Nie ma czegoś takiego jak idealne szkolenie dla każdego. Szukając szkolenia dla siebie powinniśmy w pierwszej kolejności szukać takiego, które będzie zbliżone do naszych zainteresowań albo pokrywało się z zagadnieniami, którymi zajmujemy się w pracy. Dla księgowego idealnym szkoleniem będzie to dotyczące Sprawozdawczości Finansowej np. w Stowarzyszeniu Księgowym lub AoB (
http://www.academyofbusiness.pl/pl/szko ... rsztaty,3/). Dla pracownika biurowego z Zarządzania czasem lub Radzenia sobie ze stresem. Dla urzędnika szkolenia branżowe z najnowszych przepisów lub obsługi komputera. Dla nauczycieli szkolenie z radzenia sobie z agresją wśród uczniów. Dla przedstawicieli handlowych na pewno jakieś szkolenia z negocjacji, skutecznych technik sprzedaży czy pozyskiwania klientów. Jak widać ile zawodów tyle szkoleń. Tak naprawdę każdego z nas interesuje co innego i na szczęście oferta firm szkoleniowych jest tak duża, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Ja bym raczej inwestowała w takie specjalistyczne szkolenia z których możemy wynieść coś ciekawego i potrzebnego do przyszłej pracy.
Na pewno czytajmy opinie o firmie szkoleniowej i szkoleniu zanim się na nie zapiszemy. Pamiętam jak kilka lat temu jako bezrobotną urząd pracy wysłał mnie na szkolenie z zakładania firmy. Oprócz zmarnowania 8 godzin i kilku złotych przeznaczonych na dojazd nie dowiedziałam się nic o czym nie mogłabym przeczytać w pierwszym lepszym poradniku w necie. Podejrzewam że firma za to szkolenie zgarnęła kilka jak nie kilkanaście tysięcy, a prowadzący czytał slajdy wyświetlane na rzutniku. Dla mnie porażka.