porazka na egzaminie

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Re: porazka na egzaminie

Postautor: *TrInItY* » 07 lip 2003, 18:29

zdawalam na filologie do wroclawia i zabraklo mi 1 pkt zeby przejsc do ustnego...a najgorsze jest to,ze bylo za malo czasu na dokladne przeanalizowanie testu...no i coz mi pozostaje?kolegium?wszyscy ktorzy sie nie dostali tam ida...a rok przerwy mnie nie urzadza...co mam robic?
*TrInItY*
newbie

Postautor: pundit » 07 lip 2003, 19:00

Trinity, nie przejmuj się! Obecnie się strasznie martwisz, ale to moż…e wyść Ci na dobre! Ja też… miałem rok przerwy (a ściślej - studiowania na dziennikarstwie w Wwie), a po roku zdawałem już… na inny kierunek, w rezultacie teraz pracuję na uczelni i BARDZO się cieszę, ż…e mi za pierwszym razem nie wyszlo. A kolegium to jest dobry sposób na nietracenie kontaktu z językiem i solidne przygotowanie sie na przyszły rok, a w razie czego zostanie Ci dobra znajomość języka...
Awatar użytkownika
pundit
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: Visitor » 08 lip 2003, 12:03

pomcy !!! niestety zupełnie nie radzę sobie z zapamiętywaniem słówek :(( uczę się angielskeigo od lat i nie nie zapamiętuje :((((
jak uczyć się efektywnie??
pomóźcie...
Visitor

Postautor: bejotka » 09 lip 2003, 13:17

Mleńka nikt Ci nie pomoż…e, jeśli sama sobie nie pomoż…esz. Nie wiem ile masz lat, gdzie się uczysz, z jakiego podręcznika korzystasz i jeszcze wielu innych rzeczy, które mogły pomóc Ci w nauce, o Tobie nie wiem. Dlatego moja rady będą bardzo ogólne.

1. Musisz się uczyć słówek z podręcznika. Tych, które są drukowane w słowniczkach przylekcyjnych. Ale ta nauka nie moż…e polegać ma ciągłym i naprzemiennym powtarzaniu słówka angielskiego i jego polskiego znaczenia, albo na odwrót. Musisz każ…de słowo z tego słowniczka odnaleźć w tekście czytanki, przepisać zdanie, w którym się ono znajduje i uczyć się słówka angielskigo, zdania z tym słówkiem i dopiero potem polskiego znaczenia.

Przykład:

1)
sink

The sink is near the stove.

zlew (zlewozmywak)
2)

stove

The sink is near the stove.

kuchenka

Zlewozmywak jest obok kuchenki.

W ten sposób łatwiej zapamiętasz dwa bliskie (i w znaczeniu fizycznym i przenośnym) słówka sink i stove.

podobnych przykładów moż…esz ułozyc sobie wiele.

2. Musisz uczyć się słówek spoza podręcznika, codziennie zy to w mieszkaniu, czy w drodze do szkoły spotykasz masę przedmiotów, które oglądasz, dotykasz, mijasz itp. Ona mają swoje nazwy polskie, ale też… angielskie. Spróbuj zapisać sobie ich nazwy angielskie i ucz się. Wielu z nich nie znajdziesz w słowniczkach przylekcyjnych, a są waż…ne, bo spotykasz się z nimi codziennie w Polsce i codziennie będziesz je spotykała w Anglii, ameryce czy Australii.

Ich lista moż…e wyglądać tak:

bed - łóż…koa

bedroom - sypialnia

room - pokój

bath - wanna

batheroom - łazienka

itd, itp ...

Po zapisaniu np. 10 takich słówek naucz się ich na pamięć. Za każ…dym razem wyobraź sobie, jak wygladają, gdzie się znajdują, obok jakich innych przedmiotów się znajdują ...

3. Jeśli czytasz książ…ki lub prasę angielską, wypisuj sobie, jak w punkcie 1. nieznane słowa ze zdamniami, w których występują, odnajduj ich znaczenie w słowniku i ucz się.

4. To są tradycyjne (ale nie wszystkie oczywiście) metody nauki słówek. Moż…esz do pomocy zaprząc komputer i programy wspomagające ja wspomagające. Takie, jak SuperMemo, Profesor Henry- Słownictwo, eTeacher i wiele innych. Pisaliśmy o tym ja i jeszcze kilku kolegów w innych watkach. Poszukaj, warto przeczytać.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: savant » 09 lip 2003, 17:13

Oczywiście metoda zap[roponowana przez bjk jest bardzo efektywna, gdyz uczymy sie zdan w kontekscie. Ja musze sie przyznac jednak, ze nie mialbym dosc zapalu do takiej metody, poniewaz jest tyle szukania konteksytow itp. Wybralem metode odmienna, czyli kucie slowek ang/pol i odwrotnie, a konteksty i kolokacje zostawiam do wyszlifowania samemu zyciu.

Procz tego ogolne rady dla uczacych sie jezyka.

Okresl cele, tak krotko jak i dlugoterminowe

odnajdz motywacje

odzywiaj sie dobrze

i zadaj sobie pytanie czy rzeczywiscie chcesz sie nauczyc angielskiego, czy robisz to dla kogos innego
[url:30n18x2b]http://www.lsc.edu.pl[/url:30n18x2b]
Szkoła językowa - Warszawa Centrum
[img:30n18x2b]http://www.businessrepublic.pl/images/avatar1.gif[/img:30n18x2b]
savant
junior fellow

Postautor: Daveknot » 10 lip 2003, 9:41

Wracajac do tematu Trinity:
Nie pzejmuj sie Uniwerkiem (i tak jest przereklamowany:P) , masz do wyboru DWIE dobre uczelnie wyzsze we wroclawiu: NKJO i Wyzsza Szkole Filologiczna. NIe znam linka do NKJO albo moge ci podac adres do WSF: www.wsf.edu.pl i tam mozesz zaczerpnac wszelkim informacji :) powodzenia na dalszych egzaminach!
Daveknot
newbie

Postautor: *TrInItY* » 10 lip 2003, 20:49

wracajac do mojego tematu ;) daveknot: zdaje we wrzesniu do kolegium,a do wsf nie moge bo musialabym sie najpierw napracowac zeby na czesne zarobic...ale juz sie pozbieralam i wiem, ze ten UW wcale taki swietny nie jest...dzieki za mile slowa wszystkim! ;) loveya
*TrInItY*
newbie

Postautor: Visitor » 11 lip 2003, 10:22

przepraszam to miał być nowy wątek mój pierwszy na tej stroni i mi nie wyszedł , podpiął się do Trinity- przepraszam

mam 22 lata, angielskiego uczyłam się w szkole od podstawówki do studiów na kursach itp
i nic.....
jestem w stanie się dogadać, ale nie o to mi chodzi....chcę płynnie mówić !!!!
wypisuję słówka, naklejam na komputer na którym pracuje.....ale to za mało....
czy moż…e mi ktos polecić dobrą szkołe w Krakowie???

dziękuję :)
Visitor

Postautor: evelyn » 11 lip 2003, 11:26

hola! ja przez jakis czas chodzilam do "Profi-Lingua" w Krakowie ,roznie ludzie byli z niej zadowoleni(tyle ze to tez zalezy od ludzi) ja w kazdym badz razie jestem zadowolona,na zajeciach bylo ciekawie,nauczycielka byla dosc mloda .
No chyba ,ze mialas juz okazje uczyc sie tam i Ci sie nei spodobalo....
evelyn
newbie

Postautor: evelyn » 11 lip 2003, 11:27

p.s napewno pomogly by Ci trochu wyjazdy do krajow anglojezycznych ...
evelyn
newbie

Postautor: bejotka » 11 lip 2003, 11:33

Dobrej szkoły ani w Krakowie, ani gdzie indziej Ci nie polecę. Spróbuję Ci pomóc dobrą radą. Najwięksi multipoligloci Cahrles Champollion i Heinrich Schliemann uczyli się języków kując na pamięć całe książ…ki zaczynając od Pisma Świętego. Heinrich Schliemann wynajmował też… staruszków, którym deklamował wykute rozdziały. To naprawdę skuteczna metoda. Język bowiem nie jest wiedzą, jest umiejętnością, na którą składają się sprawności, słuchanie ze zrozumieniem, mówienie i pisanie (to nie moje twierdzeni, tylko L.L. Szkutnika, niestety nie pamiętam skąd o nim wiem).

Nie chcę oczywiście namawiać Cię na proste naśladowanie wyż…ej wymienionych. Ale zaadaptuj trochę z ich metody. Czytak na głos angielskie współczesne powieści i opowiadania. Początkowo jedną stronę 5 razy dziennie, później cały rozdział 3 razy. Napisz codziennie streszczenie przeczytanego tekstu. Początkowo będzie to trudne, zacznij więc od multimedialnej lektury. Kup sobie program "LangMaster Millenium" - to słownik Collinsa i 12 książ…eczek o narastającym poziomie zaawansowania. Jeśli przerobisz całość, spróbuj kolejną pozycję LangMastera "English in Action", to z kolei wywiady z wieloma anglojęzycznymi postaciami, politykami, pisarzami a nawet członkami Rodziny Królewskiej.

Niezalezie od tego korzystaj z programów Supermemo i Profesor Henry.

Jeśli uczysz się jezyka kilkanaście lat, to ż…adna szkoła Ci nie pomoż…e. Masz już… niezbędną wiedzę o języku, musiszzamienić ja na umiejętność.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: warenka » 12 lip 2003, 22:54

Czy moż…e mnie ktoś oświecić i powiedzeć jak sie pisze odwołanie? Zabrakło mi głupich kilka punktów na anglistyke na UJ :( PROSZE O POMOC!!!
warenka
newbie

Postautor: Andytka » 13 lip 2003, 8:26

co do egzaminów na wyż…sze uczelnie filologiczne to wydaje mie się ż…e są troche za trudne. Ja ucząc się języka dobrych pare lat nie potrafiłam sobie poradzić z niektórymi zadaniami. i zabrakło mi niewielu punktów ż…eby przejść do ustnego. Jestem załamana!!
Andytka
newbie

Postautor: evelyn » 13 lip 2003, 18:22

jezeli chodzi o odwołanie na Uniwersytet Jagiellonski,to wystarczy ,ze zadzwonisz sobie na wydział filol. angielskiej i tam dokladnie Ci podyktuja (tak przynajmniej bylo w dzien wyników)co nalezy napisac.
pozdrawiam i zycze powodzenia z odwolaniem!
evelyn
newbie

Postautor: *TrInItY* » 13 lip 2003, 21:52

z odwolaniami roznie bywa,albo je rozpatruja albo nie... mi zabraklo 1 pkt i zaproponowali studia wieczorowe,wiec wybaczcie,ale nie ma sensu sie meczyc potem na ustnych... egzaminy sa trudne ze wzgledu na zbyt duza ilosc chetnych, oni chca tych najlepszych...a studia na poczatku sa nawet prostsze od niejednego kursu,bo ksiazki z gramatyki sa te same... po egzaminach zmienilam totalnie zdanie o uniwersytetach i nie wiem czy sie tam przeniose za rok...that's all i wanted to say;P
*TrInItY*
newbie

Postautor: savant » 13 lip 2003, 22:46

"a studia na poczatku sa nawet prostsze od niejednego kursu,bo ksiazki z gramatyki sa te same"

To zabawne. Studiuj ja uniwersytecie warszawskim a zmienisz zdanie o latwej anglistyce
[url:30n18x2b]http://www.lsc.edu.pl[/url:30n18x2b]
Szkoła językowa - Warszawa Centrum
[img:30n18x2b]http://www.businessrepublic.pl/images/avatar1.gif[/img:30n18x2b]
savant
junior fellow