Postautor: too-tiki » 28 cze 2005, 20:42
Demonizować CPE absolutnie nie warto! Jest to egzamin jak każ
dy inny, trzeba po prostu być do niego przygotowanym i wtedy zdanie go nie nastręcza ż
adnych trudności. Inna sprawa czy moż
na się do niego przygotować na jakimkolwiek kursie czy wertując niezliczone podręczniki i robiąc masę testów...Moim zdaniem (a mówię to z własnego doświadczenia) takie metody przynoszą skutek przy FCE i CAE, choć w przypadku CAE już
w mniejszym stopniu.
CPE wymaga zupełnie NATURALNEJ znajomości języka, wyczucia, rozrózniania niuansów, czego tak naprawdę nie moż
na się wyuczyć!!! (no moż
e do pewnego stopnia, ślęcząc w dobrych słownikach i wczytując się w definicje i sposoby uż
ycia)
uważ
am, ż
e mówienie o "nauce języka" na tym poziomie jest nieporozumieniem, podobnie jak wszelkie kursy...Chodziłam na kurs do CPE, poza tym sama przygotowywałam się jeszcze z 2 książ
ek (Masterclass i Gold), i nie dało mi to absolutnie nic! Podręczniki i testy z lubością wałkują pewne collocations i idiomy - jakieś 50% powtarza się między nimi - but it's a mere drop in the ocean of English vocab;) Angielski jest tak bogatym językiem, ż
e na egzaminie bez problemów zamieszczono 100% innych słów, struktur itd, których znajomość zawdzięczałam wszystkiemu innemu tylko nie materiałom przygotowującym stricte do CPE:) Ani jedno słówko czy idiom z ww książ
ek nie padło na egz:P Te podręczniki tworzą swój własny wirtualny świat trochę schematycznego języka i nieśmiertelnych tematów, na które prowadzi się wymuszone dyskusje, ale - na szczęście! - prawdziwy, ż
ywy język ma się nijak do tych przeredagowanych czytanek z powycinanymi słówkami i paragrafami...
Każ
demu kto chce podchodzić do egzaminu na tym poziomie radzę omijać kursy, nie uczyć się "kierunkowo" pod egzamin, a przede wszystkim bardzo duż
o czytać - prawdziwej literatury, nie tylko textów zredagowanych pod poziom kandydatów i skrojonych pod format egzaminu! bardzo pomaga też
studiowanie za granicą (praca w wakacje w mniejszym stopniu:) Nauka na testach to przeważ
nie strata czasu - jak mówiłam, wszystkiego się nie przetestuje, a to i tak odwaracanie kolejności - jeż
eli ktoś zna język, to i testy nie stanowią dla niego problemu! Choć naturalnie warto się zapoznać przed egzaminem z formatem pytań:)