serbo-chorwacki

Krótkie teksty bądź pojedyncze zdania, które nie są zadaniem domowym.

Re: serbo-chorwacki

Postautor: Visitor » 30 sie 2005, 17:28

chcialabym rozpoczac nauke jezyka serbochorwackiego, jednak nie moge nigdzie znalezc gramatyki tego jezyka. czy taka w oglole istnieje? prosze o pomoc!
Visitor

Postautor: Visitor » 31 sie 2005, 9:19

nie istnieje juz serbochorwacki. albo taki albo taki
Visitor

Postautor: Visitor » 31 sie 2005, 12:16

Serbochorwacki istnieje, posługują się tym językiem mieszkańcy Bośni i Hercegowiny, a gramatyka z pewnością istnieje, ale ja również… jej nie mogę znaleźć.
Visitor

Postautor: Visitor » 31 sie 2005, 14:45

Otóż… ten język nie istnieje, co więcej nigdy nie istniał, podobnie jak czesko-słowacki był wytworem propagandy (chociaż… w 1860 roku Serbowie i Chorwaci zawarli ugodę w sprawie ustanowienia takiego języka, to jednak w rzeczywistości nigdy nie weszła ona w ż…ycie). Język serbski od chorwackiego róż…ni kilka niuansów (np. sposób tworzenia czasu przyszłego, leksyka (serb. hleb, chorw. kruh), dialekt (chorw. ijekawszczyzna, serb. ekawszczyzna), alfabet (chorw. łaciński, serb. cyrylica)); a język, o którym mówisz to jesli już…, to jest język bośniacki, nie przez wszystkich zresztą uznawany język bośniackich muzułmanów (bośniaccy Chorwaci i Serbowie mówią w swoich językach, oczywiście). W związku z tym zresztą brak prawdopodobnie jakiejś poważ…niejszej pracy na temat tego języka (dialektu?) w Polsce. Proponuję udać się do któregoś duż…ego miasta - proponuję Warszawę, Wrocław lub Kraków, jak też… Sosnowiec, gdzie na miejscowym uniwerku jest wydział, instytut bądź katedra slawistyki i tam popytać. Ale nie wróż…ę sukcesu, tym bardziej, ż…e obok gramatyki równie waż…ne jest odpowiednie akcentowanie, którego bez bezpośredniego kontaktu nie załapiesz. Ja znam jednego, jedynego Polaka, kótry prawidłowo go rozpoznaje i nim się posługuje - to dr Molas z Instytutu Slawistyki Zachodniej i Południowej na Wydz. Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego. On chyba jest najlepszym ekspertem w tych sprawach
Visitor