SuperMemo UX - import Q&A

Oprogramowanie do nauki języka. Podziel się wiedzą o programach wspomagających naukę języka angielskiego

SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: lwiczek » 15 lis 2008, 14:27

Witam,
czy jest w tej wersji opcja importu danych z plików i automatyczne tworzenie bazy? Niestety przegrzebałem wszystkie menu (za wiele ich nie było) i się nie doszukałem, a ręczne wklepywanie jest lekko męczące...
lwiczek
 


Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: bejotka » 15 lis 2008, 16:20

Nie ma!
bejotka
fellow
 
Posty: 698
Rejestracja: 01 sty 1970, 1:00

Q&A w SuperMemo UX

Postautor: Michal1123 » 02 gru 2008, 23:12

Opcja importu z pliku Q&A jest domyślnie nie dostępna w SuperMemo (nie została udostępniona). Moż…na ją włączyć przy uż…yciu programu HawkEye - sprawdziłem, funkcja działa poprawnie.
Michal1123
 

Re: Q&A w SuperMemo UX

Postautor: bejotka » 03 gru 2008, 6:39

Michal1123 pisze:... Moż…na ją włączyć przy uż…yciu programu HawkEye - sprawdziłem, funkcja działa poprawnie.


Napisz coś więcej o tym programie. Przede wszystkim gdzie go moż…na dostać.
bejotka
fellow
 
Posty: 698
Rejestracja: 01 sty 1970, 1:00

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: freesamen » 12 sty 2009, 9:45

witam mam pytanie czy jest ktos w stanie powiedziec mi jak zaimportowac wg mnie najlepsza baze "Speed Up"
do programu SuperMemo UX ?

lub moze ktos przerobil ta baze na SuperMemo UX ?
freesamen
newbie
 
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2008, 10:32

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: Michal1123 » 24 lut 2009, 10:24

W najnowszej wersji SuperMemo UX opcja importu z pliku Q&A jest już… włączona domyślnie - nie trzeba już… kombinować, aby ją włączyć
Michal1123
 

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: freesamen » 24 lut 2009, 23:00

ale "Speed Up" dalej sie nie da zaimportowac co nie? (chyba ze nie umiem)

jakie wersje da sie zaimportowac?
freesamen
newbie
 
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2008, 10:32

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: bejotka » 28 lut 2009, 4:54

freesamen pisze:ale "Speed Up" dalej sie nie da zaimportowac co nie? (chyba ze nie umiem). Jakie wersje da sie zaimportowac?


Spróbuj wyeksportować bazę Speedup! do Q&A i z tej postaci zaimportować do SMUX. Nie wiem zaimportowany zostanie takż…e dźwięk.
bejotka
fellow
 
Posty: 698
Rejestracja: 01 sty 1970, 1:00

import Q&A w SuperMemo UX

Postautor: Michal1123 » 28 lut 2009, 13:59

W tej chwili import Q&A w SuperMemo UX nie pozwala na dodanie dźwięku.
Format jest zgodny ze starym Q&A, dodatkowo moż…na uż…ywać znacznika T:<<nr template'a>>

Czyli albo:

Q: pytanie
A: odpowiedź

albo

Q: pytanie
A: odpowiedź
T: 1

znacznik S: oznaczający plik dźwiękowy nie jest na razie obsługiwany. Moż…e warto pomęczyć wydawcę mejlowo w tej sprawie
Michal1123
 

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: freesamen » 01 mar 2009, 15:15

wyeksportowalem SPEED UP do Q&A

i teraz w SuperMemo UX mam wejsc w "wybierz kurs" ?

jesli tak to tego notatnika nie wczyta bo chce pliki o rozszerzeniu .smpak
freesamen
newbie
 
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2008, 10:32

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: bejotka » 02 mar 2009, 10:36

Michal1123 poinformował nas, ż…e w najnowszej wersji SMUXa moż…na zaimportować dane
z pliku Q&A. Niestety nie podał jak.
Zatem moż…na uznać, ż…e skłamał.

Jeśli ta opcja jest moż…liwa, to musisz założ…yć nową, pustą bazę. Otworzyć ją. Wprowadzić do niej jeden element, tzw szablon i dopiero do niego importować plik Q&A (z rozszerzeniem txt).

Niestety nie wiem jeszcze jak to zrobić.

Napisz jak Ci się to uda. Nie mniej jednak uważ…am, ż…e importowanie Speedupa, do bazy SMUXa nie ma sensu. Czysto SuperMemowe bazy (służ…ące głównie do nauki słówek) zawsze będą lepsze pod MSM.

Ciekawe i z sensem byłyby bazy powstałe w wyniku zaimportowania EuroPlusa.
bejotka
fellow
 
Posty: 698
Rejestracja: 01 sty 1970, 1:00

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: freesamen » 02 mar 2009, 14:06

ale wg mnie Speed Up jest najlepsza baza z wszystkich

a ze planuje sobie kupic Palmtopa, to chcialbym tam na SM UX korzystac s Speed Upa jesli byla by taka mozliwosc
freesamen
newbie
 
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2008, 10:32

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: bejotka » 04 mar 2009, 11:06

Mimo wszystko uważ…am, ż…e Speedup! nie nadaje się do pracy na palmtopie. To za duż…a baza i jak ktoś napisał nie da się przenieść plików dźwiękowych. Poza tym ja uważ…am, ż…e tak poważ…nie uczyć się ze wspomaganiem komputerowym najlepiej jest na komputerze stacjonarnym.

Jeśli jednak uda Ci się ta konwersja napisz jak to zrobiłeś.
bejotka
fellow
 
Posty: 698
Rejestracja: 01 sty 1970, 1:00

jak importować z pliku Q&A

Postautor: Michal1123 » 04 mar 2009, 11:27

>Michal1123 poinformował nas, ż…e w najnowszej wersji SMUXa moż…na >zaimportować dane
>z pliku Q&A. Niestety nie podał jak.
>Zatem moż…na uznać, ż…e skłamał.


Rozumiem, ż…e w ten sposób chcesz się dowiedzieć jak to zrobić? :?
Otwierasz dowolną swoją bazę (nie komercyjną), wchodzisz w tryb edycji F9, dodajesz węzeł typu rozdział, klikasz na nim prawym przyciskiem myszki i wybierasz z menu kontekstowego "Rozdział\Importuj strony z pliku Q&A"
Michal1123
 

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: freesamen » 04 mar 2009, 17:20

czyli jak sie nie ma zadnej bazy pod wersje UX, to wtedy nie bedzie mozna zaimportowac starszych baz do UX ?
freesamen
newbie
 
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2008, 10:32

Re: jak importować z pliku Q&A

Postautor: bejotka » 05 mar 2009, 5:28

Michal1123 pisze:Rozumiem, ż…e w ten sposób chcesz się dowiedzieć jak to zrobić? :?


To też…, ale chodziło mi o to, ż…e jeśli odpowiadasz na konkretne pytanie uż…ytkownika, któremu potrzebna jest informacja, to powinieneś odpowiedzieć mu dokładnie.

Ta operacja jest moż…liwa, ale dość skomplikowana, nie od razu udała mi się. Nie wiem czy wszystkie moje proste bazy da się w ten sposób przenieść do SMUXa.
bejotka
fellow
 
Posty: 698
Rejestracja: 01 sty 1970, 1:00

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: bejotka » 05 mar 2009, 5:31

freesamen pisze:czyli jak sie nie ma zadnej bazy pod wersje UX, to wtedy nie bedzie mozna zaimportowac starszych baz do UX ?


Musisz założ…yć własną (pustą) bazę i postępować tak, jak radzi Michał.
bejotka
fellow
 
Posty: 698
Rejestracja: 01 sty 1970, 1:00

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: freesamen » 05 mar 2009, 14:03

Nie wiem jak Wy to zrobiliscie ze w menu kontekstowym macie cos takiego jak "rozdzial/Import"

bo ja jak klikne prawym to mam tylko takie opcje:
Edytuj pytanie
Edytuj odpowiedz
Edytuj polecenie
Edytuj rozdział
Edytuj lekcje
Edytuj dzwięk pytania
Edytuj dzwiek odpowiedzi


a jak klikam w edytuj rozdzial to zaznacza mni sie okienko do zmiany nazwy rozdzialu
freesamen
newbie
 
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2008, 10:32

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: freesamen » 08 mar 2009, 20:19

mozecie mi powiedziec co robie zle ?

ze nie widze takich opcji jak to Wy mieliscie?
freesamen
newbie
 
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2008, 10:32

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: The Other » 17 kwie 2009, 17:53

bejotka pisze:Michal1123 poinformował nas, ż…e w najnowszej wersji SMUXa moż…na zaimportować dane
z pliku Q&A. Niestety nie podał jak.
Zatem moż…na uznać, ż…e skłamał.


Kłamstwo było wtedy, gdy napisałeś, ż…e nie moż…na zaimportować danych do SM UX z Q&A, a moż…na było to zrobić... Trochę kultury!
The Other
 

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: bejotka » 18 kwie 2009, 13:06

The Other pisze:Kłamstwo było wtedy, gdy napisałeś, ż…e nie moż…na zaimportować danych do SM UX z Q&A, a moż…na było to zrobić... Trochę kultury!


To nie było kłamstwem. Gdy to pisałem dysponowałem wersją programu, która nie umoż…liwiała tego.
bejotka
fellow
 
Posty: 698
Rejestracja: 01 sty 1970, 1:00

bejotka - moralizator

Postautor: The Other » 21 kwie 2009, 22:01

bejotka pisze:
The Other pisze:Kłamstwo było wtedy, gdy napisałeś, ż…e nie moż…na zaimportować danych do SM UX z Q&A, a moż…na było to zrobić... Trochę kultury!


To nie było kłamstwem. Gdy to pisałem dysponowałem wersją programu, która nie umoż…liwiała tego.


A nie przyszło Ci do głowy, ż…e moż…e Michal1123 potrafi to zrobić a Ty nie? Doceniam Twój wkład w fora angielskie, ale wg mnie powinieneś popracować nad wymową swoich wypowiedzi. Nie masz monopolu na rację!!!
The Other
 

Re: bejotka - moralizator

Postautor: bejotka » 22 kwie 2009, 10:47

The Other pisze:A nie przyszło Ci do głowy, ż…e moż…e Michal1123 potrafi to zrobić a Ty nie? Doceniam Twój wkład w fora angielskie, ale wg mnie powinieneś popracować nad wymową swoich wypowiedzi. Nie masz monopolu na rację!!!


Przyszło mi to do głowy, nigdy nie twierdziłem, ż…e wiem wszystko, jednak wiem dość duż…o. W swoich postach starałem sie dawać konkretne odpowiedzi. Nie napisałem też…, ż…e Michał kłamał, napisałem tylko, ż…e moż…na tak uznać, a to jest róż…nica dość znacząca.

A poza tym, jeśli ktoś pyta o jakąś moż…liwość, to pragnie ją wykorzystać. Należ…ałoby w odpowiedzi napisać jak to zrobić.

Ty też… nie masz monopolu na rację. Nie chodzi Ci o wyjaśnienie sprawy, tylko o bezmyślną krytykę.
bejotka
fellow
 
Posty: 698
Rejestracja: 01 sty 1970, 1:00

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: Krysia12 » 22 kwie 2009, 21:26

A ja wolę truskawki od importu Q/A w Supermemo.

Właśnie się pojawiły. Mama mówi, ż…e sa jeszcze drogie i kosztują 20 zł za kilogram.
Krysia12
 

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: Jakiś Ja » 23 kwie 2009, 15:08

[/quote] Właśnie się pojawiły. Mama mówi, ż…e sa jeszcze drogie i kosztują 20 zł za kilogram.[/quote]

Masz takie prawo. Tymbardziej, ż…e są już… po 8.
Jakiś Ja
 

Re: SuperMemo UX - import Q&A

Postautor: Netrotter » 16 lis 2016, 21:31

Thanks a lot for sharing. You have done a brilliant job. Your article is truly relevant to my study at this moment, and I am really happy I discovered your website.
192.168.0.1
Netrotter
newbie
 
Posty: 10
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:04


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości