Postautor: to_jsem_ja » 23 maja 2007, 23:51
Kapustę wycisnąć i drobno posiekać. Grzyby namoczyć, suszone śliwki pokroić w paski. Oba te składniki wraz z kapustą włoż
yć do rondla, podlać wrzącą osoloną wodą i doprowadzić pod przykryciem do wrzenia. Zdjąć na chwilę przykrywkę, po czym ponownie przykryć i gotować dalej na małym ogniu przez 50 minut. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Podobnie słoninę [boczek?] i obraną cebulę. Słoninę roztopić, włoż
yć mięso i podsmaż
yć. Dodać kostki cebuli i podsmaż
yć. Całość spryskać wodą - przykryć. W tym czasie obrać ze skóry kiełbasę, pokroić w plasterki i podsmaż
yć. Rozgrzać tłuszcz rozmieszać z mąką - lekko zbrązowić. Na koniec połączyć to z kapustą, wymieszać z mięsem, kiełbasą, przecierem pomidorowym, winem i przyprawami, dusić jeszcze kilkanaście minut, po czym degustować.