Postautor: bejotka » 18 kwie 2008, 2:13
Profesor Henry - Słownictwo jest programem przeznaczonym tylko do nauki słownictwa, składa się z dwóch części, każ
da uczy po ok. 10.000 słówek, ale każ
demu słowu towarzyszy kilka zdań przykładowych, co czyni go najskuteczniejszym programem wspomagającym naukę słownictwa.
Nie moż
na bowiem powiedzieć o sobie, ż
e znam jakieś słowo, jeśli nie mogę sobie przypomnieć, albo wymyślić kilku zdań z uż
yciem tego słowa. Program ten umoż
liwia też
tworzenie własnych zbiorów słówek, ale jest to dość uciąż
liwe i wymaga niesłychanej precyzji, raz wprowadzonego zapisu nie moż
na bowiem skorygować.
SuperMemo jest programem do tworzenia baz wiedzy z każ
dej dziedziny nauki, najlepiej jednak nadaje się do tworzenia baz językowych.
Istnieje kilka róż
nych wersji tego programu. Najbardziej popularną jest MSM (Multimedialne SuperMemo). Oprócz niej są SuperMemo 2004, SuperMemo 2006 i SuperMemo UX.
Program w wersji MSM jest dostępny w pakietach Basic English, Advanced English, Rozmówki ... w miesiąc, First Steps in English, The Next Steps in English, Angielski? No problem! i wielu innych.
Program ten był pierwszym na naszym rynku programem z naukowo opracowanym algorytmem optymalizacji powtórek. Podobny algorytm znajduje się w PH, ale ja mam więcej zaufania do algorytmu SM. Druga bardzo waż
na zaletą programu jest moż
liwość tworzenia własnych baz językowych i moż
liwość
edycji zapisów podczas nauki. Jest to bardzo waż
ne z dwóch powodów. Po pierwsze nie ma programów bezbłędnych, dlatego inteligentny uż
ytkownik moż
e je poprawić w chwili zauważ
enia. Po drugie każ
de słowo ma wiele znaczeń. Żaden słownik, ani ż
aden program nie zawiera ich wszystkich. Bardzo często zdarza się, ż
e w programie znajduje się inne znaczenie niż
jest nam potrzebne, dlatego waż
ną jest moż
liwość zmodyfikowania zapisów nawet w komercyjnych bazach.
Profesor Henry - Słownictwo jest programem, który bardzo pomaga w nauce szkolnej uczniom, którzy lubią się uczyć słownictwa zadowalają się materiałem, który ktoś im przygotował.
SuperMemo jest programem do nauki słownictwa dla każ
dego, komu nie wystarcza materiał przygotowany przez kogoś innego, kto pragnie się uczyć przede wszystkim potrzebnego mu materiału, potrzebnego do zdania egzaminów językowych oraz w przyszłej pracy.