Kultura i historia krajów anglojęzycznych. Praca zagranicą. Edukacja zagranicą.
Postautor: Gość » 19 lis 2008, 19:46
Jak wygląda sprawa załatwiania róż
nego rodzaju spraw urzędowych w Anglii ? Gdzie należ
y się udać po przyjeździe na wyspy ?
-
Gość
-
Postautor: arturolczykowski » 20 lis 2008, 15:11
Zalezy co chcesz zalatwiac. Biurokracja jest o niebo mniejsza niz w Polsce. Przynajmniej mozesz tu prawie wszystko zalatwic przez telefon.....
-
arturolczykowski
- junior fellow
-
Postautor: Gość » 21 gru 2008, 17:10
Chodzi mi o to gdzie należ
y się udać w pierwszej kolejności (co należ
y załatwić) po przyjeździe tak, aby nie mieć problemów prawnych.
-
Gość
-
Postautor: arturolczykowski » 21 gru 2008, 19:00
Nigdzie. Jedyne co musisz zalatwic to WRS (Working Registration Scheme) czyli zarejestrowac sie w Home Office zeby miec pozwolenie na prace, ale tylko w przypadku podjecia pracy po raz pierwszy na wyspach. Poczytaj sobie o tym. Druga sprawa jest zalatwienie sobie NIN (National Insurance Number) ktory ci jest potrzebny w celach podatkowych i ubezpieczenia zdowotnego.
-
arturolczykowski
- junior fellow
-
Postautor: Gość » 22 gru 2008, 19:34
A jak jest z rozliczaniem podatku (nasze PITy) ? Da się to jakoś ogarnąć w języku angielskim ?
-
Gość
-
Postautor: arturolczykowski » 22 gru 2008, 20:22
Jezeli od poczatku masz przyznany prawidlowy kod podatkowy i nie starasz sie o zwrot podatku to nie musisz sie rozliczac wogole. Jesli jednak nie pracowales pelen rok albo miales zly kod (to czesta sytuacja, ludzie np maja kod BR i wtedy maja pobierane max taxy) to mozesz zglosic sie do Inland Revenue pobrac aplikacje i domagac sie zwrotu podatku nadplaconego. Procedura nie jest trudna i jak znasz srednio angielski poradzisz sobie. Mozesz sie tez przeciez popytac innych albo skorzystac z firm sie tym zajmujacych.
-
arturolczykowski
- junior fellow
-
Postautor: Klaudyna85 » 26 cze 2012, 10:57
Ja preferuję rozliczać się przez firmę, nie ze względu,ż
e nie znam angielskiego, ale po prostu nie lubię biurokracji i spraw urzędowych, z resztą po powrocie do Polski, złoż
yłam tylko odpowiednie dokumenty i reszta już
mnie nie interesowała, zwrot podatku z Wielkiej Brytanii otrzymałam szybko i odzyskałam cały nadpłacony podatek
-
Klaudyna85
- newbie
-
Postautor: Jamila » 18 maja 2019, 13:44
Mam pytanie odnośnie pracy za granicą, czy ktoś z was może pisał podanie o zwrot nadpłaconego podatku? Mam namiary na fajną firmę
https://all-tax.pl/obsluga-kilenta/ , która załatwiłaby to za mnie, ale i tam interesuje mnie jak wygląda taka biurokracja.
Nie powiem, troszkę nadprogramowej kasy by się przydało, prawda?
-
Jamila
- junior fellow
-
Postautor: JagienkaK » 02 lip 2019, 14:47
Warto pytać ludzi, którzy mieszkają na miejscu już kilka lat. Wtedy masz największe szanse, że mieli wiele okazji do załatwiania spraw urzędowych
-
JagienkaK
- greenhorn
-
Postautor: dinkafra » 23 sie 2019, 10:20
Super, dobrze wiedzieć
-
dinkafra
- newbie
-
Postautor: volord2 » 13 gru 2019, 18:44
-
volord2
- The One Whose Name Cannot Be Spoken
-
Postautor: Kazikdobry » 13 paź 2021, 9:52
Warto pytać ludzi, którzy mieszkają na miejscu już kilka lat. Wtedy masz największe szanse, że mieli wiele okazji do załatwiania spraw urzędowych
Jak rozliczać podatki inne biurowe sprawy , dokładnie warto zaciągnąć języka u tych co na miejscu lub w biurze co obsługuje i doradza również rozliczenia z zagranicy. Warto pytać.
-----------------
https://rachunkowebiuro.szczecin.pl
-
Kazikdobry
- fellow
-