summary do MS thesis

Krótkie teksty bądź pojedyncze zdania, które nie są zadaniem domowym.

Re: summary do MS thesis

Postautor: Visitor » 19 paź 2005, 16:03

Proszę o pomoc w sprawdzeniu mojego streszczenia do pracy mgr:
Poniż…ej podaję po polsku gdyby ktoś nie zrozumiał o co mi chodziło. Z góry dziękuję za pomoc.
Summary
"The influence of compensatory nutrition of pigs on the technological quality of the acquired meat"
The influence slaughetr weight, the system of fattening and addition to fodders of linseed oil on technological and dietetic quality the acquired meat. The investigative material, longissimus dorsi muscle, were taken from 42 fatteners. The feed experiment was begun from slaughter weight 25 kg, then fatteners were divided into two groups. First one were fed semi ad libitum diet during all the fattening period, and the second were fed restrictive diet in I stage of fattening and in II stage semi ad libitum diet. Additionally in the II stage of fattening both groups were subdivided. One of subgroup were fed fodder with 4% of linseed oil and the other without this addition.
In this study better technological and dietical quality was observed in meat acquired from fatteners which were fed semi ad libitum diets, fodder with linseed oil. The best salt water consume capacity and parameters of texture, the lowest cooking losses were observed in this meat. The analysis of fatty acid composition shows the content of SFA and MUFA were lower and the level of PUFA 3 nad 6 were higher in comparision to the content of these fatty acid in the loin of the other groups.
Key words: meat quality, pork, fatty acid composition

Streszczenie
"Wpływ ż…ywienia kompensacyjnego świń na jakość pozyskiwanego mięsa"
Celem niniejszej pracy było określenie wpływu masy ubojowej, systemu tuczu i dodatku do pasz świń oleju lnianego na jakość technologiczną i dietetyczną pozyskanego mięsa. Materiał badawczy stanowił wycinek mięśnia najdłuż…szego pobrany od 42 tuczników. Doświadczenie rozpoczęto od masy ubojowej 25 kg, następnie tuczniki zostały podzielone na dwie grupy. Pierwsza karmiona była systemem semi ad libitum przez cały okres tuczu, druga systemem kombinowanym tzn. systemem restrykcyjnym w I fazie tuczu i w II fazie tuczu systemem semi ad libitum. Dodatkowo w II fazie tuczu obie grupy zostały podzielone na podgrupy, z których jedna była karmiona paszą z 4%dodatkiem oleju lnianego, a druga paszą bez tego dodatku. W przeprowadzonych badaniach lepszymi właściwościami technologicznymi i dietetycznymi cechowało się mięso pozyskane od zwierząt ż…ywionych systemem semi ad libitum paszą z dodatkiem oleju lnianego. Stwierdzono najlepszą zdolność chłonięcia solanki, najniż…szą ilość wycieku po obróbce termicznej oraz najlepszymi parametrami tekstury. Analiza profilu kwasów tłuszczowych wykazała obniż…enie zawartości SFA i MUFA na korzyść PUFA 6 i 3.
Słowa kluczowe: jakość mięsa, wieprzowina, skład kwasów tłuszczowych,
Visitor
 




Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości