"man who walk", czy "man who walks"?

Pytania i wątpliwości dotyczące gramatyki angielskiej

"man who walk", czy "man who walks"?

Postautor: NoRuless » 07 sie 2008, 17:49

Witam.
Ostatnio wpadł mi w ucho utwór grupy Iron Maiden - Fear Of The Dark.
Link - http://sebul.wrzuta.pl/audio/rGTdBjCWS6 ... f_the_dark

I tu przytoczę fragment tekstu
I am a man who walks alone
And when I'm walking a dark road
At night or strolling through the park

Mój znajomy przyczepił się do pierwszej linijki, mówiąc, ż…e nie "man who walks" tylko "man who walk". Co o tym myślicie? Mi się wydaje, ż…e działa to na zasadzie I -> am; man (3 os. l. poj.) -> walks? Jestem w błędzie? :?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
NoRuless
newbie

Re: "man who walk", czy "man who walks"?

Postautor: xeo » 07 sie 2008, 18:08

a man who walks (3 os. l. poj.)
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: HideMan » 07 sie 2008, 18:25

i am (1 os) man who walks alone (3 os)
wiec jak to sie ma cale trzymac kupy ?
osobno jest wg mnie poprawnie
bede wdzieczny jak ktos mi wytlumaczy dlaczego
HideMan

Postautor: Gość » 07 sie 2008, 18:38

Trzyma się kupy dzięki słówku "who" (który).
Gość

Postautor: Gość » 08 sie 2008, 12:30

postaram sie to wyjasnic

mamy zdanie I AM THE MAN WHO WALKS ALONE

JESTEM mezczyzna , kt. chadza sobie sam

Jestem nie ma zwiazku z WHO ; czyli Jestem czas present simple z odmiana casownika Byc -I AM
teraz najwazniejsze to WHO-ktory odnosi sie do slowa MAN -mezczyzna (a nie do podmiotu I) -tj 3 os. l.poj. dlatego czas. WALK- ma dodana koncowke w 3 os. l.poj.
pamietaj ze zdania z WHo bywaja klopotliwe np pytanie

Kto mowi dobrze po angielsku- w czasie Pres. Simple czy Past Simple nie ma opreatora-tworzy konstrukcje zdania twierdzacego czyli mamy:

Who speaks English well? a nie Who does speak English well- pytamy o podmiot, ale w zdaniu z kim tak czesto rozmawiasz? juz jest operator:

WHO do you often speak to?

*****to sa czeste przypadki skopanych sprawdzianow!!!!*****
PRZEDKA
Gość

Postautor: kicikocia » 11 sie 2008, 23:14

I AM THE MAN WHO WALKS ALONE

upraszczajac niezmiernie sprawy maja się mniej więcej tak

CAŁE ZDANIE
* *
* *
* *
* *
* *
I AM THE MAN
*
*
WHO WALKS ALONE

Czyli "who walks alone" jest związany z "the man", a nie "I am"

cheerio ;)
kicikocia

Postautor: kicikocia » 11 sie 2008, 23:15

uuuuuu, nie wyszło mi!!! :(

forum nie akceptuje duż…ej ilości spacji, wszystko się pomieszało

LIPA

:bezradny:
kicikocia

Postautor: vlord » 30 maja 2022, 10:13

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricatorjuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken