Za kilka miesięcy będę podchodził do egzaminu CPE, o zdanie jestem raczej spokojny, przykładowe testy rozwiązuję średnio na 75-85%, do tego obecnie przebywam w Wlk. Brytanii i mam kontakt z językiem na co dzień. Z powodu faktu, iż
jestem jeszcze dosyć młody, chciałbym po powrocie do Polski zdobyć wyż
sze wykształcenie, najlepiej w kierunku języków obcych. Zdałem kiedyś rok w NKJO, w specjalizacji angielskiego, ale nie mam zamiaru ponownie przez to przechodzić, gdyż
uważ
am, ż
e nie za wiele już
bym się nauczył i nie satysfakcjonują mnie dalsze moż
liwości pracy. Myślałem, raczej o czymś w rodzaju Lingwistyki Stosowanej, ale niestety ani na stronie Gdańska, ani na stronie Poznania nie znalazłem wzmianki o certyfikatach językowych. Nie chciałbym natomiast jeszcze raz przechodzić przez konieczność poprawiania matury (mam ang. rozszerzony na 79pisemny i 75ustny; niemiecki podstawowy 80 pisemny i ustny) co niestety jest za mało, aby myśleć o lingwistyce. To nie tak, ż
e boję się matury, ale wymagałoby to ode mnie przyjazdu 2x do Polski (deklaracja maturalna i matura) co nie do końca mi się uśmiecha.
Myślałem takż
e, o pójściu na filologię niemiecką/NKJO niemiecki, ale nie wiem do końca jaką moc na rynku pracy miałbym z CPE + dyplomem filologicznym z niemieckiego. Z tego co się orientuję jednak, do kolegiów na ogół przyjmuje się wszystkich jak leci, więc oszczędziłoby mi to zmartwień. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.