpania profitów tytułem turystyki. Jednym z warunków dalszego rozwoju bazy gastronomicznej gminy jest rozwój jej bazy noclegowej. Turystyka moż
e mieć wpływ na rozwój przedsiębiorstw zlokalizowanych nie tylko w bezpośrednim sąsiedztwie walorów turystycznych, ale też
na drogach do nich prowadzących.
Moż
e ktoś będzie mądrzejszy niż
ja... męcze się z tym już
jakiś czas - bardzo proszę o pomoc...
moje wypociny (raczej nic z tego dobrego nie ma :/) :
Thesis theme: “Influence of tourism on catering business development in xXx community”
Methods used in my thesis: literature research, the internet material research, personal suggestions and observations, public opinion poll.
Results: The answer to question „does the tourism have effect on catering business development in xXx” and some remedial recommendations for better tourism usage in catering business.
Conclusions: The downplaying of an influence of tourism on catering buisness in xXx community is not proper approach. An income related to tourism could be main source of restaurants incomes. The main condition witch have to be executed if restaurant wants derive some money from tourism is good preparation. Catering business in Skoczów needs some changes - one of the most important change is to rise up the number of accommodation places. Tourism can has some influence on local economy even if tourism values are not placed in this area. It is possible by dint of communication structure (roads).
pomocy....