jak mam to rozumiec (English)

Krótkie teksty bądź pojedyncze zdania, które nie są zadaniem domowym.

Re: jak mam to rozumiec (English)

Postautor: Visitor » 04 maja 2005, 16:36

takie oto zdanie z Murphyiego:

I was surprised that he should say such a thing.

Ja bym napisal to tak:
I was surprised that he should have said such a thing.

prosze o wytlumaczenie i przetlumaczenie

pozdr
Visitor

Postautor: Visitor » 04 maja 2005, 17:45

Zdanie z Murphyiego brzmi po polsku : Byłem zaskoczony, ż…e powinien powiedzieć taką rzecz...
Wiem to troche głupie(mogłam sie pomylić). Orzeczeniem w tym zdaniu jest byłem zaskoczony...reszta to tylko bezokoliczniki. No nie wiem jak to wyjaśnić. Główną częścia zdania jest to, ż…e on jest zaskoczony, reszta to objaśnienie dlaczego był zaskoczony. Wykonawcą czynności był ten cały Murphy (był zaskoczony). Azresztą nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. Best regards
Visitor

Postautor: Visitor » 04 maja 2005, 18:44

no wlasnie w tym zdaniu should nie tlumaczymy jako powinien (czy zeby udzielic rady), tylko should ma zastosowanie takie, ze chcemy wyrazic ze cos jest maloprawdopodobne, w tym przypadku, ze ta osoba mogla by powiedziec cos takiego, i w tym wlasnie zdaniu nie gra mi czas, wiec napisalem ze dalbym (...)should have said(...)

pozdr
Visitor

Postautor: Visitor » 04 maja 2005, 19:00

Byłem zaskoczony, ż…e powiedział coś takiego.
Byłem zaskoczony, ż…e mógł powiedzieć coś takiego.
D
Visitor

Postautor: Visitor » 04 maja 2005, 19:21

Hej!
"Ten tzw Murphy" wcale nie byl zaskoczony, to jest autor ksiazki "English grammar in use", by the way.

Tlumaczenie poprawne brzmi:
"Zaskoczylo mnie , jak mogl powiedziec cos takiego."
Czyli odbiorca jest zaskoczony lub nawet wzburzony pogladem lub opinia osoby na temat ktorej prowadzi dyskusje z kims innym...

GOOD LUCK...
isabel
Visitor