Pytania i wątpliwości nt. wymowy angielskiej, akcentów, fonetyki itp.
Postautor: thin boy » 20 lut 2008, 21:34
Mam jedno pytanie- mam słownik polsko-angielski gdzie wymowa angielskich słówek jest zapisana według polskich znaków np.
house -hałs itp . Niestety ten słownik ma tylko podstawowe słownictwo. Czy jest taki internetowy słownik?
-
thin boy
-
Postautor: pamina88 » 22 lut 2008, 0:35
hej
wg mnie taki słownik moż
e zrobić więcej szkód niż
pomóc, bo nasz język i jego fonetyka przypisana do znaków polskich w ż
adnym wypadku nie są w stanie oddać brzmienia angielskiego. Najlepiej byłoby nauczyć się odczytywać transkrypcję fonetyczną, która w każ
dym dobrym słowniku jest prosto zaprezentowana na słówkach podstawowych, co do których nie mamy wątpliwości jak sie je poprawnie wymawia. Uwypuklone są znaki, które dany wyraz reprezentuje i koniec. Do tego akcent (')- pada na te sylabę, przed która się znajduje. Żeby go lepiej wyczuć moż
na na przykład sztucznie przedłuż
ać wypowiadanie właśnie tej zgłoski. Moja siostra tak robi jak szuka akcentu ze słownika i działa.
Mój ulubieniec w kwestii wymowy to popularny chyba Oxford Advanced Learner's Dict., bowiem na każ
dej stronie znajdujemy ściągawkę fonetyczną, przynajmniej w 7 edycji
-
pamina88
- newbie
-
Postautor: GOSC » 24 lut 2008, 6:49
Jesli chcesz dowiedziec sie jak wymawia sie dane slowo i co ono znaczy i jak go uzywac polecam
www.thefreedictionary.comSuper slownik ktorego b czesto uzywam. Wymowe mozna uslyszec.
-
GOSC
-
Postautor: Żelka » 07 mar 2009, 17:27
Oo świetna stronka. Naprawde bardzo mi pomogła
Moźna tam nawet wpisywać wyrazy w róż
nych czasach
dzieki buźki
-
Żelka
-
Postautor: july » 18 mar 2009, 1:28
a jak wymowic "isle"?
-
july
-
Postautor: rubalo » 03 paź 2009, 8:23
-
rubalo
-
Postautor: xeo » 03 paź 2009, 18:12
a jak wymowic "isle"?
/ail/
-
xeo
- Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl
-
Postautor: Aniiiiii » 07 paź 2009, 18:27
GOSC dziękuję bardzo za ten słownik. Naprawdę jest świetny.
-
Aniiiiii
-
Postautor: Gość » 07 lis 2009, 0:10
Ja osobiście lubię papierowy słownik wymowy wydawnictwa Longman autorstwa niejakiego Wellsa. Polecany na UW.
-
Gość
-
Postautor: Gość » 15 gru 2009, 7:03
-
Gość
-
Postautor: Gość » 15 gru 2009, 7:04
przepraszam za podwojny link
-
Gość
-
Postautor: jacekspr » 25 mar 2011, 21:41
-
jacekspr
-
Postautor: internetowy gość » 30 mar 2011, 15:23
całkiem nieźle radzi sobie translator googla - moż
na sprawdzić wymowę słówek. Myślę, ż
e w nauce mówienia lepiej najlepiej sprawdzają się konwersacje - w ten sposób poprawną wymowę się wchłania. Moż
ecie spróbować zapisać się na darmową lekcję testową tutaj:
http://www.english-by-phone.pl/ i sprawdzić jak takie coś wygląda. Trzeba mieć jedynie Skype.
-
internetowy gość
-
Postautor: Nadia888 » 10 gru 2011, 4:27
A czy ktoś, kto posiada słownik wspomniany w pierwszym poście - taki, który ma spolszczoną wymowę - mógłby napisać pod czyją redakcją powstał i które wydawnictwo go wydało? Byłabym wdzięczna, od dłuż
szego czasu szukam bezskutecznie tej informacji...
-
Nadia888
- newbie
-
Postautor: seed » 26 sty 2012, 1:47
thin boy pisze:Mam jedno pytanie- mam słownik polsko-angielski gdzie wymowa angielskich słówek jest zapisana według polskich znaków np.
house -hałs itp . Niestety ten słownik ma tylko podstawowe słownictwo. Czy jest taki internetowy słownik?
radze ci jak najszybciej odstawić tego typu pomoce naukowe, chyba ż
e chcesz się nauczyć jak płynnie parodiować angielski
-
seed
- newbie
-
Postautor: Gość » 14 mar 2012, 0:31
thin boy pisze:Mam jedno pytanie- mam słownik polsko-angielski gdzie wymowa angielskich słówek jest zapisana według polskich znaków np.
-
Gość
-
Postautor: english... » 16 mar 2012, 6:17
O bardzo ciekawym darmowym multimedialnym słowniku online, który nie tylko zawiera ponad 150 tyś haseł i wymowę lektora, ale dodatkowo daje moż
liwość nauki słówek języka angielskiego nagrałem materiał video, który moż
na obejrzeć na YouTube -
Słownik angielsko-polski (Video)
-
english...
- junior fellow
-
Postautor: Wariat1 » 03 wrz 2012, 21:07
Oczywiście, ż
e w sieci znajdziesz słowniki, które pomagają w pracy nad wymową. Są takie specjalne
słowniki elektryczne do wymowy słówek. polecam
-
Wariat1
-
Postautor: Ziemianin » 06 sty 2013, 17:18
Polecam słownik Diki. Słownik Polsko-angielski, dodatkowo wymowa fonetyczna i tłumaczone słowa są pokazywane również
na obrazkach. Polecam!
Link:
http://www.diki.pl/
-
Ziemianin
-
Postautor: english... » 25 lut 2014, 18:51
Ziemianin pisze:Polecam słownik Diki. Słownik Polsko-angielski, dodatkowo wymowa fonetyczna i tłumaczone słowa są pokazywane również
na obrazkach. Polecam!
Link:
http://www.diki.pl/
Potwierdzam, Diki to świetny internetowy słownik angielskiego. Znajduje się w nim nie tylko wymowa każ
dego słówka ale również
całych zdań z zastosowaniem szukanego słowa.
- junior fellow
-
Postautor: Bazinga » 03 wrz 2014, 16:16
To ja Wam polecę coś innego (and now something completely different
) Do wymowy i osłuchania się z wymową nie przyda sie lektor, cisza w tle itp typowe dla nagrań poprawności. Przyda się ż
ywy język. Np teoria wielkiego podrywu - z akcentem hinduskim włącznie:
http://angielski-przed-telewizorem.blogspot.com/Naprawdę komuś z Was udało się nauczyć języka (dowolnego zresztą) korzystając ze słówek w mp3?
-
Bazinga
- newbie
-
Postautor: demi123 » 29 cze 2016, 12:49
Myślę, że dużo dało mi też oglądanie filmów, a jeszcze bardziej śpiewanie anglojęzycznych piosenek
-
demi123
- newbie
-
Postautor: LukLev » 03 sty 2018, 11:40
Wymowa angielskich słówek jest bardzo ważna w kontekście mówienia. Ja uczyłem się wymowy słuchając całych gotowych zdań i zwrotów (poprostu słuchałem angielskich nagrań w każdej wolnej chwili, a nawet podczas codziennych obowiązków, kiedy tylko mogłem ubrać słuchawki i puścić kurs z telefonu. Dodoatkowo słuchałem tylko tych najważniejszych angielskich zwrotów, które są często wykorzystywane w codziennej komunikacji. W ten sposób po kilku tygodniach słuchania potrafiłem automatycznie wręcz tworzyć nowe zdania i dogadać się w większości przypadków po angielsku.
O tej metodzie pisałem u siebie na blogu:
http://angielski1000slow.pl/jak-szybko- ... ngielskim/ to naprawdę jedna ze skuteczniejszych metod aby zacząć mówić i nauczyć się poprawnej wymowy. PS. i najważniejsze słówka powtarzajcie na głos (nie w myślach).
-
LukLev
- greenhorn
-