Witaj.
Ja takż
e chcę przygotować się do CAE. U mnie sprawa jest trochę inna - nigdy nie chodziłem na kursy, jedynie byłem przez 3 tygodnie w Wimbledon School of English w klasie proficiency, tak więc zastanawiam się nad takim kursem jako dopełnienie.
Angielski znam od strony praktycznej, często bywam w Anglii, USA itp. Duż
o zawsze czytałem, pisałem, oglądałem itp. Ze względu na studia i zainteresowania mam teraz do czynienia z angielskim biznesowym i specjalistycznym finansowym. Nigdy też
nie robiłem książ
ek do samo-nauki, jedynie programy do słownictwa typu Profesor Henry ( polecam ! ).
Zastanawiam się nad przygotowaniem do CAE, chciałbym zdawać na komputerze, aby móc odpowiednio zorganizować sobie czas na przygotowania.
Co do słownictwa - na pewno seria Profesor Henry + ewentualnie jakiś inny program i wszystko co oferuje mi powtórki. Nie wyobraż
am sobie uczenia się tysięcy nowych i mało uż
ywanych słów poprzez czytanie czy oglądanie. To samo z idiomami i phrasalami.
Gramatyka - tutaj zawsze robiłem instynktownie i z dobrym skutkiem, ale chciałbym ją doszlifować, bo co z tego, ż
e dobrze napiszę jak nie umiem wytłumaczyć dlaczego akurat tak.
Writing - tutaj kurs czy lekcje z nativem raczej samemu cięż
ko, chociaż
teraz coraz więcej fajnych materiałów do nauki writingu ( przynajmniej formalnego biznesowego jak się orientuję ) - ale to takż
e jest nauka pewnych schematów zdań.
Listening - nad tym się nigdy nie zastanawiałem...jest to w ogóle do "nauczenia się" albo wypracowania odpowiedniej strategii? Jak dla mnie zawsze trochę w tym loterii..
Speaking - nigdy nie miałem problemów więc nie wiąż
ę większych przygotowań z tym etapem.
-> planuję poświęcać codziennie po 30min-1h czasu na słownictwo/zdania/idiomy/phrasale + kurs przygotowywujący do CAE 2 razy w tygodniu + codziennie po 2h nauka samodzielna.
Czy takim trybem ( zakładając, ż
e jestem biegły w posługiwaniu się językiem tylko muszę nauczyć się zdawać ten certyfikat i poszerzyć bazę słów/zwrotów ) w ciągu roku czasu uda mi się przygotować do CAE na A ?
Zależ
y mi na certyfikacie potwierdzającym poziom C2, więc albo CAE na A albo CPE, jednakż
e ten drugi z tego co wiem wymaga więcej przygotowania.
Przy okazji to jest mój pierwszy post tutaj, więc witam i pozdrawiam wszystkich