obrona pracy licencjackiej z metodyki

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

obrona pracy licencjackiej z metodyki

Postautor: kitty124 » 23 cze 2009, 4:53

To znowu ja. Za kilka dni się bronię i nurtuje mnie pytanie.... o co moga pytac na obronie? bo ze z metodyki i gramatyki(o tym pisałam) to wiadomo. jakie mieliście pytania?
kitty124
newbie

Re: obrona pracy licencjackiej z metodyki

Postautor: xeo » 23 cze 2009, 5:27

Przeważ…nie jest tak, ż…e jedno pytanie dotyczy pracy, jedno dziedziny, z której się pisało czyli w tym przypadku metodyki, a recenzent to sobie wybierze albo z pracy albo z metodyki. Generalnie wszystko powinno się kręcić wokół tematu pracy. Bardzo często promotor idzie na rękę i ustala ze studentem na seminarium pytania, które padną podczas obrony lub przynajmniej podaje zagadnienia. Recenzent czasem też… tak robi przed samą obroną. Moż…na się też… spodziewać pytań czysto praktycznych, w których trzeba wykazać się własną inwencją, a nie gotową regułką z książ…ki. Jedna dobra rada... jeśli promotor albo recenzent pozwoli przed obroną wybrać sobie pytanie, które ma zadać podczas obrony (hasło "zróbcie mi listę o co mam zapytać) to nie należ…y iść na łatwiznę i wybrać sobie pytanie, na które odpowiemy jednym zdaniem (przykład studentki, która wybrała sobie pytanie "co to jest overgeneralization?"). Trzeba sobie wybrać pytanie, przy którym będzie moż…na się wykazać wiedzą tak ż…eby komisja dostała wyczerpującą odpowiedź i nie zadawała ż…adnych dodatkowych pytań naprowadzająco-wyciągająco-ratujących, bo to się moż…e źle skończyć. Jak ktoś sobie zmarnuje taki prezent od promotora czy recenzenta to moż…e mieć potem pretensje tylko do siebie. No i oczywiście nie należ…y też… wierzyć w mit typu "obrona to tylko formalność, przecież… teraz to już… nikogo nie obleją", naprawdę moż…na nie zdać, szczególnie jeśli się nie odpowie na pytania bądź odpowie się na wszystkie, ale jednym zdaniem bądź niewiele bądź po prostu źle.

Powodzenia! Daj znać jak poszło. :)
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: kitty124 » 23 cze 2009, 17:16

Dzięki Xeo! :)
kitty124
newbie

Postautor: kitty124 » 25 cze 2009, 23:21

Xeo obroniłam sie na 4. Z jednej strony się cieszę ale z drugiej troche mi przykro bo osoby, które wcale nie są ode mnie lepsze dostaly z pracy i obrony 5. Troche to niesprawieldliwe, ż…e pewen osoby promotor prowadzi na 5 a inne nie i nie wiadomo jakim kryterium sie kieruje. no ale trudno. ż…ycie gniecie :bezradny:
I wreszcie wakacje! :)
kitty124
newbie

Postautor: kitty124 » 25 cze 2009, 23:22

Aha i jeszcze raz ddziękuje za wszlką pomoc! :kiss:
kitty124
newbie

Postautor: xeo » 25 cze 2009, 23:43

Congrats :smart:
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 16:10

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken