Niedawno zauważ
yłem, ż
e na naszym forum, pod adresem
http://www.angielski.edu.pl/content.php ... multimedia, znajduje się przegląd programów wspomagających nauke jezyka angielskiego. Warto do niego zajrzeć przed przeczytaniem dalszej części mojej wypowiedzi.
W najnowszym numerze dwutygownika Komputer Świat wydrukowany jest "Test 16 programów do nauki angielskiego dla dorosłych i dla dzieci". Jak zwykle w testach tego pisma pierwsze miejsce zajął program "Tell Me More", który w naszej redakcji plasuje się na jednej z ostatnich pozycji. I kto tu ma rację?
Oczywiście racja jest po stronie tego wortalu. Tell Me More jest ciekawie pomyślanym, ale fatalnie zrealizowanym programem. Tzw "ekspert Komputer Świata" zachwyca się algorytmem rozpoznawanie i odtwarzania mowy w tym programie. Cóż
ten Pan nigdy nie musiał uczyć się wymowy przy pomocy Tell Me More. Algorytm Via Voice został w nim wyjątkowo nieumiejętnie zaadaptowany. W tego typu zastosowania niezbędnymi elementami są tzw czas oczekkiwania na odpowiedź i czas trwania wypowiedzi. Słysząc pytanie, student musi pomysleć nad odpowiedzia, co zajmuje mu w najlepszym wypadku ok. 1 sekundy. Mniej zdolni studenci moga zastanaiwać się nawet kilka minut. Tell Me More przeznacza na to o,o sek. Drugim elementem, jak juz wspomniałem jest czas wypowiedzi, który jest róż
ny w zależ
nosci od stopnia opanowania przez studentai języka angielskiego. Tu też
Tell Me More nie bierze tego pod uwagę, w wyniku czego ż
ąda by student udzielił odpowiedzi w czasie, w jakim odczytał ją native-speaker.
W ćwiczeniach tego programu znajduje się też
wiele błędów metodyczno merytorycznych. Podam jeden typowy przykład.
Na zdjęciu widzimy ołówek. Pytanie jest następujęce:
What's this
a pen?
a pencil?
a sellotape?
Niezależ
nie od tego, którą odpowież
wybierze student, jeśli wymówi ją poprawnie program zalicza mu odpowiedź. Moze to spowodować skojarzenie obrazu ołówka ze słowem sellotape. A zatem program Tell Me More źle uczy słówek angielskich.
Takich przykładów mozna znaleźć duż
o więcej. Jedyną prawdziwą informacją na temat tego programu jest stosunek Cena/jakość, który Redakcja Komputer Świata oceniła na niedostateczną. Podpisuję się pod ta oceną całkowicie. Program kosztuje 249 zł, to jest o 200 zł za duż
o.
Na drugim i trzecim miejscu w tym teście znalazły sie Profesor Henry Słownictwo i Konwersacje i Profesor Henry Gramatyka i Rozumienie ze słuchu. Ja, chociaż
byłem beta-testerem obu profesorów pierwsze miejsce dałbym pakietom SuperMemo. Dziwi mnie bardzo, ż
e English+, Angielski w pigułce i More Words zostały ocenione wyż
ej od SuperMemo. Są to programy raczej zachecające do nauki angielskiego niż
ja wspomagające.