Pytania i wątpliwości nt. wymowy angielskiej, akcentów, fonetyki itp.
Postautor: anitka_2005 » 30 maja 2006, 18:34
Jak mogę nauczyć się mówic po angielsku? Ucze sie juz kilka lat ale mowinie sprawia mi ogromny problem. Dlugo zastanawiam sie nad gramatyczna poprawnoscia wypowiedzi a do tego moj akcent i w ogle wymowa pozostawia wiele do zyczenia. Jak moge to zminic?
-
anitka_2005
- newbie
-
Postautor: xeo » 30 maja 2006, 21:25
mówić, mówić i jeszcze raz mówić... czy ja już
wspomniałem, ż
e trzeba mówić ?
-
xeo
- Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl
-
Postautor: kate_kudyk » 31 maja 2006, 9:30
Mi bardzo pomogła Metoda callana. Tam nawijasz mimo woli. Powtarzasz właściwie po nativie ale dzięki temu układają ci się w głowie tak jakby jakieś regółki, frmuły które moż
esz zawsze uż
yć tak a nie inaczej. Jak chcesz coś powiedzieć słowa same przychodzą ci do głowy. Tam co rawda nie zwracają większej uwagi na gramatykę ale jest tłumaczona tak jak wszędzie ale nie ma jej jeż
eli chodzi o zaliczenia każ
dego stage'a. Jak chcesz napiszę ci wiecej ale ta metoda na gadanie jest naprawdę niezła. Ja po roku nauki a jestem na 8 stage'u to bez zastanawiamnia się ukaładam poprawne zdania. Nie musisz wiedzieć co to jest bezokolicznik czy coś takiego. Zresztą sprawdz. Ja nie potrafie ci powiedzieć jak to działa ale to działa, Każ
dy nie widzi w tym sensu bo się powtarza ale skoro ja mówie poorawnie to chyba jest sukces tym barzdziej ż
e anglika uczę się dopiero 2 lata, a za rok startuje na filologię ang. POZDRO
-
kate_kudyk
- newbie
-
Postautor: anitka_2005 » 31 maja 2006, 16:48
Jeśli istnieje taka moż
liwośc to napisz mi cos wiecej o tej metodzie
Bylabym bardzo wdzieczna. Ale... czy moge uczys sie jej sama? Tzn w domu, jakies ksiazki i nagrania sama kupowac? Bo raczej nie bede miala mozliwosci zeby zapisac sie na jakies lekcje do szkoly czy cos takiego. Z gory dzieki za odpowiedz
-
anitka_2005
- newbie
-
Postautor: xeo » 31 maja 2006, 17:11
Wpisz w wyszukiwarkę słowo "callan" (znajduje sie powyzej pierwszego posta), było już
na ten temat wiele razy pisane.
-
xeo
- Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl
-
Postautor: xeo » 14 cze 2006, 19:50
Zaopatrz się takż
e w fajne książ
ki typu:
How Now Brown Cow + kasety
Ship or Sheep + kasety
English Pronunciation in Use + kasety