szukam tematu pracy licencjackiej

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Re: szukam tematu pracy licencjackiej

Postautor: froggy21 » 10 kwie 2007, 17:23

jestem na 2 roku fil. ang na specjalności translatorsko-językowej!! pilnie muszę wymyślić teamt pracy licencjackiej, więc moż…e podalibyście jakieś propozycje?? będę wdzięczna!!
froggy21
newbie

Postautor: xeo » 10 kwie 2007, 17:25

http://www.angielski.edu.pl/Forum_12695 ... sly-pomocy

przejrzyj też… forum "studia językowe", mnóstwo tematów dotyczących prac licencjackich tam jest.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: froggy21 » 10 kwie 2007, 17:41

sorki, ale nie mogę znaleźć tego forum!! poszukuję tylko takiego ogólnego konceptu!! bo chciałam pisać o przekładzie literatury dziecięcej (na przykładzie kubusia puchatka) ale promotor się nie zgodził!!
froggy21
newbie

Postautor: xeo » 10 kwie 2007, 17:42

No tutaj, po prawej, mniej więcej w połowie, taka kategoria "studia językowe"
http://www.angielski.edu.pl/forums.php.html
xeo

Postautor: froggy21 » 10 kwie 2007, 17:52

w sumie nic ciekawego z tłumaczenia tam nie znalazłam!! praca mgr o kolorach była ciekawa, ale ktoś juz taką pisze u gościa!!
mam pytanie! czy praca związana np. z postrzeganiem zwierząt w ang lub/i polskim jest do napisania (chodzi mi o to czy zdobędę materiały do częsci teoretycznej i czy temat ma w ogóle jakiś sens)
skupiułabym się chyba na zwierzętach w idiomach albo jakichś frazach!!
co o tym myslisz, Xeo?
froggy21
newbie

Postautor: xeo » 10 kwie 2007, 17:58

Tak, zwierzęta w idiomach są do napisania, to praktycznie to samo co tłumaczyłem gdzieś tam przy kolorach. Jeśli chodzi o materiały to trzeba samemu sprawdzić w bibliotekach, w internecie itp. Wiele też… zale4ż…y od jakiej strony to ugryziesz. Najlepiej najpierw poczytać na ten temat i zobaczyć co moż…na z takich książ…ek tam wycisnąć.
xeo

Postautor: froggy21 » 19 kwie 2007, 17:15

Xeo!!
mój promotor niestety odrzucił mój pomysł o idiomach (jak i parę innych)i powiedział,ż…e powinnam sie skupić na zagadnieniach związanych z tłumaczeniem!! powiedział, ż…ebym wybrała jakąś książ…kę i jej tłumaczenia i porównywała!! i potrzebuję pomysłu - JAKĄ KSIĄŻKĘ  WYBRAĆ!! bo część teoretyczną moge pisać ogólnie o tłumaczeniu... POMOCY!!
z góry dziękuję!!
froggy21
newbie

Postautor: xeo » 19 kwie 2007, 17:56

Wybierz książ…kę nie za długą nie za krótką lecz w sam raz. Sama zdecyduj, w sklepach typu Empik znajdziesz mnóstwo książ…ek, które są dostępne po polsku i angielsku (pomijając już… internet) Dobierz ją odpowiednio do tego co chcesz w tych książ…kach porównywać, nie wiem, róż…nice kulturowe? język ? dobór słów ? tłumaczenia nazw własnych ? zastosowane techniki tłumaczenia? jakieś problemy z przekładem? Współczuje czytania po kawałku lub wyszukiwania takich fragmentów z dwóch książ…ek na raz i mozolnego porównywania, gorzej jak sie okaż…e, ż…e nie znajdziesz tego co chcesz porównywać w danej książ…ce. Nie wiem czy promotor Ci pozwoli porównywać "całościowo" czyli wszystko i nic. Zobacz sobie np. tutaj
http://www.uta.fi/FAST/US1/REF/potter.html róż…nice leksykalne w brytyjskiej i amerykanskiej wersji harrego pottera. Pogadaj z promotorem na ten temat, ewentualnie walcz o te idiomy, przyczyny mogły być dwie: źle przygotowany plan (nieprzemyślana, źle zaplanowana praca) albo po prostu nie jest to "działka" Twojego promotora i nie chce sie za to brać, bo niewiele by Ci pomógł co jest raczej uczciwym rozwiązaniem.
xeo

Postautor: froggy21 » 19 kwie 2007, 18:36

o idiomy nie mam co walczyć, bo stwierdził, ż…e po pierwsze on nie do końca zna się na tym zna!! a poza tym stwierdził, ż…e wg niego nie mogłabym pisać na temat idiomów, bo one są i tyle!! ewentualna klasyfikacja ich w podgrupy nie wystarczy jako wkład własny a etymologii ich nie znajdę!!
co do róż…nic leksykalnych w wersjach Potera już… rozmawialiśmy, tylko, ż…e nie bardzo podobało mu się to, ż…e stwierdzę róż…nice i tyle!! i ż…e nie bardzo z częścią teoretyczną!!
myślę, ż…e chodziło mu o to, ż…ebym wzięła jakąś książ…kę ang i jej 2 przekłady polskie i to badała1! tylko, ż…e poza Puchatkiem nie przychodzi mi nic do głowy, a nie wiem, na czy miałabym się koncentrować w tym przypadku!!
więc poszukuję jakiejś innej książ…ki!!
ewentualnie mogłabym coś z teorii tłumaczenia, ale nieprzetłumaczalność już… jest zajęta, więc musiałby to być jakiś inny temat!!
w miarę moż…liwości prosze o pomoc!!
froggy21
newbie

Postautor: gieneczka » 20 kwie 2007, 11:44

Mam mega problem, piszę pracę licencjacką na temat "Combatting negative transfer in teaching pronunciation" nie bardzo wiem od czego zacząć. Jeśli jest ktoś, kto ma pojęcie o nauczaniu wymowy i negatywnym transferze, to błagam pomóż…cie!!! Moż…e ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak przeprowadzić badanie dotyczące tego tematu?
gieneczka
newbie

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 0:36

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken