jak uczycie się słówek ?

słówka, kolokacje, phrasal verbs, idiomy, slang, przysłowia

jak uczycie się słówek ?

Postautor: Gość » 15 kwie 2008, 17:33

Jak w temacie... korzystacie z programów ? robicie fiszki ? zakuwacie listy na pamięć ? jeszcze inaczej ?
Gość

Re: jak uczycie się słówek ?

Postautor: Gość » 01 maja 2008, 15:26

ja uż…ywam supermemo
Gość

Postautor: BJK » 06 maja 2008, 5:24

Każ…dy sposób nauki słówek jest dobry jeśli uż…ywamy go systematycznie. Trochę lepsze są te, które pozwalają na korygowanie definicji słówek i wprowadzanie nowych.

Ja zdecydowanie preferuję programy komputerowe, zwłaszcza SuperMemo
i Profesor Henry - Słownictwo.

SM cenie przede wszystkim za mozliwość korygowania "w biegu" baz. Profesor Henry daje natomiast moż…liwość poznawania każ…dego słowa ze zdaniami przykładowymi. A jest to bardzo waż…ne, ponieważ… prawie każ…de słowo w każ…dym języku moż…e mieć kilka zupełnie róż…nych znaczeń.

NP. COACH, jako rzeczownik, moż…e znaczyć zarówno AUTOKAR, jak i TRENER.

Wyobraźmy sobie, kogoś, kto zna tylko jedno z nich i przetłumaczy:

Leo Benhaakeer jest AUTOKAREM polskiej reprezentacji piłkarskiej.
BJK

Postautor: Gość » 24 maja 2008, 10:07

Jak zapamiętujecie takie ilości słówek dziennie i ile tego jest. Mi jakos trudno się przyswajają słówka. Zauważ…am ż…e później jakoś trudno jest mi ich uż…ywać w kontekstach zdaniowych. Nie mówiąc już… od strachu i blokadzie.. Jak soebie z tym radzicie.
Podzielcie się sugestiami...
Gość

Postautor: Nina224 » 24 maja 2008, 18:59

Zapamiętując słówka nie powinieneś o tym myśleć, jako o czymś co nad tobą wisi, jak topór, który zaraz opadnie. TO nie ma być mordęga, lecz przyjemność i dobra zabawa. ATMOSFERA jest WAŻNA!!

Ja np. kiedy uczyłam się słówek związanych z częściami ciała byłam w łóż…ku ze swoim chłopcem. Było naprawdę fajnie i nauczyliśmy się bez problemu.

Czuwaj!

Ninka
Nina224

Postautor: ladystockbroker » 25 maja 2008, 16:56

Na ogół "wchłaniam" słówka mimochodem, notując sobie w pamięci wszystko, co usłyszę lub przeczytam i uznam za warte zapamiętania - czasem ciekawe zwroty zapisuję na karteczce (zwykle układam dłuż…sze zdania i umieszczam w nich kilka ciekawych zwrotów) i wieszam na drzwiach szafy lub upycham do szuflad ze skarpetkami. Jeśli znajdę interesujące lub ładnie brzmiące wyraż…enie (mięso armatnie=cannon fodder; mecz towarzyski=friendly match - spodziewalibyście się, bo ja nie?), zwykle sam przez cały dzień chodzi mi po głowie i z czasem staje się częścią pamięci długotrwałej.

Czasami miewam zrywy niepodległościowe ("będę uczyć się systematycznie, czyli 20 słówek na dobę") i na chama wbijam sobie młotkiem do mózgu zawartość zapisanej strony A4. Zwykle nie wytrzymuję więcej niż… 4 dni za jednym rzutem. Czy taka musztra działa? Owszem... Po pół roku bez powtarzania materiału pamiętam ok. 60-70% słówek, wygląda na mało, ale jeśli robię to konsekwentnie przez pewien czas, uczę się tak naprawdę dziesięciokrotnie większej liczby zwrotów, niż… przyswajając wiedzę bezinwazyjnie (liczę zapamiętane słówka!). Tyle, ż…e to zabiera nauce cały romantyzm... :ohwell:
ladystockbroker
junior fellow

Postautor: nit-picker » 27 maja 2008, 19:42

mecz towarzyski=friendly match - spodziewalibyście się, bo ja nie?

Nie grales/as nigdy w FIFE? ;)
nit-picker

Postautor: nit-picker » 27 maja 2008, 19:42

mecz towarzyski=friendly match - spodziewalibyście się, bo ja nie?

Nie grales/as nigdy w FIFE? ;)
nit-picker

Postautor: ladystockbroker » 27 maja 2008, 19:49

Heeej... Ja wiem, ż…e to faceci zwykle są maklerami giełdowymi, ale słowo "lady" chyba mówi samo przez się... :hahaha:

Nie, nie grałam w FIFĘ , więc słowo "mecz towarzyski" poznałam w słowniku :book:
ladystockbroker
junior fellow

Postautor: koza5926 » 28 maja 2008, 18:52

Infobot program do slowek na gg numer 3217426 nalezy wpisac pomoc aby uzyskac info jak z niego korzystac polecam
koza5926

Postautor: swept » 30 maja 2008, 4:50

Anonymous pisze:... Zauważ…am ż…e później jakoś trudno jest mi ich uż…ywać w kontekstach zdaniowych. ... Podzielcie się sugestiami...

Pod tym względem najlepszy algorytm zaproponowało Wydawnictwo Edgard. W programie Profesor Henry Słownictwo każ…demu słowu towarzyszy jeden lub kilka przykładów, którymi są zdania z uż…yciem tego słowa.

Ten sam algorytm firma zastosowała w emailowym kursie słownictwa, na który moż…na się zapisać na stronie http://www.slowka.pl/. Znajduje się tam również… archiwum z którego moga korzystać zarejestrowani uż…ytkowniecy (rejestracja bezpłatna).

Proponuję skorzystać z zapisów tego archiwum jako przykładu do tworzenia własnych zbiorów słówek, które mozna zapisywać na kartkach, fiszkach czy też… bazie SM.

Skuteczność gwarantowana!!!
swept

Postautor: vlord » 11 cze 2022, 17:36

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken