Postautor: xeo » 02 lis 2008, 0:22
Nie który jest dobry tylko czy mam plan na taką czy inną pracę. Praca z literatury to taka stara matura z polskiego, jest temat i trzeba w oparciu o źródła i wiedzę napisać kilka stron A4 (w przypadku licencjata z literatury jakieś 30). Dasz radę na którykolwiek z tych tematów spłodzić 30 stron ? Pomyśl sobie jak cięż
ko było napisać nawet 5 stron referatu w szkole, a co dopiero 30 w języku obcym na jakiś ambitny temat, bo ktoś powiedział, ż
e jest dobry. Wiesz gdzie szukać tych motywów i jak je ugryźć ? Literatura to taka dziedzina gdzie trzeba być oczytanym, mieć szerokie horyzonty i lekkie pióro (albo jak kto woli umiejętność lania wody na długie dystanse). Ja bym się na Twoim miejscu kierował tym ile da się wycisnąć z danego tematu, na ile części mogę rozbić dany temat, od ilu stron mogę go ugryźć, na ile sposobów mogę go zanalizować (filozofa, historia, motywy, adaptacje, odbicie w kulturze, porównania, ideologia, teorie, przykłady itp.) Jak na każ
dy z takich punktów jakiegoś tematu napiszesz od 3-5 stron to wtedy moż
e osiągniesz magiczną 30. Spróbuj sobie rozbić te tematy na takie punkty, tu napisze o tym, potem skupie się na tym, potem będzie to, potem trochę o tym, potem opiszę to itd. Im więcej takich wątków tym łatwiej się pisze, bo ma się o czym pisać.