Postautor: bejotka » 09 lip 2003, 13:17
Mleńka nikt Ci nie pomoż
e, jeśli sama sobie nie pomoż
esz. Nie wiem ile masz lat, gdzie się uczysz, z jakiego podręcznika korzystasz i jeszcze wielu innych rzeczy, które mogły pomóc Ci w nauce, o Tobie nie wiem. Dlatego moja rady będą bardzo ogólne.
1. Musisz się uczyć słówek z podręcznika. Tych, które są drukowane w słowniczkach przylekcyjnych. Ale ta nauka nie moż
e polegać ma ciągłym i naprzemiennym powtarzaniu słówka angielskiego i jego polskiego znaczenia, albo na odwrót. Musisz każ
de słowo z tego słowniczka odnaleźć w tekście czytanki, przepisać zdanie, w którym się ono znajduje i uczyć się słówka angielskigo, zdania z tym słówkiem i dopiero potem polskiego znaczenia.
Przykład:
1)
sink
The sink is near the stove.
zlew (zlewozmywak)
2)
stove
The sink is near the stove.
kuchenka
Zlewozmywak jest obok kuchenki.
W ten sposób łatwiej zapamiętasz dwa bliskie (i w znaczeniu fizycznym i przenośnym) słówka sink i stove.
podobnych przykładów moż
esz ułozyc sobie wiele.
2. Musisz uczyć się słówek spoza podręcznika, codziennie zy to w mieszkaniu, czy w drodze do szkoły spotykasz masę przedmiotów, które oglądasz, dotykasz, mijasz itp. Ona mają swoje nazwy polskie, ale też
angielskie. Spróbuj zapisać sobie ich nazwy angielskie i ucz się. Wielu z nich nie znajdziesz w słowniczkach przylekcyjnych, a są waż
ne, bo spotykasz się z nimi codziennie w Polsce i codziennie będziesz je spotykała w Anglii, ameryce czy Australii.
Ich lista moż
e wyglądać tak:
bed - łóż
koa
bedroom - sypialnia
room - pokój
bath - wanna
batheroom - łazienka
itd, itp ...
Po zapisaniu np. 10 takich słówek naucz się ich na pamięć. Za każ
dym razem wyobraź sobie, jak wygladają, gdzie się znajdują, obok jakich innych przedmiotów się znajdują ...
3. Jeśli czytasz książ
ki lub prasę angielską, wypisuj sobie, jak w punkcie 1. nieznane słowa ze zdamniami, w których występują, odnajduj ich znaczenie w słowniku i ucz się.
4. To są tradycyjne (ale nie wszystkie oczywiście) metody nauki słówek. Moż
esz do pomocy zaprząc komputer i programy wspomagające ja wspomagające. Takie, jak SuperMemo, Profesor Henry- Słownictwo, eTeacher i wiele innych. Pisaliśmy o tym ja i jeszcze kilku kolegów w innych watkach. Poszukaj, warto przeczytać.
BJK